TODAY+TOMORROW

RE: “stem op een willekeurige vrouw”

In RE: reageren Vileine vrouwen op een actuele publicatie. Vandaag reageert Maartje op ‘Minifesto: Stem expres op een vrouwwaarin een burgerinitiatief wordt besproken om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen.

Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de Nederlandse politiek mag inmiddels duidelijk zijn. Op dit moment hebben er zo’n 90 mannen een zetel in de kamer tegenover 60 vrouwen. Die verhouding komt niet zomaar tot stand: een scheve verdeling begint natuurlijk bij de kieslijsten.

Niet alleen staan vrouwen minder vaak op kieslijsten, ze zijn vaak ook aanzienlijk lager geplaatst. Voor de aanstaande verkiezingen op 15 maart doen er 28 partijen mee, waarvan er vier (!) momenteel een vrouwelijke lijsttrekker hebben. Een veelgehoorde vraag is nog steeds waarom dat nou precies een probleem is. Laten we de definitie van ‘parlementariër’ er daarom even bij pakken. Naast ‘lid van het parlement’ kun je deze term vertalen naar ‘volksvertegenwoordiger’. Een vertegenwoordiger van het volk.

Kwaliteitsargument

Niet enkel van het witte volk, en zeker niet enkel van het mannelijke volk. Noem het idealistische kul maar in een ideale wereld zouden alle groepen naar klasse, leeftijd, achtergrond én gender vertegenwoordigd worden. Een veelgehoord argument tegen deze vorm van gelijkheid is het meritocratie, ook wel het ‘kwaliteitsargument’ genoemd. Probeer het maar eens uit bij het koffiezetapparaat. Zeg tegen een willekeurige groep collega’s dat je in maart expres op een vrouw gaat stemmen en het “Maar het gaat toch om de kwaliteit?”-argument zal gegarandeerd vallen. Dat argument zou impliceren dat kunde en geslacht factoren zijn die elkaar uitsluiten, wat natuurlijk niet zo is. Tussen alle vrouwelijke kandidaten zitten natuurlijk bijzonder veel capabele en minder capabele politici, net zo goed als dat voor de mannen geldt.

Ten tweede bestaat er ook binnen democratie een onzichtbaar systeem van privilege. Het was een veelgehoord argument tégen Clinton in de Amerikaanse presidentsverkiezingen: “Je stemt toch niet met je vagina?” Waar een stem op een man vaak als neutraal wordt beschouwd, is stemmen op een vrouw een emotionele keuze. Behalve dat er op een stem op een man óók een bias zit. Onderzoekers van de Stanford University lieten bijvoorbeeld zien dat stemmers sneller geneigd zijn op een kandidaat te stemmen met wie ze gezichtskenmerken delen. Een stem is kortom nooit neutraal of enkel gebaseerd op kwaliteit van de kandidaat.

Om dit te veranderen – en om lekker even tegen het patriarchaat aan te schoppen – werd recent door de Landelijk Bureau van de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) een toolkit aangeboden met uitleg en tips. “So you think you want more females? Dan is dit hoe je een strategische stem uitbrengt.” Het advies van NVR luidt als volgt: stem op een vrouw die laag op de kieslijst van jouw partij van voorkeur staat. Met 16 duizend voorkeursstemmen kun je iemand die op een lage positie staat namelijk omhoog krijgen, voorbij de voorkeursdrempel. Maar nu volgt de crux: omdat het veelal vrouwen zijn die laag op kieslijsten staan, werkt dit systeem niet. Sterker nog, de kans is groot dat je de ene vrouw met een lage positie inwisselt voor de ander.

Stemmen spreiden

Daarom bedacht een mannelijke student van de Universiteit van Amsterdam een alternatief: stemmen spreiden. Wat namelijk wel werkt is met een grote groep kiesgerechtigden op willekeurige vrouwen stemmen. Daarmee geef je álle vrouwen een steuntje in de rug. Het enige nadeel: het systeem van willekeur werkt alleen als voldoende mensen meedoen. En daarom bij deze een oproep aan alle (vileine) vrouwen van Nederland: spreid die stem. Stem 15 maart op een willekeurige vrouw binnen je favoriete partij. Als we met 4,5 miljoen meedoen, zou het zo maar eens lukken om een willekeurige fractie (bijvoorbeeld de PvDA) vrouwelijk te maken.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Minifesto: vrouwen nog altijd tweederangs in het politiek debat – Vileine.com

  2. Pingback: Minifesto: nee Vogue, de modewereld is niet te wit door gebrek aan kwaliteit – Vileine.com

  3. Pingback: Hallo Meneren: van het aanstaande kabinet – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top