WORK+WEALTH

Stemmingmakerij: de planeet redden is niet rendabel genoeg

ALEXANDRA SOPHIE

In Stemmingmakerij werpen Vileine vrouwen een kritische blik op het stemgedrag op moties. Dinsdags stemt de Kamer over tientallen moties, de meesten daarvan worden verworpen en daarna hoort u er nooit weer iets van omdat de media er hooguit bij uitzondering aan besteden. Dat is zonde omdat stemgedrag meer zegt over de intenties van de partijen dan hun verkiezingsprogramma’s. Vandaar dat Vileine wekelijks een bloemlezing van het stemgedrag in de Kamer presenteert met daarbij de gebruikelijke disclaimer dat dit een opiniërende rubriek betreft.

Deze week: beloftes en normen over oorlog, asfalt, goedkope huurwoningen, schimmel en het milieu werden weer allemaal ingeruild voor opportunistisch stemgedrag deze week. Spoiler: de populisten namen het weer niet op voor Henk en Ingrid.

Oorlog

Artikel 100 van de Grondwet: “De regering verstrekt de Staten-Generaal vooraf inlichtingen over de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde. Daaronder is begrepen het vooraf verstrekken van inlichtingen over de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht voor humanitaire hulpverlening in geval van gewapend conflict.” Dat is deftige taal voor: de Kamer gaat er niet over. Zelfs als de moties van de SP (één, twee) wel waren aangenomen dan nog trokken de troepen ten strijde.

Asfalt!

Met pijn in het hart moet ik toegeven dat ik contributie betaal aan een club (de PvdD) die verkeerslichten de schuld van files geeft. Update: De PvdD heeft bij monde van Esther Ouwehand laten weten dat ze geacht worden tegen de PVV-motie te hebben gestemd. Yay!

Maar dat is gelukkig minder erg dan DENK. Die partij pleit samen met de populisten voor een zesbaansweg door een bos.

En zelfs de SP gaat in sommige gevallen mee in de asfaltgekte. In andere gevallen niet, maar dan is er altijd nog Henk Krol die bereid is om mee te stemmen met de PVV en Schorem voor Demagogie.

Asfalt!

Niet zomaar asfalt, slim, innovatief asfalt!

Belofte maakt wat?

Dus een klimaatakkoord zeg je? Om de planeet leefbaar te houden? Nee. Dat levert op korte termijn niks op. Ja, we hebben daar wel voor getekend maar stik erin !

MEER ASFALT!

Schorem voor Demagogie bewijst dat het nog belachelijker kan dan de Partij voor de Dieren die tegen stoplichten stemt, ze zijn tegen verkeersveiligheid.

Jawel, meer asfalt. En dit zijn niet de laatste twee moties voor meer asfalt.

En als je in de buurt van al dat asfalt woont dan heb je pech. Het geluid van voorbijrazend verkeer is het geluid van vrijheid.

De partij tegen de burger regeert, echt.

Populisten laten huurders stikken

Van het ene populistische feestnummer naar het andere. Huurhuizen. Als u dacht dat “populistische” partijen het belang van huurders verdedigen dan heeft u nog nooit opgelet.

We beginnen met het wekelijkse blokje extreemrechts. Zelfs Thierry Baudet schaamt zich voor deze motie.

Waar Geert Wilders zich dan weer voor schaamt is dat Thierry Baudet zogenaamde “dure sociale huurwoningen” wil verkopen.

Er bestaan hele dure huurbazen die je prima kunnen uitleggen waarom ze iedere maand een aanslag op je loon plegen en bijna de halve Kamer staat daar nog achter ook. God, je zult maar een boze burger zijn die op de PVV stemt.

Als je nu denkt dat Schorem voor Demagogie daarom het fatsoenlijke alternatief is dan heb ik slecht nieuws. Alle “populisten”, inclusief de VVD, zijn tegen het aanpakken van excessief hoge salarissen en exorbitant hoge huren.

Als je een oma of opa uit de hel bent dan is 50Plus jouw partij.

Tot slot hebben we nog een Kamerlid van de SP dat net zo onnozel is als iedereen die op rechtse of “populistische” partijen stemt.

De zelfbenoemde weldoeners in de politiek zijn dus wel tegen het aanpakken van schimmel. (Motie één, twee)

Als je geen miljonair bent en je neigt ernaar om op D66 of erger te stemmen: dien een motie van wantrouwen tegen jezelf in, ècht.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top