FIT+WELL

Vileine & Friends: Let’s Talk About Sex @ Dipsaus Live

Beeld: Marilyn Sonneveld voor Mama Cash

Voor vrouwendag komt Vileine even uit haar winterslaap, om het te vieren met Dipsaus op Mama Cash’s Feminist Festival! En jij bent ook uitgenodigd in Tivoli Vredenburg op 8 maart. In Vileine & Friends maken we altijd ruimte voor vrouwelijke kracht van organisaties en initiatieven die Vileine’s missie en visie delen door middel van redactioneel onafhankelijke achtergronden.
Deze keer daarom een interview met Ebissé Rouw, Mariam El Maslouhi en Anousha Nzume van onze favoriete podcast Dipsaus over de visie achter hun succesvolle programma en hun liveshow op vrouwendag: Let’s Talk About Sex!

Het internationale vrouwenfonds Mama Cash organiseert op 8 maart hun Feminist Festival op verschillende locaties, waarbij de dames van Dipsaus in Utrecht een live-show opnemen. Deze speciale editie van Dipsaus gaat over seksualiteit en het publiek doet ook mee.
We zijn gewend van Dipsaus dat ze vanuit hun intersectionele perspectief, academische kennis èn vriendschap in casual smart toegankelijke podcasts de meest uiteenlopende onderwerpen en discussies verheffen. Niet alleen het onmisbare intersectionele vertrekpunt maakt dat veel ongelijkheidskwesties er eindelijk eens op een constructieve manier besproken worden, ook hun combinatie van een safe space creëren maar toch kritische vragen stellen zorgt ervoor dat Dipsaus zo veel vaker de vinger op de zere plek legt dan in alle andere Nederlandse media bij elkaar.

Vileine’s oprichter Hadjar is vereerd dat ze aan deze show mag deelnemen en blik vast vooruit met de oprichters van Dipsaus.

Wees welkom!

De live-show van Dipsaus maakt deel uit van het Mama Cash Feminist Festival, dat in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wordt gevierd! Deze speciale live-editie van Dipsaus wordt in samenwerking met het vrouwenfonds Mama Cash opgenomen bij TivoliVredenburg in Utrecht op donderdag 8 maart op 19.30. Aanmelden kan hier voor Dipsaus: Let’s Talk About Sex!

Rondom vrouwen en seks hangt ook in 2018 nog steeds een sfeer van taboe, schaamte en onderdrukking. Welke rol spelen diverse culturele aannames hierin? Wat is ‘normaal’? Wat betekent #MeToo voor vrouwen en in het bijzonder voor vrouwen van kleur? Is het tijd voor een nieuwe seksuele revolutie van de vrouw? En is die hetzelfde voor alle vrouwen ongeacht afkomst?
Dipsaus gaat in gesprek met jou en andere vrouwen over de do’s en don’ts rondom een mooie, gezonde en lekkere seksuele relatie met ‘de ander’ en jezelf.

Dit doen we in drie rondes met verschillende gasten: Nancy Jouwe, Hadjar Benmiloud en Ibtissam Abaaziz van Stichting Meld Islamofobie, Rowan Blijd van The Glow Up en Olave Basabose, kandidaat raadslid bij de Haagse Stadspartij.
Koop op tijd een kaartje, vol is vol!
Muziek is er ook nog na afloop van feministische DJ’s Emma en Jasmìn, en tussendoor van de superstoere zangeres, regisseur, presentatrice en theatermaakster Khadija Massaoudi, die hartverwarmende liedjes zingt over de liefde:

Wat is het geheim van Dipsaus?

Rappers ondervragen over het koloniale verleden en seksistische neigingen, het enige echte diepte-interview dat ooit met Sylvana Simons gehouden is, de juridische en politieke spelletjes die met sekswerkers worden gespeeld
Ik vraag me af hoe het drie vrouwen zonder uitgebreide radio-achtergrond is gelukt vanaf de eerste aflevering een succesformule neer te zetten. Wat doet Dipsaus goed, waar anderen falen diepgang te bereiken in het debat over ongelijkheid?
Mariam: Het belangrijkste aan Dipsaus is dat we altijd zorgen voor een safe space…
Anousha: – en lekker onze eigen tijd en ruimte nemen-
Mariam: om de onderwerpen die ons bezighouden te bespreken op een emanciperende manier.
Ebissé: èn educating.
Mariam: maar dat in de tweede plaats. We verkennen in eerste instantie onze eigen ervaringen en oplossingen. Dat betekent dat het gesprek over vrouwen van kleur bij Dipsaus voor en door ons wordt gevoerd, en niet òver ons voor een wit publiek.
Ebissé: Dat is elders bijna altijd geval, namelijk. Neem de Tegenlicht Meet-Up over Black Lives Matter. Zwarte mensen zitten daar dan als uitzondering,  , en moeten zich dan vrijwel direct verdedigen tegen een of andere witte dude uit het publiek die bij wijze van spreken begint over de waterputten die hij “in Afrika” geslagen heeft. Het heeft natuurlijk niet zoveel zin om structurele ongelijkheid te bespreken vanuit een defensieve positie, voor een publiek dat als het gaat om kwesties die wij belangrijk vinden, basisschoolniveau kennis heeft.
Mariam: alles wat met gelijkheid te maken heeft moet vanuit intersectioneel perspectief bekeken worden om überhaupt nuttig te zijn, maar de maatschappelijke debatten over machtsongelijkheid vinden meestal binnen een perverse machtsverhouding plaats. Anousha: Elke talkshow vertrekt vanuit een wit, patriarchaal startpunt.
Ebissé: Die geijkte wedstrijdjes met enkel een voor- en tegen bieden totaal geen ruimte voor geen nuance of oplossingen.
Anousha: Bovendien wordt je meestal geframed door de tegenpartij, die dominant is binnen deze machtsstructuur: zelfs de NOS noemt mij nog steeds een extremist.
Ebissé: het punt is dat dat als vrouwen van kleur aan dat soort tafels worden uitgenodigd, onze kennis en ervaring niet op waarde wordt geschat. We worden direct in de opinie-hoek gezet en krijgen in ruil daarvoor “exposure” aangeboden om mee te doen aan “iets leuks.”
Anousha: Nou vrouwtje, kom maar eens vertellen dan…
Ebissé: Bij Dipsaus gaat het niet om die klassieke debatstructuur maar op gelijk niveau met elkaar in gesprek gaan en nieuwe doorbraken maken.
Mariam: Wij hebben ook discussies, zeker wel, maar we komen wel echt verder in het gesprek. De safe space zorgt voor een natuurlijke progressie. Ik kan bij Dipsaus ook gewoon veilig ranten over mijn schoonbroer bijvoorbeeld. Omdat ik niet vanuit de verdedigende hoek kom ontwikkelen onze gesprekken zich natuurlijk.
Ebissé: Het niveau wordt daardoor automatisch veel hoger. Wij kunnen hier samen oplossingen zoeken voor problemen die door de mainstream niet eens worden erkend. Dus hoeven we ook geen tijd te verspillen aan uitleg die ons publiek al kent.
Anousha: Luisteraars vinden bij ons a sense of belonging, herkenning en validatie. Daar was behoefte aan, en noodzaak. Want argumenten snijden in het bestaande machtssysteem aan tafel bij Pauw geen hout. Het debat is daar verzuurd.
Ebissé: Onze veilige en constructieve sfeer ontstaat omdat we allemaal een gelijk niveau als startpunt hebben en binnen die context juist goed met elkaar in discussie kunnen gaan. En dan krijg je dus wèl echte diepgang.

Why we really need to talk about sex…

Het programma dat jullie organiseren op 8 maart gaan over seksualiteit.
Waarom vonden jullie het juist belangrijk om dit thema met een live-publiek te bespreken? Hebben jullie al vaker gemerkt dat jullie podcast en intersectionele perspectief seksuele issues aanraakt die elders niet worden besproken?
Ebissé: Heb je even? Alleen al het seksuele geweld tegen zwarte vrouwen, transvrouwen, sekswerkers, om nog maar niet te beginnen over zwarte, transseksuele sekswerkers is proportioneel extreem hoog maar ook zwaar onderbelicht.
Anousha: Juist dit onderwerp is zo belangrijk om in een veilige omgeving te bespreken en komt ook vaak in Dipsaus terug.
Mariam: We hadden al meerdere shows over sekswerk bijvoorbeeld, maar ook de hele beweging van #MeToo is zó belangrijk om vanuit kruispuntdenken te benaderen. De mate waarin de dominante machten terugsloegen, van witte vrouwen tot seksistische mannen, zegt alles over de noodzaak van intersectionaliteit. En juist #MeToo komt oorspronkelijk vanuit een zwarte activiste.
Ebissé: Wist je trouwens dat LGHBTQ-ers het vaakst werkloos zijn, van alle groepen?
Hadjar: Zou je kunnen zeggen dat klasse in het kruispuntdenken de overkoepelende machtsstructuur is?
Mariam: nee, klasse en sekse bepalen veel ongelijkheid, maar blijven ondergeschikt aan racisme. Voorbeeldje: als je rijk bent geboren maar zwart bent, kun je vaak geen taxi krijgen. Als je arm bent en wit bent, meestal wel.
Mariam: Wat gebeurt er als je op straat loopt is sowieso een goede test om intersectionele theorie meteen in de praktijk te testen. Wie wordt raar aangekeken, wie wordt gearresteerd als ze in de buurt van haar auto komt?
Anousha: Die verschillen lijken subtiel maar bepalen onze realiteit, en juist daarom is een intiem gesprek “onder ons” over seksualiteit na dit jaar long overdue.
Mariam: de verminderde zichtbaarheid van zwarte vrouwen zorgt ervoor dat juist hun intiemere problemen al helemaal niet zichtbaar zijn.
Anousha: Dezelfde discussie uit de jaren ’90 wordt nu weer gevoerd. Als we ons niet gaan organiseren, gaat deze seksuele emancipatie nog een paar honderd jaar duren. Niemand wil macht opgeven, dat gaat heel diep.
Ebissé: Maar wat er met #MeToo gebeurd is, gaat niet meer weg. Dit is geen eenduidige beweging. Het is aan ons om dit nu te blijven uitdragen en het gesprek echt verder te brengen.
Anousha: In Engeland is er nu een massa-rechtszaak tegen een werkgever door een groep vrouwen die hun loonverschil met terugwerkende kracht terugeisen: dat is geweldig, daar moeten we naartoe.
Mariam: Privilege is macht ergens vandaan halen. Dus zolang die macht niet vrijwillig opgegeven wordt, moeten we onze eigen macht creëren.
Ebissé: YES. En dat wordt zoals altijd ook op 8 maart een feestje!

Vergeet niet op tijd je kaartje te scoren voor Dipsaus X Mama Cash Feminist Festival! 

Dit was een artikel van Vileine & Friends. Vileine & Friends zijn redactioneel onafhankelijke activiteiten van Vileine waar onze partners voor betalen. Culturele en maatschappelijke organisaties wiens doelstellingen aansluiten bij Vileine’s Manifest worden soms vaste vrienden, wiens verhalen we graag zelf selecteren en vertellen. Ook helpen Vileine & Friends elkaar bij evenementen, communicatie en inhoudelijke invulling, om zo elkaars maatschappelijke impact te vergroten.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Vileine wordt wakker met onderzoeksjournalistiek en zoekt jou! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top