TODAY+TOMORROW

Politieke Junkie: werkloosheid alarmfase 1

Linda Kloosterboer destilleert politieke spelletjes tot een wekelijkse dosis politiek. Deze week: alarmfase 1 voor werkloosheid.

Faillissement hier, faillissement daar. Telkens wanneer er een winkelketen omvalt, gaat er een siddering door de winkelstraten. Het einde lijkt nog niet in zicht. Maar niet alleen winkelketens gaan failliet, ook thuiszorgorganisaties gaan op de fles en overal zorgen reorganisaties voor gedwongen ontslagen. Gevolg: nóg meer werklozen. Deze nieuwe groep komt bovenop de al bestaande groep werkloze ouderen, jongeren en zzp’ers. Om een beeld te geven; in januari 2016 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 574.000 werklozen. Ondanks dat de werkloosheid gedaald is, blijft dit een bizar getal.

De grillen van werkgevers en marktwending

Juist de huidige faillissementen en reorganisaties geven een duidelijk signaal af: dat de onzekerheid op de arbeidsmarkt alleen maar is toegenomen. Werknemers zijn bovendien vaker overgeleverd aan de grillen van werkgevers en marktwerking. En dat is waar de overheid, naar mijn mening, zou moeten ingrijpen. Niet alleen zodat de werklozen van vandaag en morgen weer aan het werk kunnen. Er zullen in toenemende mate nóg meer banen verloren gaan doordat werknemers simpelweg overbodig worden door ontwikkelingen in de ICT.

Partijboekje 2.0

Ik was benieuwd in hoeverre Haagse politieke partijen doordrongen zijn van de urgentie van de huidige werkloosheidsproblematiek en maakte een rondgang langs hun websites. Websites zijn anno 2016 toch een soort partijboekje 2.0. Wat ik aantrof heb ik voor het gemak op een rijtje gezet.

Ook in politiek Den Haag liggen onze politici kennelijk wakker van de problemen rondom werkloosheid. Het gaat hen écht aan het hart, dus hebben de partijen druk overlegd en komen ze met deze visie en standpunten over hoe de werkloosheid in de toekomst te voorkomen.

CDA:

Deze partij gaat ’het goede voorbeeld geven’, ’partijen verbinden’ en ‘bedrijven en werkzoekenden faciliteren’.

VVD:
‘Vroeger had je een baan voor het leven, tegenwoordig leef je van baan naar baan’.
(Of je gaat van baan naar een WW-uitkering, just saying).

SP:
‘Bij werkloosheid hebben mensen recht op een werkloosheidsuitkering’. (Fijn). ‘De SP houdt de ontslagbescherming intact’. (Mensen ontslaan lukt overigens nog best aardig).

D66:
‘D66 wil het ontslagrecht moderniseren, zodat het vast contract weer aantrekkelijk wordt’. (Ondertussen is de arbeidsmarkt zo ‘geflexibiliseerd’ dat een vast contract een soort dino uit de prehistorie is).

PVV:
‘Werklozen die een uitkering krijgen moeten verplicht passend werk accepteren’.
(Eigen schuld, dikke bult).

PvdA:
‘In dit akkoord zijn belangrijke afspraken gemaakt om het functioneren van de arbeidsmarkt te verbeteren, waarbij iedereen –flexwerker of vaste werknemer- in staat wordt gesteld om zo snel mogelijk nieuw werk te vinden’.
(U kunt weer rustig gaan slapen).


GroenLinks:

‘Werkloosheid bestrijden is topprioriteit. Volgens Klaver moet het kabinet de bezuinigingsplannen van 6 miljard voor volgend jaar schrappen en accepteren dat het begrotingstekort in 2014 boven de 3% uitkomt’. (Newsflash GroenLinks, het is 2016).
Dit straalt inderdaad topprioriteit uit.

Alle gekheid op een stokje: ik hoop natuurlijk dat politieke partijen het zo druk hebben met het tegengaan van de werkloosheid, dat ze hun sites hebben laten versloffen. Ook in Den Haag kijkt men televisie en leest men de krant. Maar de huidige en toekomstige problemen zijn serieus en vragen om een stevige, urgente aanpak. Zo is nu al duidelijk dat werkgevers niet massaal vaste contracten zijn gaan uitdelen nu je nog maar drie contracten in twee jaar mag krijgen. Mensen staan juist eerder op straat. Probeer op korte termijn eerst de nieuwe regeling terug te draaien of aan te passen. Ik geef maar een voorzet.

Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar hopen dat de storm wel weer zal gaan liggen is geen optie. Partijen mogen wat mij betreft meer uitstralen dat de werkloosheid een topprioriteit is waar volop aan gewerkt wordt. Ook op hun visitekaartje.

3 Comments

3 Comments

 1. Bastiaan

  3 maart 2016 at 13:51

  Ik ben zelf niet alle sites langs gegaan. Maar toevallig die van GroenLinks wel even gecheckt. Erg flauw hoe dit in het stuk neergezet is. Het citaat hierboven komt namelijk uit een nieuwsbericht van 14 augustus 2013 wat geschreven is naar aanleiding van de publicatie van cijfers van het CPB.

 2. Linda Kloosterboer

  3 maart 2016 at 21:06

  Hi Bastiaan,
  Dank voor je reactie. Ik heb bij alle sites de zoekmachines gebruikt van de partijsite zelf en kwam hier bij GroenLinks toen op uit. Ben niet gaan zoeken op de oudste publicaties Als ik via een andere weg ga zoeken, heb ik dus net even gedaan, kwam ik netjes bij de standpunten van GroenLinks uit die up to date zijn. En dat ziet er in vergelijking met veel andere partijsites dan weer netjes uit. Goed om dit nog even erbij te zetten, dus bij dezen.

 3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top