FIT+WELL

RE: wat iedereen moet weten over de Abortuspil

Jimmy Nelson TEGAN PTASZNYK

In RE: reageren Vileine vrouwen en lezeressen op een actuele publicatie. Vandaag een ingezonden reactie van Ayla Bongaertz in samenwerking met het Clara Wichmannfonds. Ze ontleedt een belangrijk misverstand en politiek frame rondom de abortuspil, waar de meeste feministische activisten niet van op de hoogte zijn.

Een wetsvoorstel, het sluiten van abortusklinieken, een petitie voor de abortuspil bij de huisarts en demonstratie van (mogelijk) duizenden mensen op het malieveld die het nodig vinden de ‘geaborteerde kinderen’ te herdenken. De laatste tijd gebeurt er van alles rondom abortus maar wat is er nou precies aan de hand? Deze ingezonden reactie moet het misverstand rondom de abortuspil zoals ook duidelijk werd in deze Vileine Minifesto oplossen!

Om bij het eerste punt te beginnen; de wet van Schippers. Schippers wilde huisartsen de mogelijkheid geven de abortuspil te verstrekken. Deze pil kan gebruikt worden tot 45 dagen na de laatste menstruatie als overtijdbehandeling, na deze periode van 45 dagen spreek je van een zwangerschap en is het beëindigen hiervan een abortus. Theoretisch gezien zouden huisartsen al een abortuspil mogen voorschrijven maar dit wordt tegengehouden door De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van VWS, hierdoor zijn huisartsen bang vervolgd te worden als ze de abortuspil voorschrijven en kunnen apotheken niet aan de pillen komen.

Waarom was het wetsvoorstel van Schippers niet goed? Schippers wilde eerst de pil als overtijdbehandeling opnemen in het wetboek van strafrecht, dus illegaal maken en daarna hier een uitzondering voor maken wanneer huisartsen, ziekenhuizen en klinieken een vergunning aanvragen. Het wetsvoorstel van Schippers is problematisch omdat ze de conservatieve christelijke partijen makkelijker zou maken om de abortuspil helemaal illegaal te maken. En anderzijds legt ze een last bij de huisartsen, ziekenhuizen, klinieken en apotheken om vergunningen aan te vragen om de abortuspil te kunnen voorschrijven. Maar het feit dat de motie van Schippers door deze coalitie compleet van tafel is geschoven, laten de christelijke partijen in de coalitie zien hoeveel macht ze hebben als het gaat om recht op zelfbeschikking. Tegelijkertijd laten de liberale partijen, VVD en D66 zien dat ze zich progressief profileren, maar dat totaal niet zijn.

Ons nieuwe kabinet heeft er voor gekozen het wetsvoorstel niet door te voeren en het onderwerp de prullenbak in te gooien. Een slechte zaak want nu ook de klinieken van Casa zijn gesloten is het nog lastiger geworden om aan de abortuspil te komen of een abortus te ondergaan. De klinieken van Casa verzorgden de helft van de abortussen in Nederland. Er waren al wachttijden voor een behandeling en nu worden de andere klinieken helemaal overspoeld. Als men ervoor kiest om de abortuspil via het ziekenhuis te verkrijgen, dan zal dat uit het eigen risico betaald moeten worden. Dit vormt een hoge drempel voor mensen met weinig financiële middelen en wordt het recht op zelfbeschikking ontnomen.

Dit probleem zou opgelost kunnen worden als mensen bij hun huisarts kunnen aankloppen voor de abortuspil. Daarom zijn verschillende organisaties en groepen waaronder The Feminist Club, Clara Wichmann foundation en Women on Waves in samenwerking met De Goede Zaak een petitie gestart om de abortuspil uit het wetboek van strafrecht te halen en de abortuspil beschikbaar te maken bij de huisartsen en apotheken door heel Nederland.

Het is belangrijk dat progressief Nederland in actie komt, zeker nu Conservatief Nederland dat wel doet. De organisatie ‘Schreeuw om leven’ organiseerde samen met sprekers van CU en SGP hun jaarlijkse demonstratie in Den Haag. Ze zeggen dat rond de 10-15 duizend mensen naar het malieveld zijn gekomen. Als je je afvraagt hoe zij ernaar kijken, ze omschrijven abortus als ‘doodsoorzaak’ nr.1 en denken dat zaad al een bewustzijn heeft.
Iedereen zou zelf de keuze moeten kunnen maken om wel of niet zwanger te blijven. Overtijdbehandeling en abortus moeten dan ook voor iedereen toegankelijk zijn. Door de abortuspil bij de huisartsen verkrijgbaar te maken wordt de abortuspil toegankelijk voor iedereen. Hierdoor hoeven mensen minder ver te reizen, zijn ze minder geld kwijt, worden ze minder beperkt door het sociale stigma op het bezoeken van een abortuskliniek.

Het recht op abortus en dus het recht op de abortuspil is het recht op zelfbeschikking, waar elk mens universeel recht op heeft. We roepen met klem op dat iedereen die zich progressief, inclusief en links noemt zich uitspreekt en strijdt voor de abortuspil bij de huisartsen en apotheken. De huidige linkse partijen en progressieve partijen kunnen en mogen dit onderwerp niet negeren, omdat het om fundamentele mensenrechten gaat. Haal de abortuspil uit het wetboek van strafrecht en breng het naar de huisarts!

Door: lezeres Ayla Bongaertz

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top