SEX+SPIRIT

Bodyhack: lucide dromen

Esra Seval verklaart vanuit haar wetenschappelijke en biomedische achtergrond de lichaam-geest connectie die zo essentieel is bij gezond zijn en gezond blijven.

In bodyhack houdt Vileine periodiek een mechanisme van het lichaam onder de loep. Hierbij omschrijven de redacteuren het belang van dit artikel (waarom), hoe het mechanisme te werk gaat (hoe) en wat de oplossingen, oftewel de ‘hacks’ voor het lichaam zijn (wat). Deze week vertelt Esra over lucide dromen.

Waarom?
Er zijn verschillende redenen om lucide te willen dromen, volgens de droomgemeenschap. Het onder controle houden van je dromen, maar ook je nachtmerries is daar een van. Mijn zusje vertelde mij vroeger dat ze een eigen manier had ontwikkeld om haar nachtmerries te laten ophouden.

Het vergroten van je creativiteit

Als een monster haar in een nachtmerrie achterna zat, stopte ze met rennen en ging ze op de grond zitten met haar ogen dicht. Ze dwong zichzelf om wakker te worden en dat lukte haar, elke keer. In feite was mijn zusje lucide aan het dromen. Andere redenen om lucide te willen dromen zijn het oefenen van verschillende vaardigheden, het vergroten van je creativiteit en het helen van je lichaam; zowel lichamelijk als psychisch.

Een aantal jaar geleden kon je mij voor vrijwel niets uit bed krijgen. Dagenlang lag ik onder de dekens en keek ik de ene How I met Your Mother-aflevering na de andere. Zelfs naar de badkamer gaan, kostte mij te veel energie. De wilskracht om het dagelijkse leven aan te pakken, was ver te zoeken. Colleges werden niet bezocht, vrienden werden verwaarloosd.

Angsten achter je laten

Ik was het perfecte voorbeeld van een depressie. Mijn emoties en gedachten leken diep verborgen te liggen. Ze zaten opgepropt in een klein doosje waarvan ik de sleutel nergens kon vinden. Rond deze periode besloot ik om iets nieuws te proberen. Ik wou ontsnappen uit mijn wereld, zonder mijn bed ervoor te verlaten. Ik wilde weer zelf keuzes kunnen maken. Ik had al een lange tijd geen keuzes gemaakt. Ik wilde lucide leren dromen en zo naar een ander droomwereld gaan.

Misschien kon ik in deze wereld wel mijn ongenoegen uiten zonder mij ervoor te schamen. Ik begon het fenomeen te onderzoeken. Nachtenlang sprak ik met mensen over de hele wereld op speciale lucide droomfora. Dat waren mensen uit allerlei verschillende kringen en beroepen. Er werden verschillende tactieken besproken om te beginnen met lucide dromen.

Hoe?
Allereerst moet je je dromen goed kunnen onthouden. Want wat heb je aan lucide dromen als je ze niet kan navertellen? Alleen de dromen waar we wakker van worden, worden opgeslagen in het geheugen. Daarom is het belangrijk om jezelf te disciplineren deze dromen meteen op te schrijven. Slaapdronken om vier uur ‘s nachts een pen zoeken, is vrij lastig. Een truc hiervoor is om je dromendagboek en pen naast je bed te leggen en jezelf te beloven de droom te onthouden voordat je gaat slapen.

Pen en papier naast je bed

De volgende stap is het aanleren van signalen in het dagelijkse leven. Voorbeelden van deze signalen zijn op je horloge kijken en de vingers aan je handen tellen. Wij kunnen namelijk niet goed tellen of lezen in onze dromen. Als we dat wel doen, dan zijn woorden onlogisch en heeft een klok bijvoorbeeld dertig uren.

Hierna is het belangrijk om een droom te visualiseren. Waar wil je naartoe? De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je dit niet doet, dan kom je vaak in een OBE terecht, een Out of Body Experience. Een vorm van lucide dromen waarbij je je omgeving als droom hebt uitgekozen. Dan krijg je het gevoel alsof je “uit je lichaam treedt”, omdat je omgeving het laatste is wat je hersenen hebben geregistreerd.

Vingers tellen

De eerste keer dat ik bewust mijn vingers telde in een droom, zag ik aan één hand meer dan tien vingers. Ik realiseerde mij dat het een droom was. Jammer genoeg werd ik meteen wakker, omdat ik al die opwinding niet gewend ben in een droom. Gefrustreerd probeerde ik weer verder te slapen, maar dat lukte niet in alle frustratie.

Na de verschillende methodes vaak te hebben geoefend begon ik dagelijks lucide te dromen. Alleen was het allemaal niet zo spectaculair als ik had verwacht. Ik had hele vreemde dromen. Het waren dromen waarin ik alleen in een woonkamer zat en het idee had daar iets te moeten doen. Ik rende de deur uit en voor mij zag ik een zwarte Mercedes geparkeerd staan. Een van de achterste deuren stond open en ik stapte de auto in. Vooraan zaten twee slechteriken uit de Matrix. Ze vroegen mij waar ik naartoe wilde, maar ik kon niks bedenken en werd wakker. Diep van binnen wist ik wel waarom ik deze droom had.

Eindelijk leren zwemmen

Dromen zijn een weerspiegeling van ons onderbewustzijn en mijn onderbewustzijn wilde ontsnappen uit mijn neerwaartse spiraal. Ik probeerde een uitvlucht te vinden voor mijn depressie, die ik niet in de echte wereld had gevonden. Het was een heuse eye-opener. Zo leerde ik weer met mijn obstakels om te gaan.

Bijvoorbeeld door de kracht die ik voelde tijdens mijn vlieg-sessies over onbekende oceanen. Ik ging zelfs zwemmen in mijn dromen, iets dat ik in de echte wereld niet kan. Op een gegeven moment begon ik aan ‘zwemles’ in mijn dromen en ik kan nu trots zeggen dat het mij ook enigszins lukt in het echt te zwemmen. Uiteindelijk ben ik er weer bovenop gekomen en naarmate ik mij beter voelde, liet ik het lucide dromen achter mij.

Wat?
Tijdens het slapen worden we afgesloten van de sensorische wereld. We voelen, horen, ruiken en proeven niet. Als iemand een kopje koffie naast je legt, dan word je niet wakker door de geur. Iedereen heeft zijn eigen drempel voor deze prikkelingen.

Jezelf prikkelen

Als er genoeg extern geluid is, worden we wakker. Hoe doen onze hersenen dit? De meeste geluiden blokkeren, totdat het dringend genoeg is? Het antwoord hierop ligt bij onze thalamus, de slaapkamer in onze hersenen. Alle informatie van onze zintuigen komt via de ruggenmerg eerst langs de thalamus om door te kunnen naar onze hersenen. Als deze poort naar de hersenen gesloten is, dan kunnen we ons van de buitenwereld afsluiten.

Er zijn verschillende fases in onze slaap; het dromen gebeurt in de REM-slaap. Deze slaapfase kun je herkennen door de snelle bewegingen die onze ogen maken (Rapid Eye Movements). Tijdens de REM-slaap gebeurt er iets eigenaardigs; een gedeelte van de gesloten poort gaat open. De hersenen worden wakker, maar het lichaam is inactief. We weten nog niet precies hoe dit werkt.

WILD dromen

Er zijn verschillende manieren om lucide te dromen. De methode – die ik de eerste keer toepaste – heet MILD (Method Induced Lucid Dreaming). Onderhand ben ik meer fan van de WILD-methode (Wake Induced Lucid Dreaming). Deze methode wordt toegepast terwijl je nog niet slaapt.

Wanneer je een aantal REM-cycli achter de rug hebt, is je lichaam het meest ontspannen. Hierdoor slaap je veel korter in. Je wordt slaperig wakker en je gaat zo stil mogelijk liggen. Je haalt diep adem – en na een tijdje zie je verschillende vormen licht achter je oogleden, wat hypnagogie heet. Uiteindelijk kan je ook geluiden waarnemen.

Af en toe bevind ik me in een lucide droom – dan sta ik in mijn droom stil bij de tijd dat het mij daadwerkelijk heeft geholpen. Ik raad het reizen naar je droomwereld dan ook van harte aan; of het nou voor het bevorderen van je creativiteit is of voor spirituele heling. Het is een ervaring die iedereen rijker maakt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top