TODAY+TOMORROW

Hallo Meneren: van het aanstaande kabinet

(TOILET PAPER MAGAZINE)

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week luisterde Maartje Geels naar de debatten over het nieuwe regeerakkoord.

Hallo Meneren van het kabinet,

“De heer Wilders is wat dat betreft een vrouw die helemaal niet bemind wil worden. En zich daarom ook zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet.” De inkt van het regeerakkoord van kabinet Rutte drie is nog niet droog of onze premier had het al uitgesproken. In een debat over de formatie vergeleek Rutte PVV-leider Geert Wilders donderdag met een vrouw die niet bemind wil worden: op geen enkele manier bereid om concessies te doen of zich aan te passen. Onaantrekkelijk, noemt Rutte dat. Hij keek er een beetje genoegzaam bij, want wie een andere man wil beledigen, kan hem natuurijk het beste wat eigenschappen van een vrouw toedichten.

Daarmee waren we er nog niet: Wilders deed graag een schepje bovenop het rondje minderheden beledigen door te suggereren dat Rutte überhaupt nog nooit een vrouw had gehad, inspelend op de geruchten dat de premier gay zou zijn. Informateur Gerrit Zalm lachte er op de achtergrond een beetje schaapachtig om: gekke jongens in de kleedkamer toch.

Wil Mark laten zien dat hij heus geen zeikwijf is?

Laten we de redering van Rutte eens omdraaien en ervan uitgaan dat een vrouw die niet bemind wil worden, zich weinig van haar uiterlijk aantrekt. Wat wil een vrouw die wel aantrekkelijk uitziet dan precies? Gevleid worden? Geneukt worden? De gedachte dat er ook vrouwen in Nederland rondlopen die er graag leuk uitzien maar daarmee niet direct op de aandacht van mannen zitten te wachten, was een brug te ver gedacht. De vraag rijst wat Rutte, Wilders en Zalm hier precies wilden bewijzen: laten zien dat ze heus wel échte mannen zijn, en geen seksloze homo’s of zure zeurkousen zonder romantiek in hun leven (respect voor Mei Li Vos die in onderstaand filmpje onverstoord doorging in volwassenentaal)

Tweederangs burgers

Echt, feministen zijn de beroerdste niet en kunnen heus wel om humor lachen. Let op de term ‘humor’ hier, want het soort grapjes waar dit gezelschap zich van bedient, gaat wel opvallend vaak één richting uit. Homo’s, vrouwen… het zijn dankbare clubjes voor heren in pak die zichzelf doorgaans toch wel vertegenwoordigd zien en nooit het mikpunt zijn van ‘locker room talk‘ – de gewone grapjes tussen mannen. Grapjes over groepen maak je namelijk pas als je die clubs (al dan niet onderbewust) als tweederangs burgers ziet. Is dat een premierwaardige houding van een kabinet dat er voor álle gewóne Nederlanders claimt te zijn? Nee.

Die houding is wel een gevolg de machtsverdeling binnen de grote partijen. De formatie was een feestje van mannen in pak; de verdeling van ministers belooft dat weer te worden aangezien de premier vrij duidelijk heeft aangegeven niet naar kwantiteit maar naar kwaliteit van ministers te zullen kijken (waarom dat argument problematisch is, legden we eerder al uit). Ook aan de formatietafel kwamen die verhoudingen pijnlijk bloot te liggen toen Carola Schouten – nummer twee van de ChristenUnie – van Rutte een zoen op haar wang kreeg toen ze hem aansprak op zijn gedrag aan de onderhandeltafel:

Had Rutte hetzelfde gedaan bij collega Wilders? De kans lijkt ons klein en daardoor is de impliciete boodschap van dit gebaar des te duidelijker: ‘Hou jij nou maar je mond, wij regelen het wel vrouwtje’.

Jongeren voelen zich niet vertegenwoordigd

In februari schreef dagblad Trouw dat driekwart van de jongeren met een migratieachtergrond niet stemt omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de regering. Driekwart van de jongeren in het algemeen heeft zelfs helemaal geen vertrouwen in de politiek. Jonge mensen die de toekomst van het land mee horen te bepalen, maar zich niet betrokken genoeg voelen omdat ze denken dat ze toch niet gehoord worden door een stel oude mannen in pak. Met het dedain dat deze partijen voor minderheden uit, is de houding van die jongeren best te begrijpen. Misschien is dát iets waar de heren voortaan over kunnen debatteren in de Kamer.

Dag Meneren.

P.S. Zo kan het ook:

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Nieuwsflash: terug in de tijd met Rutte III – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top