Vileine Manifest

Feminisme is al een paar jaar bezig aan een comeback, maar de nieuwe golf is nog steeds niet gedefinieerd. Een moderne feministe heeft nu dus geen idee wat ze met haar bh of okselhaar moet. Daarom, bij dezen: het manifest der Vileine vrouwen, ondertekend door 50 gevestigde namen uit de Nederlandse mediawereld. (Klachten van het patriarchaat worden niet in behandeling genomen.)

1. Het enige wat we zeker weten, is dat we niets zeker weten. Dit houdt ons niet tegen.
2. We zijn feministes, niet omdat we onszelf steeds zo noemen, maar omdat het vanzelfsprekend is dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Dat betekent niet dat vrouwen beter zijn, of hetzelfde als mannen. Pak het woordenboek er zelf maar bij – wij hebben betere dingen te doen.
3. We zijn intersectioneel, niet omdat het hip is om naast seksisme ook op ras en klasse te letten, maar omdat het vanzelfsprekend is dat we allemaal geconditioneerd zijn om te willen leven naar onze identiteit. Bakfietsmoeder of jihadi-slet. We ontkennen niet dat we onszelf en elkaar laten beperken, maar vragen wel waarom.
4. We zijn intergalactisch, niet omdat we regelmatig met aliens hangen, maar omdat we beseffen dat we alleen als wereldbevolking van deze planeet oplossingen kunnen bieden voor milieuproblemen, haat, onbegrip en het bestaan van Donald Trump.
5. We zijn solidair, met 50 vrouwen die elkaar helpen te maken wat ze zelf zouden willen lezen. Omdat we niet geloven dat vrouwen met elkaar moeten concurreren, om er zelf beter van te worden.
6. We zijn het nooit zomaar met elkaar eens en verwachten dat ook niet, want “de vrouw” bestaat niet en van meningsverschillen worden we slimmer.
7. We maken fouten. Krijgen kritiek. En leren ervan.
8. We eren de journalistieke codes, plegen hoor en wederhoor en fungeren als waakbitches van de maatschappij. Ook als daar een jaar vastbijten in een onderzoek voor nodig is, want we doen het uit liefde.
9. We vechten niet maar bouwen samen op ons eigen territorium, en nemen allemaal de verantwoordelijkheid onze eigen stenen continu te blijven bijslijpen.
10. We dienen de wereld door onszelf te dienen, en andersom.
11. We blijven en worden onszelf, en steunen op elkaar.
12. We houden van mannen en maken ruimte voor de man in al zijn verschijningsvormen (lees: geen jongens.)
13. We zeggen geen sorry.

*met speciale eer en dank aan Ronald Giphart voor het mogen adopteren van de naam. Het is afgeleid van Oud-Grieks: Philia betekent liefde en vriendschap.

Hadjar Benmiloud, Amsterdam, 14.2.2016

 

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top