REAL/FAKE

Minifesto: ‘Kom eens uit je slachtofferrol, klootzak!’

Beeld: Alma Haser

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer: er gebeurde in Nederland afgelopen weken heel veel op het gebied van inclusiviteit en daar was niet iedereen blij mee.

Mensen die afwijken van de norm, dat vinden we in Nederland maar ingewikkeld. Het begon met de NS. Die besloten dat ze haar reizigers voortaan reizigers ging noemen. Helemaal prima, want het maakt een groep mensen blij die door het gebruik van ‘dames en heren’ buitengesloten werd. En wat voor last hebben de daadwerkelijke dames en heren nu van aangesproken worden met de neutrale titel ‘reizigers’? (Dat is een retorische vraag.) Toch werd de kwestie al snel een landelijk debat waarin inlevingsvermogen opvallend vaak ontbrak. Velen vonden het onzin om zo’n oproep aan te passen aan een minderheid. 

Niet te extreem graag

Toen gebeurde er nog iets vreselijks voor de dames en heren: er was namelijk nóg meer aandacht voor mensen uit dat LGBTQI-rijtje. Het ging (tijdens Pride nota bene) over transseksuelen. Representatie op een jaarlijks feestje prima, maar we willen er in Nederland ook weer niet teveel van zien. Homo’s mogen vooral hun ding doen maar dat hoeft toch niet zo opzichtig

Ken je dat, dat bijna alles met betrekking tot seks en liefde over hetero’s gaat en dat je daardoor vindt dat hetero-ideologie aan je wordt opgedrongen en dat je hetero’s abnormaal gaat vinden, en dat je eigenlijk best wel een hekel krijgt aan hetero’s? Nee dus. En daarom is die representatie zo hard nodig. Maar ook Pride eindigde, en dus kon ik-ben-bang-voor-verandering-en-ook-een-beetje-homofobisch-Nederland opgelucht ademhalen. Dat je iets tolereert, betekent tenslotte niet dat je het wilt zien. 

Nou, en dan zul je net zien dat vrouwen opeens kunnen voetballen. Wel verdorie, die moeten we even op hun plek zetten. Zo zou het voetbal wel erg ‘traag’ zijn in vergelijking tot het mannenvoetbal. Weer een andere groep zei alleen maar te kijken omdat er geen Tour de France of Olympische Spelen op televisie was. En dan heb je altijd nog de club die in de veiligheid van hun huiskamer dingen zegt als: ‘Dat kan ik ook’. Tuurlijk. 

‘Kom eens uit je slachtofferrol, klootzak!’

Tot slot volgde Zomergasten met de genadeslag. Psychiater Glenn Helberg was dit weekend te gast. Een zwarte (anders!) man (prima) die homo (anders!) is die dingen zegt over het belang van inclusiviteit (moeilijk woord! anders!) en over racisme (bestaat niet! / is terecht!). De reacties hierop waren wat voorspelbaar. Iedere zwarte of bruine Nederlander die over racisme durft te praten – bijvoorbeeld op Twitter – krijgt vroeg of laat het woord ‘slachtoffer’ te horen. Ken je dat, dat je iemand uitscheldt maar ook vindt dat hij niet zo het slachtoffer uit moeten hangen? A: ‘Klootzak.’ B: ‘Ik voel me daardoor aangevallen.’ A: ‘Kom eens uit je slachtofferrol, klootzak!’

En toch: afgelopen week was prachtig. Er was aandacht voor genderhokjes, de term ‘voetbalvrouwen’ heeft een fantastische nieuwe betekenis gekregen en we hebben meer geleerd over de Nederlandse geschiedenis. Een bekend gezegde luidt: ‘Voor de geprivilegieerde voelt gelijkheid als onderdrukking’. Het is een treffende beschrijving van wat er aan de hand is in Nederland. We zijn zo gewend aan hoe comfortabel de wereld is wanneer alles over onszelf (de norm) gaat. Maar échte gelijkheid betekent gewoon eerlijk delen. Laten we elkaar die ruimte gunnen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top