TODAY+TOMORROW

Inbox: mannen voor feminisme

mannen voor feminisme

1 Comment

1 Comment

 1. Cliff

  2 maart 2016 at 11:59

  In respons op het mailtje:

  Ik denk dat je het hier al hebt gedaan, chapeau! Ik dacht eigenlijk precies hetzelfde als jij, totdat ik met mijn vrienden over onze gevoelens ging praten zonder oordeel te vellen of m’n instinct van “oplossen die handel!” te volgen. We merkten dat allerlei onzekerheid en alternatieven voor emotionele kwetsbaarheid (wat een illusie is – er is geen risico voor iemand met wat zelfrespect) klinkklare onzin was en dat we van elkaars ervaringen konden leren om een goed voorbeeld te kunnen geven aan onze naasten en de anderen om ons heen. Hoewel het doodeng kan zijn om kritisch te zijn naar de rest van je omgeving (je isoleert jezelf immers van de rest van je culturele context) is dit misschien wel de beste manier om om te gaan met onrecht. Soms kun je een bepaalde strijd niet winnen (‘t is ook link om een conflict zo aan te gaan, omdat defensieve mensen rare dingen kunnen doen), maar er is geen schande in andermans rommel opruimen, zogezegd. Alle ouders doen het regelmatig, dus hoe erg kan het zijn?

  Nu ben ik geen “feminist”, evenmin als dat ik mezelf een “socialist” of iets dergelijks zou noemen omdat ik, net zoals jij hier beschrijft, kijk naar *mensen* om me heen. De twee dingen die ik hier zie, zijn ten eerste hoe, om Chomsky te parafraseren, de dialoog beperkt wordt in haar onderwerpen maar daarbinnen heel heftig mag worden, om zo de status quo te beschermen. Het andere is hoe men van elkaar vervreemd wordt, door onder andere de dialoog over onze gevoelslevens te onderbreken met culturele normen en waarden. Zo wordt er in onze maatschappij de verantwoordelijkheid voor verdediging (en dus het hele conflict) bij het slachtoffer gelegd en “vroeg hij/ zij er zelf om”. Zo wordt de kritische intellectueel met de gemanipuleerde hooligan geassocieerd. En zo blijft alles hetzelfde.

  Dus ik zou hebben gezegd, als je het me vroeg; wees jezelf, denk na met respect en perspectief en geef een goed voorbeeld aan je omgeving (vooral als het moeilijk is).

  -c-

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top