TODAY+TOMORROW

Feministische Stemwijzer: “diverse samenstelling geen doel op zich,” zegt SP

AOW, belastingen, milieu – die standpunten kennen we nu wel. Maar hoe feministisch is de Nederlandse politiek eigenlijk? Wat vinden onze toekomstige vertegenwoordigers in Den Haag van het burkaverbod en vrouwenquota? De komende weken legt Vileine steeds enkele intersectionele vragen voor aan een vrouw op de lijst.

Renske Leijten staat op nummer twee bij de Socialistische Partij. Binnen de SP-fractie houdt zij zich bezig zorg. De SP heeft zo’n elf zetels in de peilingen.

Is je partij voor of tegen een vrouwenquotum in bedrijfsleven en/of openbare besturen?
“Ik twijfel bij een quotum als andere zaken, zoals gelijke beloning, nog niet gefixt zijn. Voor je het weet, wordt een quotum gebruikt om geen andere dingen te doen die nodig zijn. De ontwikkeling gaat zo langzaam en blijkbaar is het moeilijk voor mannen om ruimte te maken voor vrouwen, hoewel dat nodig omdat het goed is voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Dus moeten we het maar een zetje geven. We zijn ook voor een gehandicaptenquotum. Eigenlijk willen een samenleving waarin het niet zou moeten, maar blijkbaar is alles zo eenzijdig gericht op productie, mannen en ‘ons kent ons’ – dat moet veranderen.”

Is jouw partij voor of tegen partnerallimentatie?
“We zijn voorstander dat het evenwichter wordt. Het moet een maximumtermijn worden en ook gewijzigd kunnen worden als de situatie verandert. Wij zijn veel meer voor mediation. Hoe minder je naar de rechter hoeft in dit soort situaties, hoe beter, want de rechtbank is een strijdmodel.”

Gaat je partij voor of tegen het rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ stemmen? (In dit rapport wordt onder andere juridisch vastgelegd dat kinderen meer dan twee ouders kunnen hebben.)
“We zijn voor. Het is belangrijk om alles goed door te akkeren, zodat we zeker weten dat het werkt.”

Gaat je partij het boerkaverbod terugdraaien?
“Het is geen boerkaverbod, maar een symbolische wet, waarin wordt geregeld dat mensen hun gezichtsbedekking af moeten doen om met elkaar te communiceren. Je mag nog steeds gewoon met een boerka over straat. We konden niet tegen stemmen, omdat het zaken regelt die al zo zijn. Op straat kun je al niet alles aantrekken wat je wilt. Als je in bikini over de Grote Markt in Haarlem loopt, word je opgepakt omdat dat in strijd is met goede zeden. Je mag ook niet in een politiepak de straat op.

“Een boerka dragen is je afkeren van de maatschappij”

Het is cultureel en maatschappelijk bepaald. Ik vind het dragen van een boerka een vorm van afkeren van de maatschappij. Ook weet ik niet of het echt een eigen keuze is van de vrouwen die het dragen.”

Als jouw partij gaat regeren, verzeker je een intersectionele samenstelling van het kabinet?
“Dat gaan we zeker proberen. Maar ik zeg nu al dat we dat niet met de VVD kunnen. Als je echt iets wil doen met het toegankelijker maken van de samenleving, het slechten van de inkomensverschillen en de gezondheidszorg ontdoen van winst maken, kan dat niet met de VVD. De politieke elite kent in Nederland een heel eenzijdige samenstelling, dat brengt de dure plicht met zich mee dat partijen moeten nadenken over ruimte maken en zich inleven in de belangen van alle mensen. Ik vind het belangrijker dat daar waar beleid wordt gemaakt, er mensen van de praktijk betrokken zijn.

“Ik wil graag dat partijen elkaar inspireren”

De droom van iedere socialist is dat we de handen ineen slaan en solidair zijn met elkaar. Dat is echter lang nog niet zo; iedere groep strijdt voor de eigen emancipatie. De politiek kan een rol spelen om partijen bij elkaar te brengen en te verbinden. Ik zou heel graag zien dat partijen elkaar inspireren.”

Wat gaat je partij doen aan de afwezigheid van mannen in basis- en middelbaar onderwijs?
“In de zorg zijn vrouwen ook in de meerderheid. Ik vind het zorgelijk dat het zo eenzijdig is samengesteld. De oplossing moet niet gevonden worden in de status van het beroep, maar werken in onderwijs moet meer aanzien krijgen door het een groter maatschappelijk belang toe te kennen, de werkomstandigheden te verbeteren en kleinere klassen te vormen.

“Onderwijs moet meer aanzien krijgen”

Mensen worden meer eigenaar worden van het vak. Ook in de politiek zal de homogene elitaire groep ruimte moeten maken voor diversiteit. Een groep de vraag stellen om diverser te worden, werkt echter niet. Misschien moeten we wel een quotum stellen.”

Ga je het vaderschapsverlof uitbreiden?
“We willen het aanpassen, in overleg met de sociale partners, maar het heeft geen prioriteit in de zin dat we er geld voor gereserveerd hebben op de begroting.”

Kan jouw partij met de kandidatenlijst een goede volksvertegenwoordiger zijn?
“Ik vind de suggestie dat je alleen maar vertegenwoordiger kunt zijn als je bij een bepaalde groep hoort, te nauw. We doen ons best om de partij open te stellen. Tegelijk ben ik er niet voor om iemand op de lijst te zetten, alleen omdat ze lesbisch is. Een diverse samenstelling is geen doel op zich.”

Meer weten over hoe het nu eigenlijk zit met feminisme in de politiek? Hier vind je de interviews met andere politici.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Feministische Stemwijzer: op welke partij kan je het beste stemmen? – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top