WORK+WEALTH

Vileine Academy ’20 zoekt onderzoekers in spé

Meld je deze maand aan voor onze masterclasses en traineeships (incl. salaris) als jij een topjournalist in spé bent en ondervertegenwoordigde kennis wilt brengen naar de beste journalistieke redacties van Nederland!

In 2019 werd de pilot van Vileine Academy succesvol afgerond met vier afgestudeerden die inmiddels allemaal voor de partnerende kranten aan de slag zijn gegaan (houd de site in de gaten voor hun mijlpalen!). Zij voerden hun eigen journalistieke onderzoeken uit en werden daarbij ondersteund door wekelijkse masterclasses en persoonlijke coaching van tientallen mentoren die al bekendheid hebben verworven in de journalistiek.
Ondertussen zet Vileine Academy zich in om deelnemende redacties te voorzien van inclusiviteitsadvies en continu feedback, opdat alle talenten precies weten waar ze hun kwaliteiten het beste kunnen inzetten. In 2020 gaan we opnieuw van start met een grotere klas, meer opties voor deelnemers aan traineeships en ruimte voor verschillende ambities en journalistieke profielen.

Aanmelden is gratis en wordt -voor wie aan de basisvoorwaarden voldoet- gegarandeerd opgevolgd met minimaal één selectiegesprek.
Daarna stellen we je voor aan een partnerende redactie waar jij graag wilt werken.

Update: i.v.m. Covid-19 is de aanmelding verlengd t/m juli 2020 en is het programma verzet naar oktober 2020 tot februari 2021.

Hoe eerder en hoe meer we je kunnen zien, hoe meer kans je maakt.

Vileine Academy klas van 2019

Gezocht: abondante ambitie

We zoeken jou als:

-> Je een beginnende onderzoeksjournalist of verslaggever bent (V) en bezig bent een portfolio op te bouwen (deze mag ook gebaseerd zijn op journalistieke studie of online platforms). Er is geen leeftijdsgrens maar de meeste deelnemers zijn tussen 25 en 35 jaar.
-> Je je wilt specialiseren als eredivisie-fulltimer op een journalistieke redactie
-> Je in het bezit bent van ondervertegenwoordigde kennis, perspectieven en/of vaardigheden
-> Je nieuwe vaardigheden wilt leren, onder toeziend oog van topjournalisten wilt oefenen om je vaardigheden aan te scherpen, en klaargestoomd wil worden voor een uitdagende positie
-> Je beschikbaar bent voor het volgen van masterclasses en het verwerken van feedback in de weekenden tussen mei en september 2020
-> Je beschikbaar bent voor een traineeship (minimaal 4 dagen p/w en minimaal 3 maanden lang) op een journalistieke redactie die ook jouw opleidingskosten vergoedt, tussen juni en december 2020
-> Je een harde zelfstandige werker bent maar van uitwisseling met andere toptalenten wilt profiteren

Geboden: journalistiek territorium

Als je voldoet aan bovenstaande en onze kennismaking en je eerste pitch goed verloopt, bieden we jou:

-> Het volledige curriculum van Vileine Academy bestaande uit 4 maanden lang masterclasses van 30 topjournalisten in op jouw ambities toegespitste modules
-> Persoonlijke mentor-coaching voor zowel je journalistieke producties als je eigen carrièreverloop gedurende heel 2020
-> Bescherming en achtervang voor alle mogelijke niet-functionele hindernissen in het werkveld waar jij je niet mee bezig zou moeten houden, door middel van consultancy aan journalistieke redacties
-> Een volledige vergoeding van je gederfde inkomsten (van 1200 tot 1500 euro per maand, gedurende vier tot tien maanden).
-> Koppeling aan traineeship op een deelnemende redactie (en toekomstige werkgever, als het goed loopt) dan wel persoonlijke begeleiding bij je onderzoek indien je liever als freelance onderzoeksjournalist werkt
-> Een flexplek met gembershots èn zwembad (Soho House Amsterdam)
-> Altijd goede koekjes

Journalistieke verdieping

Het Vileine Academy 2020 Curriculum wordt aangepast op de deelnemers maar bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

-> Schrijven, oefenen onder toezicht tot je uitblinkt in genres en stijl
-> Crossmediaal creatief produceren, van eerste idee tot (na) je eindproduct en engagement met publiek
-> Onderzoeksjournalistiek, vernieuwende tools en strategische inhoudelijke aanpak

Om een idee te krijgen, in 2019 bestond het curriculum uit de volgende modules;
1. Journalistiek Ambacht
2. Onderzoeksjournalistiek
3. Schrijven & Produceren
4. Tech & Innovatie upgrade
5. Storytelling aan het wek
6. Interactief engagement
7. Exponentiële impact

Met o.a. de volgende gastdocenten en mentoren:

Catherine Boumkwo Baneni (Yale University), Maral Noshad Sharifi (NRC), Margalith Kleijtwegt (auteur van onderzoeksjournalistieke boeken), Rasit Elibol (Groene Amsterdammer), Yordi van Dam (LocalFocus & Topnotch), Haroon Ali (Volkskrant & Vogue), Rokhaya Seck (De Balie), Jan Kleinnijenhuis en Joop Bouma (Trouw), Marloes Lemsom (Buitenhof), Tan Tunali (Groene Amsterdammer), Adriaan ter Braack (BNR), Robert van der Noorda (De Volkskrant), Maarten Boone (Fox-IT), Mina Etemad (VPRO), Esther Crabbendam (RTL Z), Hassan Bahara (De Volkskrant), Lotfi el Hamidi (NRC), Alyssa Mahler (VoorDeKunst), Ingelise de Boer (Europees Parlement), Christiaan Triebert (New York Times)

Komend jaar werken we ook voorbij de Nederlandse grenzen samen met crossborder journalism partijen als Hostwriter (DE), European Journalism Centre en Mongabay (India) voor nog meer mogelijkheden op het gebied kennisuitwisseling.

Geld Praat

Nog even op een rijtje de financiële mogelijkheden:

-> Deelname aan Vileine Academy is gratis, indien je in maart of april gekoppeld wordt aan een sponsorende redactie of fonds. Indien je niet beschikbaar bent voor een van deze trajecten of dit niet goed op je journalistieke profiel aansluit, is het altijd nog mogelijk om deel te nemen aan losse modules tegen een inkomensafhankelijke bijdrage.
-> Wanneer je minimaal vier dagen op een redactie werkt verdien je tijdens je leerperiode minimaal 1200 tot 1500 euro per maand om je misgelopen inkomsten te vergoeden. Hierna ga je, indien het bevalt, zelf onderhandelen over een volledige functie met bijbehorend salaris.
-> Er is zowel ruimte voor sponsoring via trainees op redacties als voor freelance onderzoeksjournalisten die zich een heel jaar willen toeleggen op een onderzoek. We denken graag met je mee over de beste match.
-> Voorwaarde voor bovenstaande vrijstelling van kosten en financiële vergoedingen is dat je je houdt aan de afspraken omtrent aanwezigheid en het hele traject afmaakt.

Deadline: 31 juli 2020

Past dit allemaal precies bij jouw talenten en ambities en sta je te springen de journalistiek effectiever en representatiever te maken met innovatieve nieuwe manieren van verhalen vertellen?

Zie jij jezelf in 2021 als verslaggever, onderzoeksjournalist, allround redacteur of nieuwspresentator werken en wil je daar dit jaar volledig voor gaan?

Dan zien we jou heel graag als Vileine Vrouw bij de Academy.

Bij dezen, je eerste opdracht en deadline:

-> Mail in maart (hoe sneller, hoe beter!) je CV en korte motivatie naar hadjar@vileine.com
-> Stip in je mail aan van welke journalistieke functie(s) je droomt, welke bijzondere en ondervertegenwoordigde kennis of ervaring van jou hard nodig is en evt. Welke onderwerpen je wilt behandelen
-> Voeg als bijlage evt. portofoliomateriaal toe

Eind juli kijken Vileine mentoren gegarandeerd met je mee om je ambities te bereiken, met of zonder Vileine Academy. Als we een match zien stellen we je voor aan een van onze partners in augustus en kun je in oktober beginnen!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top