TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: weigerambtenaren moeten inburgeren

Beeld: Banksy

Een asielzoeker die homofoob doet, is intolerant en onwenselijk, maar een weigerambtenaar op Nederlandse bodem kan gewoon. Petra Kramer (“de meest aangiftegenererende tweep van Nederland”) verbaast zich in deze ingestuurde bijdrage over het verschil in houding naar ambtenaren in Nederland in vergelijking met die naar immigranten.

Den Haag mocht weigerambtenaar ontslaan
, zo wist de NOS 16 jaar na de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht te melden. Nadat het ‘homohuwelijk’ in 2000 mogelijk werd, hebben we ambtenaren jaren laten wennen aan het idee dat homo’s toch écht dezelfde rechten hebben als heteroseksuelen. In 2007 trad zelfs een kabinet aan (Balkenende IV) dat stelde dat ‘gewetensbezwaarde’ ambtenaren rechtsbescherming dienden te genieten. Premier Balkenende droeg in 2009 uit de openstelling van het huwelijk te betreuren.

Hetero tot het tegendeel bewezen is

Homoseksualiteit was strafbaar tot 1971 en tot 1990 was het zelfs een ziekte, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat heeft ons IDAHO opgeleverd, de internationale dag tegen homofobie. Iets dat we sindsdien als comingoutdag vieren, maar veel feestelijks is er niet aan. Het is vooral een monument voor intolerantie. Bovendien is de uit de kast komen geen eenmalig iets. Je bent er nooit klaar mee.

Iedereen wordt hetero geacht, tot het tegendeel bewezen is – bij transen is het al helemaal feest. Transseksuelen waren tot 1985 strafbaar – de politie maakte zelfs dolgraag jacht op hen. Zo graag, dat NPO Geschiedenis het met recht een heksenjacht noemt. Anno nu is transgender tegelijkertijd een modewoord als een ziekte.

Homofobie strafbaar, maar LHBT-bescherming discriminatie

Waar landen als Iran en Egypte transseksualiteit als foutje van Allah beschouwen, blijft het in het zogenaamde beschaafde westen een persoonlijkheidsstoornis. Niet dat Iran en Egypte nou zaligmakend zijn, want daar komt het voor dat homo’s gedwongen worden om van geslacht te veranderen, om maar in het vermaledijde heterohokje te passen.

Anno 2016 hebben vluchtelingen een probleem met homo’s: zo schreeuwen media en politiek ons toe. De VVD gilt dat LHBT’s bescherming bieden discriminatie zou zijn en GroenLinks wil dat homofobe asielzoekers worden aangepakt. Op homofoob zijn, zou straf moeten staan – zo twittert bijvoorbeeld Linda Voortman. Ze wil dat daders gepakt worden. In het uiterste geval, zou het kunnen betekenen dat homofobe vluchtelingen asiel wordt geweigerd. Dat is absurd. Zo absurd dat we net zo goed refo’s kunnen gaan deporteren.

Homo-acceptatie kun je niet afdwingen

Die vluchtelingen komen uit een land waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, waar er de doodstraf op staat. Dat is er met de paplepel ingegoten. En de harde strafmaatregelen onder het mom van geen tolerantie voor intolerantie worden verkocht door politici van partijen die in 2009 nog trots waren op premier Balkenende die zich uitsprak tegen het “homohuwelijk.”

Het spijt me dat ik dit moet zeggen maar Nederland is hilarisch hypocriet. Weigerambtenaren hebben we jarenlang laten wennen, net als de Wet Normering Topinkomens grootverdieners ook jarenlang laat wennen aan de voorzichtige afbouw van hun topinkomen. En toch verwachten we van vluchtelingen dat ze zich vanaf dag één schikken naar de waarden, waar een flink deel van de bestuurlijke elite het zélf moeilijk mee heeft.

Naschrift: Via twitter laat Linda Voortman weten dat ze vindt dat ik haar woorden in de mond leg. Ze zegt geweld tegen LHBT’s te willen bestraffen, niet onwelgevallige homofobe meningen. Vandaar dat ik haar stuk in Trouw hieronder bijvoeg. De incidenten die ze noemt zijn stuk voor stuk ernstig, maar in geen van de gevallen is het geweld.

Auteur: Petra Kramer

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top