TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: Graus

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de wekelijkse rubriek ‘Hallo Meneer…’ mag Meredith ook wat terugzeggen.

Beste Meneer Graus,

U gaat uw grote vriend achterna! Ook tegen u is aangifte gedaan, wegens discriminatie. Dat komt omdat u het vlak na de aanslag in Brussel nodig vond te zeggen dat het verboden zou moeten worden voor ‘mensen uit een Islamitisch land’ om in de beveiligde delen van Nederlandse luchthavens te werken.

Laten we het woordenboek erbij pakken. Discriminatie:

    • situatie waarbij personen wegens hun geslacht, ras, godsdienst of levensovertuiging verschillend worden behandeld;
    • ongeoorloofd onderscheid maken tussen mensen;
    • achterstelling of uitsluiting van mensen, als uitingsvorm van onverdraagzaamheid of minachting, opgeroepen door kenmerken als huidskleur, taal, religie, ras, geslacht, leeftijd, geaardheid, handicaps, enz.

Lijkt me helder. U wilt niet alleen alle moslims verbieden om bepaalde plekken te werken, maar neemt voor het gemak maar iedereen mee die afkomstig is uit een land dat u bestempeld als Islamitisch. Handig. Achterstelling en uitsluiting: check. Onverdraagzaamheid en minachting: check. En wat wilt u ervan maken, religie of ras? Hoe dan ook: check.

Het voelt trouwens een beetje nutteloos dat we het nu nog een keer over deze uitspraak moeten hebben. U heeft hem in 2014 ook al eens gedaan. Daar reageerde de voltallige Tweede Kamer toen genuanceerd op met de termen; ‘Vermoedelijk strafbare, verwerpelijke, discriminerende flagrante nonsens’. Vergezocht is die aangifte dus niet, Meneer Graus. U mag het gejammer en gehuil vinden, maar volgens het Wetboek van Strafrecht is het discriminatie, en volgens uw collega’s ook.

Kunt u worden veroordeeld? Wellicht. De Volkskrant heeft bij het proces tegen uw Schreeuwlelijk-in-Chief een filmpje gemaakt met hele guitige animaties die het allemaal uitleggen. Echt interessant wordt het rond 4.12.

Ik hoor uw aanhang al roeptoeteren; ‘Niemand zal ons Dion den mond snoere!!!!’ En inderdaad: als volksvertegenwoordiger heeft u wettelijk extra ruimte voor het voeren van een debat. Maar vrij naar Spiderman: with great power comes great responsibility. Het is al verontrustend genoeg dat u, Dion Graus, via democratische wegen die great power gekregen heeft. Nog erger is het dat niemand er nog van opkijkt dat u (en de rest van uw fractie) nooit verantwoordelijkheid neemt voor uw rol in het publieke debat. Sterker nog, dat u een actieve rol speelt in het bevorderen van angst, discriminatie en onverdraagzaamheid tot aan het punt van strafbaar gedrag.

Dat het wenselijk is dat u dus wat vaker, of gewoon helemaal, uw mond houdt lijkt me duidelijk. Maar is het ook wenselijk om daar aangifte tegen te doen? Mwah, medium wenselijk. Het voelt voor mij vooral als een zwaktebod. Kennelijk zijn er niet genoeg mensen die u en uw collega-roeptoeters tegenspreken, en met heldere argumenten terechtwijzen, uitlachen, of desnoods in de hoek zetten met een time-out. Misschien moeten we daar eerst wat aan doen.

Er is nog een argument om het niet te doen. Zihni Özdil (een man die zichzelf net als u ook graag ‘ridder’ noemt trouwens, @ridderDionGraus!) zegt interessante dingen over de vrijheid van meningsuiting. Met name over het vervolgen van, ik leen de term maar even, flagrante nonsens zoals de uwe. Hij meent dat we een strategische fout maken door aangifte te doen in dit soort gevallen. We kennen daarmee volledig marginale figuren een waarde toe die ze niet verdienen.

Ik begrijp zijn punt. Ik bedoel, u bent Dion Graus. U draagt een raar gekleurd montuur en ziet eruit als karbonkel. U doet dit soort kansloze uitspraken op L1, een regionale zender die als belangrijkste sectie ‘L11Alaaf!’ heeft, waarin ‘de Venrayse Vastelaovesvereniging De Piëlhaas’ headliner is. Alles hieraan schreeuwt ‘marginaal en irrelevant’. Waarom is uw uitspraak dan trending op twitter? Who cares?

Omdat een jongen die Izz ad-Din Ruhulessin heet aangifte heeft gedaan. En dan is het ineens nieuws voor het AD.

“Ik vind dat door deze uitspraken alle islamieten, dus ook mensen die het moslimgeloof aanhangen, als niet geschikt voor een functie in de beveiligde delen van luchthavens worden afgeschreven. Terwijl ik mijzelf van onbesproken gedrag acht, in tegenstelling tot een aantal PVV-Kamerleden.”

Hij maakt een goed punt over uw brievenbus pissende, ontucht plegende h geld verduisterende, kopstoot uitdelende PVV, meneer Graus. En ook gewoon over u, als hoogzwangere vrouwen mishandelend Tweede Kamerlid.

Maar met die aangifte en met die quote nodigde hij ook iedereen uit om hemzelf te screenen. Wat nogal onhandig is, als je zelf in opspraak gekomen bent voor niet bepaald mediagenieke uitspraken omtrent de steniging van een vrouw in Iran. Waardoor het ineens ook nieuwswaardig is om karaktermoord te plegen dat fragment integraal te plaatsen onder het artikel. Dus nu staat Twitter vol woorden als ‘radicale moslim’, ‘moslimgekkie’, en ‘mafketel die zichzelf sultan noemt’.

Inderdaad, de uitspraken die hij zeven jaar geleden als student deed waren nogal mysogyn en walgelijk. Hij staat er zelf ook niet langer achter. Sindsdien heeft hij hele andere: artikelen gepubliceerd. Maar dat staat natuurlijk minder spannend onderaan een artikel.

Sultan, ridder, mafketel, of dat zo is of niet maakt eigenlijk geen donder uit. Al was Ruhulessin de moslimversie van Donald Trump, dan doet dat toch niet af aan zijn recht om aangifte te doen tegen uw discriminatie? Zoals Lindsay Lohan ons leert in Mean Girls: ‘Calling someone fat doen’t make you skinnier. Calling someone stupid doesn’t make you any smarter.’ Zeggen dat iemand anders een extremist is maakt u en uw uitspraak niet meer of minder racistisch. Maar aangezien Ruhulessin een religieus moslim is moet hij zijn argumenten automatisch tien keer harder bewijzen, verdedigen en onderbouwen en onberispelijk gedrag vertonen voordat hij domme uitspraken mag doen.

Vindt u niet, meneer Graus, dat dit eigenlijk eerder voor Tweede Kamerleden zou moeten gelden?

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top