SEX+SPIRIT

Podcast: persoonlijke herinneringen en The Abortion Diary

JUNE KIM & MICHELLE CHO

In Podcasttip selecteren Vileine vrouwen hoognodige achtergronden bij het nieuwsbombardement van de week en maken voor jou een selectie van feministische podcasts. Deze week kun je luisteren naar de abortuservaringen van tientallen vrouwen in The Abortion Diary.

De plannen lagen al op tafel, maar het nieuwe kabinet dwarsboomde het verkrijgen van de abortuspil bij de huisarts. Het was een goede stap geweest richting abortussen medisch comfortabeler maken voor vrouwen, maar de mannen van het kabinet hebben anders besloten – alsof vrouwen niet zelf over hun lichaam kunnen beslissen. Dat vrouwen dat heel goed kunnen bewijst de podcast The Abortion Diary.

Abortus is voor vrouwen geen anticonceptiemiddel

Elke aflevering komt een andere vrouw aan het woord die een abortus heeft ondergaan. Het zijn vrouwen van allerlei leeftijden, die dus ook in verschillende decennia een abortus hebben ondergaan (met inderdaad soms gruwelijke verhalen tot gevolg). Voor elk van hen was het een moeilijke, emotionele keuze, maar het was een bewuste keuze waar niet lichtzinnig over werd gedacht. Zoals Christina zegt in haar aflevering wanneer ze vertelt over de abortuskliniek: ‘Not a single woman was in there using abortion as birth control.’

Schuldgevoelens

Deze week schreef Anne Fleur Dekker als een van de weinigen in Nederland over haar eigen abortus. Ze benoemt het stigma dat op de ingreep ligt: ‘Ik voel me schuldig over het feit dat ik me niet schuldig voel over de abortus.’ Alleen door persoonlijke verhalen komen we erachter hoe het voor vrouwen is om een abortus te moeten ondergaan en hoe je je daarna voelt. En alleen door naar hen te luisteren kunnen we begrijpen dat het een zware last is om te dragen als je er moeilijk met anderen over kan praten. ‘I remember feeling very lonely about the problem,’ zo zegt Jean in onderstaande aflevering.

Iemand horen vertellen over een ingrijpende gebeurtenis in haar leven raakt je op een andere manier dan wanneer je haar verhaal leest; in een stem zit zoveel emotie verpakt. Je hoort het meteen wanneer iemand moeite heeft met vertellen over de ingreep of het schuldgevoel dat ermee gepaard kan gaan. Of je hoort het juist wanneer iemand zich krachtig voelde omdat het haar welafgewogen beslissing was. Melissa Madeira, de maker van de podcast, vertelt in een van de eerste afleveringen over haar eigen abortus, waarbij ze vaak even moet pauzeren omdat haar stem breekt en ze haar tranen weg moet vegen. Maar ze klinkt ook zelfverzekerd en sterk wanneer ze zegt: ‘The experience itself gave birth to this project without me knowing it [at that time].’

Weten hoe je naar podcasts luistert op je smartphone? Klik hier als je een Android hebt en hier als je een iPhone hebt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top