SEX+SPIRIT

Queer: de verborgen wereld van transgenders in Tangerine

The Verge

Mensen uit de LHBQT-gemeenschap identificeren zich vaak als queer: queer betekent ‘niet-hetero of cis-gender.’ Als queer persoon word je steeds in een hokje gestopt – terwijl deze term juist elk mogelijk hokje in twijfel trekt. Sabrina Lameche doet haar best om queer stereotypes te ontmantelen. Deze week schrijft ze over transgender prostituées in Tangerine.

Tangerine is een fascinerende film die je gewoon gezien moet hebben, over de verborgen wereld van transgenders in Los Angeles. In de eerste scene zien we hoe Sin-Dee Rella, transgender en prostituée, wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Het eerste wat ze doet is afspreken met haar zielsverwant Alessandra, die ook transgender en prostituée is. Van haar krijgt Sin-Dee te horen dat haar vriendje, Chester, is vreemdgegaan met ene Dina. Ze wordt helemaal gek en neemt de kijker mee in haar zoektocht naar Dina, door de van neon doordrenkte straten van Los Angeles. Zowel inhoudelijk als visueel geeft Tangerine zo een authentiek portret van de straatcultuur van deze stad – de film is geheel opgenomen op een iPhone 5s.

Los Angeles, ‘the city of lies’

Los Angeles wordt ook wel ‘the city of lies’ genoemd en als je kijkt naar de wereld die in deze film wordt beschreven en naar wat wij voor beeld van L.A hebben, is dat ook zo. Mensen gaan naar L.A om te acteren, bekend te worden, om hun talent te laten zien aan de wereld. Dat was ooit ook het plan van Alessandra, die in het begin van de film alleen maar denkt aan het optreden dat ze moet geven in een bar. Niemand komt echter opdagen en haar droom lijkt dan ook uit elkaar te vallen.

Er is in Tangerine echter nog een ‘verborgen’ wereld die we als kijker ontdekken, namelijk die van transgender prostitueées. In deze kringen zijn cisgenders en transgenders met elkaar in oorlog. Hier zijn cisgenders juist degenen die niet geaccepteerd worden; zo wordt een taxichauffeur helemaal gek als hij ziet dat een hoer die hij heeft betaald, eigenlijk een vrouw is.

Vrouwelijkheid en mannelijkheid zijn niet inherent

In deze film zie je dat jouw idee van vrouwelijkheid en mannelijkheid niet iets inherents is. Alle grenzen tussen vrouw-zijn en man-zijn blijken in Tangerine heel vaag: prille mannetjes, dikke sterke vrouwen, vrouwelijke transgenders en ‘hetero’ mannen ( die dan toch homoseksueel blijken te zijn). ‘Traditionele’ films geven een bepaalde visie op de man en de vrouw, die – te – vaak als normaal wordt beschouwd. Deze film biedt in alle opzichten echter een veel uitgebreider perspectief op de realiteit dan het merendeel van de Hollywoodfilms doet. Zo kijken we ook naar de zware realiteit van de zwarte gemeenschap in de VS, die in sommige buurten heel arm is, en we duiken in de LGBTQ-scene, die vaak hard geraakt wordt door de gevolgen van drugs.

Tangerine-Sundance-Film-Festival

Geen happy ending – maar toch een mooi einde

Aan het einde van de film bevinden alle hoofdpersonen zich op een gegeven moment in de donutwinkel van mama San en Sin-Dee Rella ontdekt dat Alessandra ook met Chester naar bed is geweest. Allessandra probeert het uit te leggen, maar helaas wil Sin-Dee Rella niets van haar excuses weten. Even later stopt er een auto voor Sin-Dee en één van de inzittenden gooit een beker urine over haar hoofd heen. De passagiers in de auto schreeuwen: “Merry Christmas you dirty faggot!” terwijl ze wegrijden. Alessandra ziet het gebeuren en neemt Sin-Dee bij de arm mee naar de wasserette om haar kleding schoon te maken. Sin-Dee Rella en Alessandra leven in een harde wereld, maar ze hebben in ieder geval elkaar – ook al doe je soms domme dingen zonder na te denken over de consequenties. Weliswaar geen vrolijk, maar toch een mooi einde van een bijzondere film.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top