WORK+WEALTH

Geld Praat: €924,07

Bron: www.nu.nl

Iris Smulders trekt als ambtenaar door alle sociale lagen van de Nederlandse samenleving en neemt wekelijks een kijkje in iemands portemonnee en uitgavenpatroon.

Profiel
Naam: Sanou
Leeftijd: 24
Woont in: Den Haag
Is: Alleenstaand
Saldo: onbekend

Inkomen
Uitkering: € 924, 07
Huurtoeslag: € 328
Zorgtoeslag: € 83

Vaste lasten
Huur: € 665
G/W/L: € 150
Zorgverzekering: € 109
Telefoon: € 15

Waaruit bestaat je inkomen?
Ik heb een uitkering op grond van de Participatiewet. Ik zit dus in de bijstand.

Heb je altijd voor je geld gewerkt?
Ja en nee. Ik ben geboren in Conakry, Guinee, en woon hier nog niet zo lang. Ik had daar een heel ander leven. Als vrouw heb je in Guinee niet veel te vertellen, dus ik deed wat me werd opgedragen. Toen ik hier kwam, wilde ik graag werken, maar ik sprak geen Nederlands. Mijn Nederlands is nog steeds niet erg goed. Ik dacht dat ik wel als schoonmaakster aan de slag zou kunnen, maar zelfs daarvoor willen ze dat je de taal spreekt. Dat begrijp ik niet helemaal, ik hoef toch niet te praten met mijn poetsdoek? Ik had dus een probleem, omdat ik wel mijn huur moest betalen, maar ik had geen geld. Ik woonde toen bij een man die de huur ook wel op een andere manier wilde ontvangen. In natura, noemen Nederlanders dat. Dat heb ik toen gedaan. Ik voel me er heel slecht over, maar het was óf dat, óf ik stond op straat. Dat duurde twee maanden. Ik wilde een ander huis, want in die woning had ik geen verwarming. Ik heb al sinds mijn vijftiende reuma en in de koude maanden heb ik veel pijn. Gelukkig ontmoette ik toen een vrouw die mij verder heeft geholpen. Ze heeft me naar een soort opvanghuis gestuurd, en daar is het balletje gaan rollen. De mensen daar hebben een uitkering voor mij aangevraagd en een woning voor mij gezocht. Ondertussen kreeg ik taallessen om mijn kansen op werk te vergroten. Inmiddels heb ik een huurwoning met verwarming.

Hoe schat je je kansen op de arbeidsmarkt in?
Niet best. Ik ben wel jong, maar ik ben ook een allochtoon, en ik ben niet blank. Ik heb het gevoel dat werkgevers niet op mij zitten te wachten. Daarnaast heb ik nog steeds een zwaar Frans accent en de taal is hier toch echt heel belangrijk.

Ben je vaak afgewezen na een sollicitatie?
Ik krijg soms niet eens een reactie. Dat is wel frustrerend. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die mij helpen met het schrijven van brieven, dat is al heel fijn. Maar iedere keer krijg ik hetzelfde te horen: sorry, de functie is al vervuld door iemand met meer ervaring. Ik geloof alleen niet dat dat de echte reden is.

Wat is je toekomstplan?
Ik wil graag verpleegkundige worden. Maar om dat te worden moet ik studeren, en daarvoor heb ik een bepaald taalniveau nodig. Dat heb ik nu nog niet. Ik werk er hard aan, hoor. Ik kijk veel Nederlandse televisie, zodat ik ook op mijn uitspraak kan oefenen. Als ik eenmaal mag studeren, zal ik me voor honderd procent geven. Ik hoef geen baan als directeur, ik hoef ook geen miljonair te worden. Ik wil alleen maar doen waar mijn hart ligt: mensen verzorgen.
In Guinee mocht ik niet veel, omdat ik een vrouw ben. Het enige wat ik kon doen, was zorgen voor de jongere kinderen in mijn familie. Ik kwam erachter dat ik daar goed in ben en dat ik het leuk vind. En is dat niet het belangrijkste?

Kun je goed rondkomen van je huidige inkomen?
Het is soms lastig, maar het lukt. Ik heb niet veel eisen. In Nederland doet de overheid best veel voor de mensen. Het is alleen soms heel moeilijk om erachter te komen waar je precies recht op hebt. Vanwege de huurtoeslag en zorgtoeslag kan ik financieel goed voor mezelf zorgen, maar ik heb geen spaargeld.

Hoeveel maanden kun je zonder inkomen?
Haha, nou, 22 jaar? In mijn geboorteland heb ik ook nooit echt een inkomen gehad zoals hier. Hier zou het wel lastig zijn, omdat ik mijn vaste lasten niet zou kunnen betalen en dan zou ik mijn huis uit moeten. Maar dan vind ik wel weer een manier om dat op te lossen. Wie goed doet, goed ontmoet. Als mijn wasmachine het niet meer doet, mag ik die van mijn buurvrouw gebruiken, dat heeft ze me al beloofd.

Waar spaar je voor?
Niets. Met dit inkomen kan ik niet sparen. Maar mocht ik ooit geld overhouden, dan koop ik een nieuwe fiets.

Heb je een financieel motto?
Er is een Frans gezegde: stukje bij beetje bouwt de vogel zijn nest. Ik kom er wel.

Achtergrond:
Sanou krijgt een uitkering op grond van de Participatiewet, beter bekend als de bijstand. Omdat ze jonger is dan 27, kreeg ze eerst een zogeheten zoektermijn van vier weken. In die vier weken moest ze solliciteren of op zoek naar een opleiding. Toen ze in die vier weken niets had gevonden, mocht ze zich opnieuw melden bij de gemeente voor een uitkering. De gemeente verwacht wel dat Sanou snel werk vindt en blijft solliciteren.
Daarnaast eisen veel gemeenten een tegenprestatie, ‘een onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit van beperkte duur en omvang’. Sanou volgt Nederlandse les in een centrum waar ze ook koffie inschenkt tijdens bijeenkomsten. In november 2015 ontvingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 446.700 mensen een bijstandsgerelateerde uitkering.

De naam Sanou is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top