TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Women’s Marches grootste ooit #WhyIMarch

Om te protesteren tegen President Trump en om het signaal af te geven dat vrouwen willen strijden tegen de cultuur van haat, angst, racisme en seksisme die Trump met zich meebrengt, worden op 21 januari wereldwijd Women’s Marches georganiseerd.

Grootste protestactie ooit

De Women’s Marches vormen het grootste protest ooit: alleen al in Washington DC wordt voorspeld dat er 250.000 vrouwen de straat op zullen gaan. En nog belangrijker: het is een wereldwijde actie – er zijn 386 vrouwenmarsen over de gehele wereld, op alle continenten. Ook in Afrika en Azië:

women's march

In Nederland zijn er twee verschillende Women’s Marches: op het Malieveld in Den Haag en op het Museumplein in Amsterdam. Natuurlijk zijn is Vileine daar ook bij! Daarnaast is er ook een thema-avond in cultureel centrum De Balie: WhyIMarch. Daar vertellen  verschillende vrouwen, waaronder moslimfeministe Berna Toprak en kandidaat-kamerlid van de PvdA Kirsten van der Hul, waarom zij meeliepen in de demonstratie en welke ideëen zij hebben voor een tegengeluid.

Tegengeluid

Om er al een beetje in te komen, vertellen verschillende Vileine vrouwen waarom zij vandaag de straat opgaan.

Liselore: “Ik ga de straat op omdat ik kenbaar wil maken dat het zo niet langer kan. Het feit dat een man als Donald Trump, een seksist en racist, president van de Verenigde Staten heeft kunnen worden, geeft aan dat er iets heel erg mis is met het systeem waarin wij leven. Dat hebben we tientallen jaren onder het tapijt kunnen schuiven om de status quo te bewaren, maar we kunnen het nu niet langer negeren. Er moet ruimte komen voor nieuwe ideëen, voor een nieuwe cultuur die niet alleen gebaseerd is op geld en waar er voor seksisme, racisme en (gendergerelateerd) geweld geen plaats is.”

Shepard-GreaterThanFear

Kunstenaar Shepard Fairey maakte voor de Women’s March deze afbeelding, waarop de drie bevolkingsgroepen staan die het meest door Trump bedreigd worden: een moslima, een Latina en een Afro-Amerikaanse.

Inanna: “Als Amerikaan was 20 januari een heftige dag voor mij. Natuurlijk heeft Trumps presidentschap invloed op de hele wereld, maar ik heb tot nu toe eigenlijk heel graag weg willen kijken. Vrienden van mij waren aan het protesteren in Los Angeles, op Pershing Square, en ik had niks liever gewild dan daarbij te zijn. Het is zo belangrijk om op dit soort momenten solidariteit te tonen en te laten zien dat we met zijn allen sterk kunnen staan, juist op het moment dat onze saamhorigheid bedreigd word. Dit is de enige manier van vechten die we hebben om te laten zien dat we het er niet mee eens zijn. Je doet niet alleen voor jezelf mee, maar voor vrouwen overal. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat als er zoiets negatiefs gebeurt in de wereld, we er iets positiefs tegenover zetten.”

“Meer gelijkheid creëeren we alleen samen”

Hella: “Tussen alle beangstigende politieke ontwikkelingen door is de Women’s March een sterk, progressief, inclusief platform dat opkomt voor alle vrouwen, dus ook voor de rechten van migranten, transvrouwen, vrouwen van kleur en sekswerkers. Dat is wat we nu nodig hebben.”

Maartje: “Omdat gendergelijkheid nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. Het glazen plafond is nog niet doorbroken. vrouwen worden politiek ondervertegenwoordigd, salarissen zijn nog niet gelijkgetrokken en seksueel geweld is voor veel vrouwen aan de orde van de dag. Deze mars is een oproep tot meer gelijkheid en dat creëeren we alleen samen.”

Waarom ga jij vandaag meedoen met één van de vrouwenmarsen? Vertel het ons in een comment!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2017 Vileine

To Top