TODAY+TOMORROW

Straatstudie: “met jongens is vriendschap oppervlakkiger”

Michal Pudelka

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vriendschap’ een interview door Kelly Vossen.

“Keer uit eten, beetje chillen, bier drinken: basisbehoeften die ik zowel met jongens als meisjes doe”

uu 8

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?
Tuurlijk. Het lijkt mij gewoon normaal dat mannen en vrouwen vrienden kunnen zijn en niet alleen een relatie met elkaar kunnen hebben. Ik heb geen beste vriend, maar wel veel jongensvrienden. We chillen het meeste in groepsverband en ik zie de jongens dus ook niet echt één op één. Ik heb niet echt een specifieke reden dat ik niet apart met ze afspreek. Als ik een relatie zou hebben, denk ik niet dat ik het erg zou vinden als hij close zou zijn met andere meisjes. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe intensief die relatie is. Van mij mag het allemaal gewoon, zolang het maar bij vrienden blijft.

Vind je dat de vriendschap met jongens meerwaarde heeft ten opzichte van je meisjesvriendschappen?
Ik vind het eigenlijk hetzelfde. Het heeft niet echt een meerwaarde, jongens zijn soms wat makkelijker. Ik hou ook niet van shoppen of meisjesachtige dingen. Keer uit eten, beetje chillen, bier drinken: basislevensbehoeften die ik zowel met jongens als meisjes doe. Op de basisschool en de middelbare school had ik wel vooral vriendinnen. In mijn vriendengroep op de middelbare school zaten ook een paar jongens waar we dan als groep mee omgingen, maar nu spreek ik die jongens bijna niet meer. Dat heb ik wel gemerkt; je emotionele band met jongens is anders en je vriendschap is oppervlakkiger. Dat is wel weer leuk, jongens hebben vaak een andere kijk op dingen, een nuchtere blik. Dat zie ik waarschijnlijk als grootste meerwaarde.

Ben je wel eens gefriendzoned/heb je wel eens iemand gefriendzoned?
Ik heb zelf nooit iemand bewust gefriendzoned. Het merendeel van mijn vrienden heeft een vriendin, wat het iets makkelijker maakt. Ik weet dat we puur en alleen vrienden zijn, maar toch hou ik het wel een klein beetje op afstand. Dat gebeurt onbewust; ook al weet je “Ik hoef niks met jou, en jij niks met mij,” het kan toch vreemd voelen als je net iets te close wordt. Daarom ben ik heel blij met mijn homoseksuele vriend. Die vriendschap voelt meer als de vriendschap met mijn vriendinnen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top