WORK+WEALTH

Nieuwsflash: Vileine Academy zoekt jou!

DAANTJE BONS

Na bijna duizend artikelen ging Vileine Magazine in 2018 met winterslaap, om te werken aan een nieuwe missie voor onze visie: betere representatie van diverse vrouwen en daarmee een objectiever, inclusiever en relevanter journalistiek landschap. Vileine is weer wakker!

We zijn nu druk bezig om de nieuwe vorm te ontwikkelen en zoeken samenwerking met mediapartners, mentoren en journalistiek talent.

Een paar dagen later dan de beloofde zonnewende in verband met technische problemen maar niet minder stralend: bloeiverslag na onze winterslaap! Hier lees je wat Vileine voor deze winterslaap heeft bereikt, wat er de afgelopen maanden is opgebouwd, wat Vileine’s nieuwe missie is, waar we mee gaan samenwerken en vooral: wie we nu zoeken!

’16-’18: Vileine Magazine

Vanaf het moment dat Vileine.com op valentijnsdag 2016 lanceerde hebben we gemiddeld bijna twee actuele nieuwsberichten en opiniestukken per dag gepubliceerd. Allemaal vanuit een gedeelde intersectionele feministische visie door Vileine Vrouwen vrijwillig in netwerken geproduceerd, en met steeds meer invloed op de gevestigde media die onze artikelen soms zelfs letterlijk overnamen (looking at you, NRC). Vileine artikelen werden vanuit allerlei verschillende persoonlijke perspectieven en in terugkerende innovatieve journalistieke formats geproduceerd door al deze verschillende vrouwen, en een paar verdwaalde mannen. Deze artikelen vielen altijd onder Vileine’s drie urgentie-peilers in ons vrouwelijke perspectief op de waarheid:

1. Lichamelijke zelfbeschikking en seksuele vrijheid. Van alle mogelijke vormen van seksueel geweld en geweld tegen vrouwen, tot de beroerde medische zorg die we ondanks onze welvaart krijgen omdat de meeste biologische onderzoeken en medicijnen voor en door mannen zijn afgestemd.
2. Economische onafhankelijkheid en machtsverschillen. Van de wetten en economische patronen rondom ‘vrije keuze’ voor parttimewerk tot verklaringen voor subtiele economische ongelijkheid en de verminderde representatie van vrouwen in besluitvorming, technologie en ondernemen.
3. Beeldvorming en subtiele conditionering die mensen in groepen en hiërarchieën verdeelt en niet klopt met de werkelijkheid van individuele vrijheid en overlappende identiteiten.

Naast op de kaart te hebben gezet wat volgens onze Vileine vrouwen de belangrijkste onderwerpen zijn en alle hoeken van het intersectionele feministische debat te hebben uitgediept werden deze vrouwen bij bijna elk groot journalistiek medium binnengehaald als nieuwe grote talenten. De onderwerpen waar we ons mee profileerden maakten Vileine het grootste feministische platform in de Benelux doch slechts een klein deel van het internationale ‘feministische internet’ en zijn nu niet meer weg te denken uit de mainstream. Daarmee was de missie van Vileine als online magazine om de “nieuwe feministische golf” te definiëren volbracht. Lees om terug te blikken ons manifest bij oprichting, dit interview over de eerste week, het overzichtsartikel van onze eerste verjaardag en het afsluitende statement van mij als oprichter van het vrijwilligersmagazine afgelopen 21 december. Dit is allemaal gelukt dankzij bijna 150 vrijwilligers die zeven dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds met elkaar werkten aan een geheel zelfstandige journalistieke operatie, die samen hebben laten zien wat vrouwen onder elkaar voor elkaar kunnen betekenen. Nu is het tijd voor de volgende stap in onze emancipatie.

De afgelopen maand is gewerkt aan een nieuwe missie, waarin we zodanig willen professionaliseren dat we nooit meer met vrijwilligers gaan werken en opnieuw kiezen voor dat wat vanuit vrouwelijk perspectief de meest nodige journalistiek is. Dat betekent dat alles aan de vorm van Vileine gaat veranderen.

Zoals eerder aangekondigd willen we ons van opinie en actualiteit naar onderzoeksjournalistiek ontwikkelen. Belangrijker is nog dat Vileine Magazine straks niet meer het einddoel is, maar een middel voor onze nieuwe missie: Vileine Academy.

’19: Vileine Academy

De afgelopen maanden is de visie van Vileine geëvalueerd en vertaald naar een nieuwe formule. De kracht van Vileine Magazine bleek een missie te communiceren die als een magneet vanuit alle hoeken van Nederland (en België!) divers en onbelicht vrouwelijk journalistiek talent aantrekt. Door vrouwelijke kracht te verbinden stoomden we deze ruwe diamanten in Vileine’s netwerk met topjournalisten rap en zelfstandig klaar voor het establishment. Want juist op die redacties is men nu hard aan het werken aan innovatieve alternatieven voor de door witte mannen gedomineerde nieuwsstroom. Representatie van vrouwen in media was zelfs tijdens Internationale Vrouwendag in het Brussels Europarlement het gekozen thema: de Europese Unie ziet dit als de meest urgente stap in vrouwenemancipatie en gaat de komende jaren meer informatie delen over mogelijke oorzaken en verbeterpunten van representatie van vrouwen in media en technologie. In dat kader mocht ik de visie van Vileine delen in Brussel tijdens deze speech (maar blijf vooral hangen tot na de Q&A voor de nu al historische #MeToo toespraak van Asia Argento, waarover onder het volgende kopje meer).

Vileine is nu bezig met het ontwikkelen van Vileine Academy: masterclasses voor topjournalisten-in-spé. Elk jaar willen we minimaal tien vrouwen opleiden met de beste journalisten en mediamakers die we kennen via ons uitgebreide netwerk, terwijl deze vrouwen tijdens de opleiding al werken aan hun eigen gekozen urgente onderzoeksjournalistieke onderwerp. Door middel van masterclasses, persoonlijke begeleiding en een online lesprogramma krijgen deze vrouwen in zeven maandelijkse modules alle kneepjes van journalistieke vertelvormen, bronnenonderzoek, ethische en ambachtelijke principes, verwerking van open source intelligence, kritische terugkoppelingen aan beleidsmakers, online audiovisuele productie en journalistiek ondernemen bijgebracht. Het dragende model is dat deze Vileine Academy studenten worden gesponsord door onze mediapartners bij de hoofdredacties van grote kranten en omroepen, waardoor we deze media op een laagdrempelige manier helpen hun redacties buiten de geijkte machtsverhoudingen, paden en bubbels om snel relevanter en inclusiever te maken. Ook journalisten die al in dienst zijn van Vileine Academy sponsoren kunnen aanschuiven bij losse masterclasses gericht op kennis over inclusiviteit en het inzetten van technologie en crowdsourcing om de journalistiek urgenter en representatiever te helpen maken.

Wanneer het eerste studiejaar van Vileine Academy begint zal ook Vileine Magazine weer op volle kracht kunnen draaien als publicatiepoel en onderzoeksterrein voor onze studenten!

Vileine Academy Power Board

Voor de nieuwe Vileine Academy zijn vijf fantastische en rebelse pioniers op het gebied van media-impact, zelfstandigheid en machtsverhoudingen uit de hele wereld gevraagd om Vileine’s nieuwe adviesraad te vormen. Zij gaan Vileine’s organisatie voorzien van onafhankelijke ideeën en kritiek achter de schermen. Naast de Nederlandse journalisten zullen deze adviseurs ook (digitale) masterclasses geven aan de studenten van Vileine Academy en als inspiratoren fungeren. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke rolmodellen van mij en het is natuurlijk een enorme eer dat ze allemaal staan achter de missie en visie èn internationale noodzaak van Vileine Academy. Maar zo verschillend als ze zijn, zoveel delen ze ook als succesvolle fakkeldragers en multi-talenten die hun eigen visie zelfstandig en buiten de hiërarchie van het establishment hebben uitgebouwd.

Leer de nieuwe leden van onze adviesraad en hun perspectief kennen:

Asia Argento (ITA) groeide op als actrice (ooit begonnen in de horrorfilms van haar vader) en groeide uit tot regisseur van films en televisieprogramma’s, underground zangeres en muzikaal curator en sinds kort ook jurylid van de Italiaanse X-Factor. Wat bijna niemand weet is dat de dappere Asia in de #MeToo beweging de allereerste was die on record durfde te getuigen tegen Harvey Weinstein en daarmee een golf van actrices over de drempel trok om haar voorbeeld te volgen. Ze is door Italiaanse en internationale media talloze keren door het slijk gehaald en weet als geen ander hoe je de escalerende en soms destructieve werking van massa-media en macht niet alleen kunt overleven, maar ook kunt ombuigen om een urgente boodschap duidelijker en luider te maken. Hier wijst ze in haar stormram van een speech op Cannes op het feit dat #MeToo ook in Hollywood nog lang niet is afgelopen:

Anna Biller (USA) woont en werkt in Los Angeles als misschien wel de meest geëmancipeerde regisseur ooit. Bij gebrek aan de miljoenenbudgetten die ze graag zou willen om haar droomfilms te maken, doet ze als het moet gewoon alles zelf. Alles: Anna schrijft haar eigen scripts, filmt en monteert zelf, regelt de belichting en analoge opnametechnieken, schrijft, zingt en monteert haar eigen soundtracks, ontwerpt zelf de decors en kostuums en naait zelfs alles in elkaar… Met het pentagram-tapijt uit haar laatste film The Love Witch is ze maanden bezig geweest, terwijl ze ziek op bed lag. En o ja, ze regisseert natuurlijk ook. In LA woont ze al jaren met voormalig journalist en schrijver Robert Greene (van onder andere 48 Laws Of Power, The Art Of Seduction en Mastery) wiens boeken ze natuurlijk ook van input voorziet. Anna zie je zelden voor de camera (tenzij ze acteert in haar eigen films, want dat kan ze ook) maar in dit zeldzame visuele bewijs dat ze echt bestaat vertelt ze over het het feministische perspectief op haar laatste film:

Oscar Kneppers (NL/INT) is de excuusmeneer in Vileine’s nieuwe adviesraad. Hij begon ooit als journalist en stichter van tijdschriften Emerce en Bright, en werd later oprichter van de snel groeiende en internationaal actieve startup-hub Rockstart. Oscar is goed in het zien van onconventionele praktische paden voor idealistische visies en missies die de wereld kunnen veranderen, zonder aan de inhoud of hoge lat te tornen. Hij is naast succesvol ondernemer en natuurlijk feminist ook leraar in Kundalini Yoga en voorvechter van innovatieve onderzoeksjournalistiek. Dit manifest van Rockstart vat ook samen waarom Oscar zo goed bij Vileine past:

Cheryl D. Miller (BE) is oprichter en CEO van Digital Leadership Institute en allerlei feministische initiatieven: AdaAwards, inQube, DigitalMuse en CYPRO. Ze werkt internationaal vanuit Brussel aan onze gedeelde missie van betere representatie van ondernemende en creatieve vrouwen in media en technologie. Ze reist de hele wereld over om haar missie en visie te delen met beleidsmakers en boardrooms en te wijzen op de potentie van vrouwen met meer technologische en ondernemersvaardigheden, zeker in de media. In dit interview vertelt Cheryl over de potentie en het belang van representatie van diverse vrouwen in media en besluitvorming:

Sheila Sitalsing (NL) kent natuurlijk niet alleen ons thuisland Nederland door en door, maar ook de voormalige Nederlandse koloniën Curacao en Suriname. Ze was ooit correspondent in Brussel voor Elsevier, werkte als chef Economie en politiek redacteur bij de Volkskrant, en is nu gerenommeerd columnist, journalist en politiek commentator. Sheila heeft haar eigen meesterschap ontwikkeld met steevaste hits van columns waarin ze altijd haarscherp en hilarisch cruciale doch onbekende informatie verbindt omtrent politieke besluitvorming, en urgente en verbijsterende waarheden ontleedt over de machten waar we van afhankelijk zijn. Sheila Sitalsing schreef bovendien een boek over onze minister-president dat eigenlijk elke Nederlander met stemrecht zou moeten lezen: Mark. In deze video vertelt Sheila over beeldvorming rond Dylan Yesilgoz van de VVD en andere vrouwelijke politici:

Daartussen kunnen we terecht voor advies bij onze bondgenoten bij mediaplatform voor vrouwen van kleur Dipsaus en maatschappelijke influencer-opleiding bij campagnebureau opleiding de BKB Academie waar we doorlopend ten rade zullen gaan over inclusiviteit, PR en praktische productie van de opleiding. Voor de journalistieke invulling van de opleiding zelf vallen we terug op gevestigse topjournalisten via ons uitgebreide netwerk van honderden vrouwen (en paar verdwaalde mannen) die eerder op Vileine.com verschenen of aan Vileine talkshow-evenementen hebben meegewerkt.

En juist helemaal onafhankelijk van inhoudelijk advies hebben van onze Vileine Friend Mama Cash helaas geen akkoord op onze subsidieaanvragen voor Vileine Magazine gekregen maar gelukkig na de stop van het magazine wel eenmalig een kleine sponsorfee ontvangen om tijdens de transformatieperiode afgelopen winter de technische  en juridische onkosten en (alcoholische) versnaperingen te vergoeden, waardoor we zonder zorgen over stapelende rekeningen konden hergroeperen. Met Mama Cash zullen we puur voor journalistieke input intensief contact blijven houden over alle internationale vrouwengroepen die zij steunen omdat deze talloze belangrijke journalistieke verhalen te vertellen hebben. Zo stelden we eerder op Vileine bijvoorbeeld al onze feministische strijdzussen aan je voor bij de Roma-vrouwen in Roemenië.

Mentoren gezocht voor Sophiaraad!

We zoeken steunpilaren voor Vileine Academy binnen maar ook vooral buiten de journalistiek. We hebben de dragende wijsheid, steun en unieke perspectieven voor journalistieke input nodig van onafhankelijke idealisten die zichzelf hebben verwezenlijkt in allerlei verschillende maatschappelijke hoeken en naast de hoofdredacteuren van grote journalistieke merken willen plaatsnemen in de Vileine Academy Sophiaraad.

Naast de compacte internationale adviesraad die Vileine Academy achter de schermen en tijdens onze workshops gaat helpen, start Vileine Academy een aparte adviesraad juist speciaal voor de journalistieke studenten. Dit is de Sophiaraad: een netwerk van diverse gevestigde en wijze mentoren die dankzij hun unieke perspectieven, netwerk, levenservaring en onafhankelijke financiele steun de vrije vorming van Vileine’s studenten mogelijk maken. De Sophiaraad is actief dragend als steunpilaar van de onafhankelijke journalisten voor het representatiever maken van de Nederlandse journalistiek. Mentoren in de Vileine Sophiaraad oogsten daarnaast op eigen initiatief onderwerpen, informatie en kansen uit de samenleving en geven dat vrijblijvend door aan onze Vileine Academy talenten voor journalistieke input.

Leden van de Sophia-raad steunen structureel de verbreding van het journalistieke landschap door middel van een jaarlijkse financiële bijdrage en de vrijblijvende aanwezigheid op tweejaarlijkse Sophiaraad-diners en incidenteel delen van informatie, netwerk en advies met de Vileine Academy studenten. Mannen worden niet uitgesloten – echt niet. Als je je geroepen voelt voor de Sophiaraad en meer informatie wil over de startdatum en bijdrage ontmoet ik je heel graag via hadjar@vileine.com!

Journalistieke mediapartners gezocht!

Ben of ken jij een beslisnemer bij een groot journalistiek medium en sta jij achter onze visie om vrouwelijke kracht te helpen de ruimte te krijgen, en onze nieuwe missie om de journalistieke redacties inclusiever en relevanter te helpen maken? Steun je de input van een jaarlijkse lading aan het beste en onbelichte toptalent uit de enorme poelen van journalistieke masterstudenten, beginnende journalisten en/of ervaren vrouwen uit het maatschappelijke en bedrijfsleven die bij Vileine Academy door de beste journalistieke docenten wordt klaargestoomd om multimediale onderzoekskanonnen te worden?
Zie je de voordelen en noodzaak van een diverse redactie maar is onduidelijk welke concrete stappen nu echt resultaat opleveren?
Als je graag veelbelovend talent de vrije loop wilt laten om zich te ontwikkelen in creatieve vormen maar ook juist in deze tijd voor de nodige hoge standaard van de feitelijke kant van het journalistieke ambacht wilt blijven staan willen we heel graag met je samenwerken in de Vileine Academy.

Door een of meerdere studenten van Vileine Academy te sponsoren kan elke krant, omroep of ander journalistiek platform investeren in de input van nieuw talent en putten uit diens onderzoek naar hun eigen gekozen urgente onderwerp. Zonder zelf actief mensen te hoeven zetten op de nodige intensieve begeleiding van beginnende journalisten in een moeilijk onderzoeksproject kunnen jullie met Vileine Academy de deuren verder openen en relaties opbouwen met diverse vrouwen vanuit allerlei regionen in de samenleving die nu blinde vlekken vormen op de meeste journalistieke redacties. Wie studenten van Vileine Academy sponsort mag ook bestaande journalisten van de redacties laten deelnemen aan onze losse masterclasses en inclusiviteitstrainingen. Zowel de financiële als tijdsinvestering is zeer gering, maar de inhoudelijke winst gegarandeerd enorm. Voor een uitgebreide offerte en kennismaking bel, mail of spreek ik heel graag met journalistieke voortrekkers over Vileine Academy 2019!

Ervaren talent gezocht!

De Vileine Academy richt zich op alle vrouwen die ofwel een journalistieke opleiding (en master) hebben gevolgd en/of meerdere jaren ervaring hebben als journalist, en op vrouwen zonder enige journalistieke ervaring maar met lange carriere achter de rug in een andere sector die relevante ervaring heeft opgeleverd voor een journalistiek expert of onderzoek. De selectieprocedure gaat pas van start nadat de nodige partnerschappen zijn gesloten, maar als je straks wilt meedoen met Vileine Academy is het heel goed als we je aanmelding met cv en onderzoeksvoorstel hebben om -natuurlijk altijd vertrouwelijk en onder embargo- te delen met onze potentiële partners en sponsoren.

Stagairs gezocht!

Er komen minimaal drie stageplekken vrij voor zowel deeltijds als voltijds stagiaires:
Fondswerver en facilitator voor bijzondere journalistieke projecten (najaar)
Je houdt je bezig met het zoeken van middelen en creative effectieve oplossingen voor bijzondere onderzoeksjournalistiek, stagevergoeding op commissiebasis
Social journalist (vanaf najaar)
Je houdt je bezig met het uitvoeren van een door Vileine ontwikkeld journalistiek format op social media met onderwerpen die je vooral zelf selecteert (ervaring met politieke journalistiek en snelle fact-checking vereist)
Enquete-coördinator (vanaf winter, parttime en vanuit huis)
Je coördineert het ontwikkelen en verspreiden van enquêtes en helpt mee met voorlichting en toezicht op onze journalistieke methode (ervaring met wetenschappelijke enquêtes vereist)

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top