SEX+SPIRIT

Minifesto: waarom #MeToo ook voor mij is (en jou!)

Beeld: Carissa Galo

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer: Froukje reageert openhartig op de online sociale campagne #MeToo.

Deze week ging over de hele wereld #MeToo viral waaronder vrouwen èn mannen delen hoe ook zij te maken kregen met seksueel geweld, om te laten zien hoe groot het probleem is. Maar deze campagne doet meer dan de omvang van het probleem onder de aandacht brengen. Het maakt in sommige gevallen ook duidelijk wat het probleem precies is: je hoeft niet verkracht te zijn, om structurele seksuele intimidatie niet meer te pikken. Ook Froukje dacht dat #MeToo niet op haar van toepassing was, en schrok letterlijk wakker.

Met ingehouden adem las ik het ene na andere openhartige verhaal onder #MeToo op Facebook en Twitter. Ik dacht ook aan mezelf; ben ik ook in zulke situaties geweest? Ik ben nooit verkracht geweest en was al jong seksueel actief omdat ik het zelf wilde. Gelukkig was ik een van die weinige vrouwen die nooit traumatische seksuele ervaringen had meegemaakt, concludeerde ik.

Vannacht om 04:00 uur schrok ik wakker.

Mijn handpalmen zweten, mijn ogen lopen vol tranen en mijn hart zit in mijn keel terwijl ik dit lijstje maak:

Dit zijn alleen nog maar mijn voorbeelden van dagelijks seksisme en intimidatie. Dit maken vrouwen constant mee. Dit zijn geen weerzinwekkende verhalen, dit zijn ‘normale ervaringen’ en daar gaat het fout. Dit hoort niet normaal te zijn. Maar het is zo normaal dat we er niet eens over praten, het voelt zo onbelangrijk dat we het wegwuiven.

En wij vinden het normaal

Er zijn zoveel vormen van geweld tegen vrouwen, seksuele intimidatie, verbaal en fysiek misbruik. Zoveel vormen waar er over grenzen van vrouwen wordt gegaan, al vanaf jongs af aan.

En wij vrouwen? Wij vinden het normaal. Niet altijd leuk echter, “maar ach” zeggen we als sterke jonge vrouwen, “het hoort erbij en ik wil geen scène maken in de club, op mijn werk of in mijn relatie of vriendengroep.” Het idee dat alleen fysieke verkrachting een reden is je uit te spreken (en dan nog gebeurt dat nauwelijks), versterkt deze structurele gewoonte om vrouwen als shit te behandelen, ze niet serieus te nemen, te kleineren, bagatelliseren en beslissingen te nemen over hun lijf. En wanneer we ons dan uitspreken, krijg je zo vaak ongeloof, schuld en boete over je uitgestort. Logisch dat we dan onszelf in de spiegel niet eens meer troosten. Want de verontwaardiging is zelden voor degene die zijn pik uit zijn broek haalde en ongevraagd tegen je aanwreef, nee, de schaamte is voor de vrouw.

Natuurlijk zeggen je vriendinnen wel; ‘Wat een eikel’ Maar kort daarna krijg je te horen; Volgende keer dan toch maar niet alleen naar huis, of dan had je maar… “geen kort rokje aan moeten doen, niet met hem moeten flirten, niet dronken moeten worden, niet alleen over straat moeten gaan, niet op het naaktstrand gaan liggen. ”

Dit vraagt om een dagelijkse strijd

#MeToo laat zien hoe groot dit probleem is en is nog steeds slechts  het topje van de ijsberg. De cijfers krijgen namen en gezichten. Maar minstens even belangrijk is dat we herkennen welke vormen seksueel geweld precies heeft. Pas dan kunnen we het serieus gaan nemen en niet meer tolereren. Opkomen voor onszelf en elkaar, en niet de vrouw kalmeren wanneer ze de man aanspreekt, of een klap geeft na fysieke betasting, maar de dader aankijken en aanspreken. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor vrouw-man, denk aan alle LGBQT mensen waarvoor seksisme en fysieke en verbale intimidate een dagelijkse realiteit is en waarvoor het al helemaal een constant risico vormt om zichzelf te uiten.

We hebben jullie nodig!

Dus lieve Vileine mannen en vrouwen vraag ik jullie #MeToo niet te laten overwaaien na een paar dagen. Laten we de actie als startpunt nemen om juist die subtiele dagelijkse vormen van seksisme, misbruik en intimidatie te blijven benoemen bestrijden. En ook als je niets kunt doen, er altijd wat van te zeggen, zelfs als het jou niet direct aangaat. Daardoor geef je anderen ook de moed en de kracht om hetzelfde te doen en zo ontstaat er een sneeuwbal-effect. Een niet-te-stoppen avalanche die alle lijken uit de kast meesleurt. Een sneeuwbal die zo intens, groot en weerzinwekkend wordt dat ze na dit opbouwende momentum weleens in één spetterende knal de hele patriarchale maatschappij kan verpletteren.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Nieuwsflash: Frankrijk beboet agressief catcallen – Vileine.com

  2. Pingback: Kanttekeningen: #IHave aardig moeten doen tegen aanranders – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2017 Vileine

To Top