SEX+SPIRIT

Nieuwsflash: terug in de tijd met Rutte III

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer vraagt Maartje Geels zich af waarom christelijke partijen vinden dat ze zich met vrouwenlichamen moeten bemoeien.

Het kersverse kabinet maakt het onmogelijk om via de huisarts de abortuspil te krijgen. Waar minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) zich nog hard maakte voor goede verkrijgbaarheid van de pil, onder andere bij de huisarts, is dit plan door de nieuwe regering van tafel geveegd. Met name het CDA en de ChristenUnie hebben zich altijd verzet tegen de abortuspil omdat het een abortus ‘laagdrempeliger’ zou maken dan het bezoeken van een kliniek. Maar de stap is voor de ChristenUnie eigenlijk nog niet groot genoeg: die partij zou het liefst dertig jaar terug in de tijd springen naar voor 1984, toen je zelf maar wat moest aankloten met een breinaald of bij een louche arts ergens in een achterafsteegje.

Onschuldig leven verpest

Schippers vond het juist belangrijk dat vrouwen een lichamelijke en mentale zware beslissing konden nemen op een vertrouwelijke plek, namelijk bij de huisarts. Met de abortuspil kunnen zwangerschappen tot 6,5 weken worden afgebroken. Even voor de goede orde: binnen het plan van Schippers kon de pil niet zomaar worden verstrekt. Alleen huisartsen met een vergunning mochten een recept uitschrijven: een praktijk moest daarvoor samenwerken met een ziekenhuis en een huisarts moest zich weer speciaal op laten leiden.

Naar het exacte standpunt van het CDA over abortussen is het een beetje gissen. ‘Het CDA vindt dat elke vorm van menselijk leven recht op bescherming heeft,’ schrijft de regeringspartij op haar website. Het CDA is niet uitgesproken voor of tegen de uitvoering van abortus, maar de onderliggende opvatting laat zich makkelijk raden: een ongewenste zwangerschap moet je koste wat het kost voorkomen en als je er toch eentje beëindigt, heb je eigenlijk een onschuldig leven verpest.

In paniek pissen over een stokje

Laten we eerst iets uit de weg helpen: geen enkele vrouw ondergaat een abortus lichtzinnig. Het doet pijn – niet voor niets verdoven klinieken op z’n minst de baarmoedermond – en het kan emotioneel ontzettend ingrijpend zijn. Zo ingrijpend zelfs, dat klinieken rustgevende pillen uitdelen. Tel daar ook nog het stigma bij op dat je er gratis en voor niets van de christelijke partijen bij krijgt (‘je hebt een onschuldig leven kapotgemaakt!’) en je kunt je voorstellen waarom vrouwen er liever over zwijgen. Nog nooit hoorde ik een vrouw lichtzinnig over een abortus praten, maar ik zag er wel genoeg in paniek raken bij het pissen over een zwangerschapstest.

Oogkleppen

Met de medische kennis van 2017 kunnen we vrouwen heel goed ondersteunen bij een abortus. We kunnen het zo schaamteloos en niet-invasief mogelijk maken met een pil, maar in plaats daarvan jagen we vrouwen liever een kliniek in omdat bepaalde regeringsclubs gigantische oogkleppen op hebben wat betreft de realiteit. En die realiteit is nu eenmaal dat vrouwen soms ongewenst zwanger raken. Wanneer, hoe of waarom doet er allemaal niet toe – de keuze om het wel of niet te laten beëindigen, gaat maar één persoon aan en die heet niet Buma of Segers.

Liever proppen christelijke partijen het deelonderwerpje ‘vrouwenlichamen en seks’ in een soort doofpot. Nergens rept de ChristenUnie online bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheid die de twee partijen in een ongewenste zwangerschap hebben, en voorlichting over seksueel contact moeten kinderen thuis maar uitzoeken. De vraag is of al die partijen ook zo gedacht zouden hebben als de man de spreekwoordelijke lul was geweest. Waarschijnlijk had je die pil dan allang bij de Etos kunnen krijgen, of wellicht in de bonus bij de Albert Heijn.

Vrouwenrechten in pilvorm

We gaan qua vrouwenrechten in Nederland terug in de tijd en niet alleen op het gebied van seks. Nederland flikkerde deze week qua vrouwengelijkheid een flink stuk naar beneden op allerlei internationale ranglijsten – volgens het World Economic Forum staan we nu op plek 32, ingeklemd tussen Portugal en België. De reden: vrouwen hebben minder economische en politieke macht. De inkomensongelijkheid wordt weer groter en er zijn steeds minder vrouwelijke Kamerleden. Het gebrek aan vrouwelijke, politieke macht leidt bijvoorbeeld tot het herroepen van regelingen die ervoor waren bedoeld om vrouwen meer zeggenschap te geven over hun lijf. In Nederland schermen we graag met onze superieure gelijkheid. We gebruiken het zelfs om moslims de les mee te lezen. Maar als puntje bij paaltje komt, ruilen ook D66 en de VVD vrouwenrechten in pilvorm net zo’n makkelijk weer in, zodat ze de volgende keer zelf ergens hun zin krijgen, bijvoorbeeld bij de hypotheekrenteaftrek.

En als we met zulk beleid niet oppassen, staan we bij de volgende editie van zo’n internationale ranglijst nog veel verder onderaan. Totdat er uiteindelijk geen vrouw in de Kamer meer over is, omdat het Rutte om ‘kwaliteit’ gaat bij de selectie van ministers. En dan nog hard staan roepen hoe geëmancipeerd Nederland wel niet is.

4 Comments

4 Comments

  1. Hanna de Koning

    7 november 2017 at 14:24

    Helemaal eens! Maar de oplossing ligt m.i. bij vrouwen: meer uren werken, op invloedsrijke plekken, voordurend aan de bel trekken, stelling nemen, een podium kiezen (media!) en macht toeeigenen. Het komt niet vanzelf en niet van mannelijke politici. Die hebben andere belangen. Wakker worden en minder naief zijn. En de straat op!

  2. Pingback: Hallo Meneer: Segers, blijf van ons lijf – Vileine.com

  3. Pingback: Podcasttip: persoonlijke abortusverhalen in The Abortion Diary – Vileine.com

  4. Pingback: Podcast: persoonlijke herinneringen en The Abortion Diary – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top