TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: Underwood vs Clinton

Beeld: Netflix

Petra prikt graag door onzin heen. Het kaartenhuis van de Amerikaanse politiek is bijvoorbeeld vele malen enger dan House of Cards.

“Het is van groot belang dat integriteit en transparantie vooropstaan.” Dat zei Fred “ik neem de details over de Teevendeal mee in het graf” Teeven op internationale vrouwendag in het vragenuurtje; nadat hij tot zijn tevredenheid had geconstateerd dat hij als eerste het woord mocht voeren op vrouwendag.

Erg zijn best om leuk gevonden te worden, doet Teeven niet. Het hele Kabinet doet dat niet. Dat wil niet zeggen dat het in het bijzonder aan Teeven ligt of aan dít Kabinet, zolang ik leef heeft de overheid als zogenaamd ’schild der zwakkeren’ al bijzonder weinig oog gehad voor juist die doelgroep.

De werkelijkheid is veel enger

Sinds Lubbers “zijn karwei mocht afmaken” – waarbij hij in feite niet veel anders deed dan Reagan en Thatcher achter de kont aan lopen – heeft de overheid een broertje dood aan publieke voorzieningen en vooral aan sociaal zwakkeren. Toen Reaganomics aka trickle down economics geïntroduceerd werd was het een uiterst controversiële economische theorie. Wat goed is voor de rijken is goed voor de armen, werd al gauw een mantra. Het is nu niet eens raar meer dat PvdA-bewindslieden toegeven graag Ayn Rand te lezen.

Reagan en Thatcher waren trendsetters van de dystopie waarin we ons bevinden. House of Cards doet alsof het een enge versie van de politiek is, maar de werkelijkheid is veel erger. Als je de Nederlandse kranten mag geloven, dan zal het in Amerika om Clinton vs Trump gaan. Clinton heeft nog nooit een oorlog gevonden, waar ze niet voor was en Trump is – laten we er geen doekjes omheen winden – een fascist. De werkelijkheid is extremer dan de fictie die House of Cards ons voorhoudt.

Zo simpel als House of Cards

Je hoeft niet eens meer een feminist of linksgekkie te zijn om te zien dat het de patriarchie of het systeem zich tegen ons heeft gekeerd. Waar president Walker in House of Cards afgezet wordt omdat hij indirect Chinees geld ontvangt, doneert de Nederlandse overheid doodleuk 5 miljoen aan de Underwoods Clintons. Nu Nederland mag stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne doneert de direct belanghebbende bij een ja George Soros indirect 200.000€ aan de PvdA en GroenLinks die een bizarre kongsi aangegaan zijn met een voormalig adviseur van Sarah “drill baby drill” Palin.

We mochten willen dat de werkelijkheid zo simpel is als House of Cards, dat er slechts een paar geslepen politici rondlopen, te weten de Clintons Underwoods, en dat de rest bestaat uit goedwillende sukkels die vooral bezorgd zijn over baanbehoud maar dat is bepaald niet zo. Het politieke theater bestaat uit vijftig tinten grijs. Het enige lichtpuntje is de laatste partij die via stemhokjes als nieuweling heeft weten binnendringen in Den Haag; de Partij voor de Dieren.

Andere partijen zijn meer van hetzelfde. Dat zeg ik niet, dat zegt Willem Schinkel. Ik zeg dat geen enkele partij de kern van het probleem tackelt. Politiek is theater, de macht ligt bij de ECB. De ECB koopt nu voor 80 miljard per maand aan schuld op. Rutte wil van 2011 tot 2017 “liefst 54 miljard bezuinigen.”

Auteur: Petra Kramer

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top