TODAY+TOMORROW

Hallo Meneren: komt een dode trans in de krant

Beeld: onbekend - Arsenale Creativo


Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week richt zelfverklaard transliban Petra Kramer haar peilen op zogenaamde misdaadjournalisten die de dode Bianca nog eens door het slijk halen nadat ze werd vermoord.

Hallo Meneren Eric van der Vegt en Berrie van Helden,

Bianca is dood, vermoord. En er bestaat op z’n zachtst gezegd nogal wat onvrede over de wijze waarop jullie meenden dat nieuws te moeten brengen. Plastisch gezegd laat het zich het beste omschrijven als dat jullie over haar lijk kwamen pissen.

Wat begon met “32-jarige transgender met vrouwelijke lichaamskenmerken” ging van kwaad tot erger. U heeft nog net het fatsoen om vrouwelijke voornaamwoorden te gebruiken en om de term chick with a dick te vermijden maar ondertussen is ze volgens u mooi wel een man. Daarbij raakt u ook nogal een beetje in verwarring, want waar ze – conform haar juridisch vastgestelde geslacht – steeds als een zij geduid wordt, gaat u de mist in met “de prostituee die een week geleden op gewelddadige wijze om het leven is gebracht, was transvrouw, oftewel een shemale. Dat is een man die er volledig uitziet als een vrouw maar wel zijn penis heeft behouden.”

Tsk, tsk, heren. U heeft haar foto van kinky.nl afgetrokken en het is welhaast alsof u zich persoonlijk bedonderd voelt door een werkelijk wonderschone vrouw die in uw bewoordingen een shemale heet. Alsof u wilt benadrukken hoezeer u zich beduveld voelt, gaat u daarna een potje speculeren over de leeftijd van Bianca.

Victim-blaming

Welnu, heren, laten we de rollen eens omdraaien.


Twee mannen met een smoezelig uiterlijk en een niet al te gave, bijna pokdalige huid die nogal een beduimelde indruk maken doen zich voor als journalisten van een blaadje dat zich graag een kwaliteitscourant laat noemen. Hun leeftijd laten zij in het midden maar dat ze hun gloriejaren ver achter zich hebben gelaten is overduidelijk. Waar de een nog gekleed gaat in een vaal jasje, draagt de andere een verwassen t-shirt.

Gewapend met slechts een persbericht van de politie, schreven zij gezamenlijk drie artikelen over de moord op een sekswerker die toevalligerwijs trans bleek te zijn. Die berichten gingen van hot naar her en het werd één grote potpourri van de politiepersberichten van die dag. Zo werd er vermeld dat er een verkeerscontrole had plaatsgevonden en dat er ergens een wietkwekerij was gevonden, hetgeen veertien keer per dag gebeurt in Nederland. Niks van dat alles had iets te maken met de moordzaak en je kon tussen de regels doorlezen dat de roddelpers van dienst hun uiterste best deed om de schuld in de schoenen van het slachtoffer te schuiven.

Op enige empathie konden de beide zichzelf journalist noemende menswezens met mogelijk erectiel disfunctioneren niet betrapt worden. Ze vonden het nodig om het slachtoffer van een brute moord te dehumaniseren en ze deden blijken dat ze geen benul hebben van de wet- en regelgeving in dit land. Sinds 2013 bepaalt de inhoud van je onderbroek niet langer je geslacht. Misschien dat de dode bomen daar eens nota van kunnen nemen.

Het is namelijk heel makkelijk, als je er – zoals de Gelderlander schrijft – “volledig  uitziet als vrouw” dan ben je geen man, om het maar binair te houden. Als het kwaakt als een kikker, u kent de rest.

Geen wettelijke maatregelen

Helaas heeft de wetgever verzuimd om maatregelen te treffen die voorkomen dat het journaille transseksuele moordslachtoffers door het slijk trekt. Noch publiceert het COC of het Transgendernetwerk Nederland over deze moord. Niemand geeft een kik. Gewoon niemand. Geen fuck. Een trans is dood, maar het kan niet boeien. Misschien op 20 november. Dat is de jaarlijkse dag van ‘hé, er zijn zoveel transen vermoord dit jaar.’ Misschien dat daar haar naam genoemd wordt. Tezamen met de tig anderen. In Nederland valt het nog mee maar in Amerika gaat er minstens één trans per maand over de kling. We schrijven oktober en het dodental staat daar op zeventien die het niet meer verboden wordt om naar de wc van hun keuze te gaan. Omdat ze dood zijn.

Geen trans is veilig

Wat het hier is? Niemand die het weet. In het slechtste geval word je als je geboortegeslacht begraven en als de media er wel lucht van krijgen dat je trans bent dan maken ze er een circusnummer van. Beide versies zijn niet te benijden. Hoe het ook zij, dat je als trans een buitengewoon risico loopt staat vast. Dat je postuum op bijzonder weinig begrip hoeft te rekenen ook. Maar als je trans bent dan wist je dat al. Tenzij je 10.000 procent passabel bent, is er vrijwel altijd ergens een boer in de buurt te vinden die bereid is om de strontkar over je heen te rijden.

Had je maar niet buiten moeten komen, had je maar niet van geslacht pogen te veranderen, had je maar niet het oudste beroep ter wereld moeten kiezen.

Het euvel beperkt zich niet tot beide heren. Op papier is het allemaal prettig geregeld maar de praktijk is meer dan weerbarstig. Ben je niet passabel, dat wil zeggen dat je geboortegeslacht valt te zien, dan word je op z’n best met de nek aangekeken, ben je wel passabel dan word je als bedrieger afgeschilderd. Geen enkele trans noemt zich shemale en toch is daar wel een hele lucratieve porno-industrie op gebouwd.

Daar zou je de kranten over kunnen volschrijven om te voorkomen dat er weer zo’n moord wordt gepleegd.

Dag Meneren.

 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top