WORLD+CULT

Girlcrush: Jessica Williams

Arja van den Bergh heeft elke week een girlcrush op een andere badass vrouw – die haar inspireert hetzelfde te bereiken.

Sinds ik The Daily Show kijk en weet van het bestaan van de onbevreesde, charmant krakelende comédienne die er sinds 2012 de rol van correspondent vervult, gaat er geen dag voorbij waarop ik me niet afvraag: ‘Wat zou Jessica Williams doen?’

Zou ze de twee voorbij fietsende pubers die vanochtend lompe verwensingen naar mijn hoofd slingerden achterna rennen, bij hun oorlellen grijpen en ergens tussen stoep en fietspad flink de les lezen, om vervolgens een van hun piekfijne Gazelle-fietsen te confisqueren om er breed grimassend weer mijn richting mee op te fietsen?

Zou ze de man in het café, die zich met zijn hand de ronding van mijn bil toe-eigende omdat ik hem drie seconden langer dan wenselijk aankeek, zó geestdriftig toespreken dat hij zijn leven acuut beterde door ons tot diep in de nacht op strawberry gin-tonics te trakteren?

Ik mag er graag over fantaseren.

In het echte leven lust Jessica Williams ze allemáál rauw: homofobe pastoors, catcallers, Beyoncé-haters en, uiteraard, de witte-man-in-pak op Wall Street. Ze heeft daarmee haar favoriete onderwerpen gevonden in een talkshow waar ruim twee miljoen Amerikanen dagelijks op afstemmen: feminisme, racisme en Beyoncé. Vooral haar sketch over catcallers staat me nog levendig bij, waarmee ze de hele discussie in één klap overbodig maakte:

“Getting the horny clap of approval from any guy does not improve my day. It actually creeps me out. So guys, get some impulse control, ’cause I got some shit to do.”

Jessica
En toch. Jessica mag dan wel de Sasha Fierce van de comedy zijn – getalenteerd, grappig en extreem geliefd – ze is stiekem ook de denkbeeldige hartsvriendin waar ik al sinds mijn zesde over dagdroom.

De vriendin die altijd voor me op zou komen wanneer mijn eigen spitsvondigheid het zou laten afweten. Die elk vreemdgaand vriendje te kakken zou zetten en handtastelijke of denigrerende collega’s publiekelijk zou vernederen. Die nooit genoegen zou nemen met onversneden bullshit. Die me giechelend over de schutting zou tillen om te gaan naaktzwemmen in een zwembad dat niet de onze was.

Jessica Williams is ons lichtpunt in bange tijden en ik ben zo trots als een denkbeeldige hartsvriendin maar kan zijn.

1 Comment

1 Comment

  1. Sahar

    19 april 2016 at 19:45

    Haar podcast 2 Dope Queens is echt de shit!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top