TODAY+TOMORROW

Weeknotulen: Erdogan, overbodige emoties en Folia

Een nieuwe week, een nieuwe stroom berichten van het feministisch front. Vileine neemt elk weekend de week door.

Clara vraagt zich af: wat moeten we hier nou weer van vinden?

Een vrouwendag, dat levert standaard extra aandacht op voor de kwestie man-vrouw. Net wat meer aandacht, betekent ook net wat meer haat, meer beledigingen en meer misvattingen over het feminisme. We zouden nog een keer nut en noodzaak van zo’n dag kunnen uitleggen, ware het niet dat we de dokter beloofd hebben ons daartoe te beperkten tot 8 maart. Die vrouwelijke hysterie, daar moet je altijd mee uitkijken. Was u te druk met schreeuwen over een mannendag? Jammer, volgend jaar weer een kans!

Overbodig emotiewerk

Hoe dan ook: het gesprek van de (vrouwen)dag was dit jaar dat vrouwen veel meer stress ervaren dan mannen, door al het overbodige ‘emotiewerk’ dat ze verzetten. Het is moeilijk geen acute uitslag te krijgen van dat woord, maar waar het voor staat is ons, vrouwen, na de stortvloed aan analyses deze week nog steeds een tikje onduidelijk. Goed, vrouwen genieten kennelijk minder van hun vrije tijd, ervaren daardoor meer werkdruk en gaan om die reden minder werken. Maar waarde CPB-onderzoekers: is dat volgens u nou biologisch, of bent u het toch met ons eens dat we met dit onderzoek nog niet veel verder zijn gekomen? Regel één is wat mij betreft nog altijd dat wie het argument ‘ik voel dat nu eenmaal zo’ gebruikt af is. Waar komt dat emotiewerk dan vandaan, vragen we ons af. En waarom doen alleen vrouwen het? Wij wachten op antwoord!

Nog meer geinig onderzoek: uit een bespottelijk kleine enquête blijkt namelijk dat vrouwen het erg waarderen als de man een date betaalt. No shit, Sherlock! Het zijn net mensen hè, die vrouwen: als je ze de keus geeft tussen wel geld uitgeven of niet, blijken ze níet achterlijk. Laat ze er niet mee wegkomen, heren, die gierige vrouwtjes! Split die rekening. Het is 2016: er zijn tegenwoordig apps voor dit soort dingen.

Erdogan: alle vrouwen aan de babies

De Turkse president Erdogan vond vrouwendag ondertussen een geweldig moment om vrouwen op te roepen vooral het moederschap te ambiëren. Veel bevrijdender dan economische zelfstandigheid, aldus de Turkse president. Dit alles overigens drie dagen nadat hij een kritische krant de mond snoerde, dus over zijn definitie van vrijheid kunnen we het nog wel even hebben. Gratis suggestie: zelf kunnen kiezen of je je leven in dienst stelt van baby’s, baan, boek of breiwerk?

Goed nieuws is in elk geval dat de helft van de genomineerden voor de Libris Literatuurprijs dit jaar vrouw is. Het lijkt misschien super logisch, maar zoals de op Twitter beruchte Lezeres des Vaderlands ons sinds kort wekelijks leert, is de Nederlandse literatuur nog steeds een zelfingenomen herenbastion. Daarom mogen we nog best een schouderklopje uitdelen als daarin een klein beetje verandering komt.

Ministerie van emancipatie loopt achter

In Engeland bleek ondertussen dat nota bene het ministerie van emancipatie haar vrouwelijke medewerkers minder betaald dan de mannelijke. Ha-ha, facepalm en dubbeldikke ironie natuurlijk, maar tegelijkertijd ook treurig in de herkenbaarheid. Want laten we wel wezen: dit toont weer eens prachtig, hoe zelfs de instellingen die met de mond de mooiste woorden belijden, in de praktijk bedroevend achterlopen.

Een Australisch onderzoek wees deze week tenslotte uit dat vrouwen op internet beduidend vaker slachtoffer zijn van beledigingen en intimidatie dan mannen. Dat hoeft voor elke vrouw die zich wel eens op Twitter heeft gewaagd geen verrassing te zijn, maar verontrustend zijn de cijfers toch wel. De conclusie van de onderzoekers is: vrouwen beledigen lijkt een verdacht veel geaccepteerde internetnorm te worden. Met die constatering kunnen we ons terugtrekken in een wifi-vrije grot, of we trekken de conclusie dat normen altijd vloeibaar zijn en dat we dit niet gaan pikken. Een vrouw in Amerika is alvast begonnen voor elke belediging die ze ontvangt een Wikipedia-stukje over een vrouw te schrijven.

Folia uit de schappen

En op de valreep van deze vrouwenweek besloot de Hogeschool van Amsterdam studentenblad Folia uit de schappen te halen vanwege de omstreden cover, waarop inderdaad Twee Hele Vrouwenborsten te zien zijn. Want tja: het vrouwenlichaam als iets super controversieels beschouwen, is inderdaad précies wat je studenten mee wilt geven. Goed bezig, jongens: wij steken de behabrandstapel ondertussen alvast weer aan.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top