SEX+SPIRIT

Queer: beren, twinks en andere LHBTQ-subculturen

Axel Oswith

Mensen uit de LHBQT-gemeenschap identificeren zich vaak als queer: queer betekent ‘niet-hetero of cis-gender.’ Als queer persoon word je steeds in een hokje gestopt – terwijl deze term juist elk mogelijk hokje in twijfel trekt. Sabrina Lameche doet haar best om queer stereotypes te ontmantelen. Deze week schrijft ze over bears, twinks en andere categorieën binnen de LHBQT-community.

We hebben vaak het idee dat de gay community een groep is van personen met dezelfde kenmerken, maaar dat is een totaal verkeerd beeld. In de gay community zijn er veel categorieën, die meestal gekenmerkt worden door een bepaald uiterlijk.

De genoemde categorieën worden meestal gebruikt als een middel om aan te geven welk type men seksueel aantrekkelijk vindt. De termen worden ook meestal gebruikt in homoporno. Laten we de meest voorkomende eens onder de loep nemen.

Wolven en otters

De beer: ‘beren’ hebben meestal een buikje en worden beschouwd als een mannelijk type.
De otter: ‘otters’ worden vaak gezien als een subgroep van de ‘beren’; ze zijn meestal behaard en epileren zich niet. Ze zijn minder gespierd en minder imposant dan ‘beren’.
De wolf: ‘wolven’ worden ook meestal gezien als een onderdeel van de bear community, vaak wat ouder met grijzend haar. Ze zijn slank, gespierd en worden beschouwd als aantrekkelijke partners in de gay community.
De chub: ‘chubs’ zijn meer gezet en hoeven niet per se behaard te zijn. Zij worden vaak getypeerd door een vriendelijke uitstraling.
De twink: ‘twinks’ zijn daarentegen jong, meestal blond, slank en niet behaard.

Er zijn natuurlijk meer categorieën, maar die zijn vaak aan hevige discussies onderhevig, omdat er geen centraal orgaan is dat alle types en hun kenmerken vastlegt. In de gay community heeft men echter duidelijk de behoefte om in subculturen te denken en zich te onderscheiden van anderen. Elke categorie heeft dan ook een eigen stijl in feesten, kleding en muziek.

Gekleurde minderheden ondervertegenwoordigd

In deze categorieën worden gekleurde minderheden helaas vaak niet vertegenwoordigd; homomannen met een kleurtje worden meestal niet inbegrepen in deze classificering. Dit komt omdat deze termen eigenlijk in ‘westerse’ landen voor het eerst opkwamen en zich pas nu over de gehele wereld hebben verspreid en gevestigd in de LHBTQ-scene. Wat we zien is dat heel veel minoriteiten niet gerepresenteerd worden of zich niet herkennen in de verdeling die vaak in de gay scene wordt gebruikt. Mensen met een Aziatische achtergrond worden bijvoorbeeld vaak gezien als vrouwelijk en onderdanig – meer geassocieerd met een seksuele fetisj dan beschouwd als gelijken. Deze tweedeling, die kan lijken op discriminatie, is veel meer zichtbaar in de gay scene dan in de heteroscene. Dat komt grotendeels omdat deze verdeling gebruikt wordt in de seksindustrie. Seksuele voorkeuren zijn echter geen rationele keuze. Ook ‘witte mensen’ in de gay community herkennen zich echter vaak niet in één van deze verschillende groepen, omdat ze heel erg gericht zijn op specifieke fysieke kenmerken en kledingstijl.

In de komende jaren zullen er ongetwijfeld vele andere categorieën ontstaan en andere verdwijnen. Behoeften, wensen en verlangens zijn immers  – gelukkig maar! – altijd aan verandering onderhevig.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top