REAL/FAKE

Must Thinks: bier zonder tieten

Bron: Tested

Amarens Eggeraat praat en schrijft gewapend terug met haar kennis, wanneer we weer eens collectief worden gehersenspoeld om iets te ‘moeten hebben’.

Het zijn meestal wat sjofele, korzelige vriendengroepen die de hoofdrol spelen in reclames voor bier. Bij Jupiler bouwen ze kampvuren, beklimmen ze bergen met een racefietsje over hun schouder en rijden ze in grommende monstertrucks in een woest en vrouwloos landschap. Bij Amstel zijn ze trots op hun mannelijk onvermogen om over gevoelens te praten. En bij Heineken wagen ze zich aan een soort dubbele parodie op stereotiep vrouwengedrag en staan ze gillend in een mistige walk-in fridge vol flesjes bier. Bier, dat drink je kennelijk bij voorkeur met je bulderende vrienden, terwijl wat rondzwevende vonkjes van de barbecue met vlees zachtjes in je baard schroeien. Vrouwen komen hooguit voorbij om de sfeer te verhogen met een laag uitgesneden decolleté of om met hun aantrekkelijke verschijning gematigd alcoholgebruik aan te moedigen.

Bier is, kortom, voor mannen

Bier is, kortom, voor mannen. Dat is geen seksistisch complot van de bierbrouwers en marketeers. Want al lijken vrouwen langzaam maar zeker een inhaalslag te maken, de meeste bierdrinkers zijn nog altijd man. Mannen vormen zodoende de grootste afzetmarkt en interessantste doelgroep voor iedereen die zijn gerstenat wil slijten. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ze op de marketingafdeling van Jupiler denken: ‘Kom, we gooien er nog een paar racewagens tegenaan. En misschien een voetbal ofzo. Dat vinden mannen leuk”.

Hoe komt het eigenlijk, dat bier drinken en mannelijkheid zo met elkaar verweven zijn? Er was natuurlijk een tijd dat het voor vrouwen niet behoorlijk was om te drinken of in het café te hangen: ze bleven thuis met hun hoestende kinderen en wastobbes, terwijl hun hardwerkende echtgenoten hun miezerige dagloontje stonden te verdrinken in de kroeg. Maar dat is lang geleden. Inmiddels is het café bij uitstek uniseks en hebben vrouwen de mannen wat betreft slechte gewoontes als roken en drinken al bijna ingehaald.

Geen biologisch verschil

Er is ook niet zoiets als een biologisch verschil tussen mannen en vrouwen qua smaakpapillen. Dat vrouwen wild worden van Lambrusco en Jillz, terwijl mannen zich meer vinden in pikzwarte stouts, heeft meer te maken met cultuur, gewoonte en slimme marketing dan met één of andere aangeboren smaakvoorkeur. Iedereen kan het bitter van bier leren waarderen – als je het maar vaak genoeg drinkt. Zoals gesteld wordt in dit Australische onderzoek naar het verband tussen gender en bierconsumptie: ‘There is nothing inherently masculine about beer, other than the symbolism with which it has been endowed.’

Toch blijft bier een hardnekkig mannending. Als het in de media en reclamewereld niet zo wordt voorgesteld, verzinnen vrouwen zelf wel redenen waarom ze liever geen biertje bestellen: van ‘daar word ik dik van’ of ‘het is zo vullend’ tot ‘daar gaat je kut van stinken’.

Bier is fantastisch

Van alle onnodig gegenderde producten is bier misschien wel de irritantste. Wijn en jägershotjes kunnen ook lekker zijn, daar niet van, maar er is iets inherents bevredigends aan bier waar geen enkele andere drank tegenop kan. Bier is gezellig, overal verkrijgbaar en zelfs de allergoedkoopste bocht is best te drinken. Met bier kun je ronddansen en wild gebarend dronken anekdotes vertellen, want het maakt niet uit als je morst. Bier is fantastisch. En natuurlijk is er niemand die je fysiek tegenhoudt, een bekeuring geeft of je spottend uitlacht als je als vrouw een biertje wil drinken: die tijden zijn gelukkig allang voorbij. Maar het voelt flauw, als Jupiler stelt dat ‘mannen weten waarom’, of als Heineken doet alsof het alleen mannen zijn die weleens teveel bier drinken. Het is alsof vrouwen niet zijn uitgenodigd op het beste feestje van de wereld.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top