TODAY+TOMORROW

Weeknotulen: menstruatieactivisme, #behandelmealseendame en yoghurtreclames

(Volkskrant)

Clara van de Wiel neemt elk weekend de week door.

Echt, heus, eerlijk waar: ik zoek er niet naar. Ik haal hier geen stiekem plezier uit (oké, misschien een beetje dan). Maar hoe achteloos ik de kranten, bladen en sites ook scan, ik kan het niet helpen af en toe een spontane uitbraak van jeuk te krijgen. Deze bijdrage aan het debat over topvrouwen, bijvoorbeeld, van een man die de oorsprong van alle genderdiscriminatie heeft gevonden. Want: House of Cards. En: testosteron.

Of deze man, die in de Volkskrant niet gehinderd door ook maar enig voorbeeld mocht uitleggen waarom vrouwen dingen niet efficiënt kunnen doen. Want: emotiewerk.

En tenslotte dit stuk, over een man in een yoghurtreclame (ik verzin dit niet), waar serieus de vraag werd gesteld: waarom kozen jullie niet voor een vrouw? Want: stoere en stevige kwark.

Er werd wat afgekrabd, maar poe: het is me weer van het hart. Snel door naar inspirerender nieuws. Want alsof het was afgesproken, kwam men deze week overal ter wereld in actie om te demonstreren tegen gebrekkige gezondheidszorg voor vrouwen. Zo was er in Florida deze activiste die in een Starbucks de lokale gouverneur confronteerde met zijn misogyne beleid. Ik kan er uren naar kijken: de volslagen verdwazing waarmee de man die anticonceptie en abortusklinieken voor armere vrouwen ontoegankelijk maakte afdruipt, ook nog eens zonder kop koffie. Shame on you, indeed.

In Polen gingen vrouwen er ondertussen toe over de minister die abortuswetgeving nog strenger wil maken dan die al is, alles over hun menstruatie te laten weten. Omdat deze minister toch al zoveel met hun baarmoeders bezig is, helpen de vrouwen graag een handje met de informatieverstrekking. Sympathiek!

In de Amerikaanse staat Indiana begonnen vrouwen met een soortgelijke actie onder de noemer Periods voor Pence, naar gouverneur Mike Pence. Menstruatieactivisme: het lijkt een hypeje, en zo dient de buikkramp in elk geval ergens voor.

Ook in Nederland ontsprong er protest over de ongelijkheid in de gezondheidszorg. Nadat WomenInc donderdag een actie startte was de hashtag #behandelmealseendame dagen trending. Een voorbeeld werd er meteen bijgeleverd: bij meisjes wordt ADHD in 33 tot 50 procent van de gevallen niet herkend, omdat de aandoening zich bij hen vaak anders uit dan bij jongens. Ik benadruk het dus nog maar eens: gelijke behandeling, dat betekent in dit geval dus juist verschil maken. Want het vrouwenlichaam zit nou eenmaal anders in elkaar dan dat van de man en wie dat moeilijk te begrijpen vindt, wil ik met alle liefde nog wel eens wat details over onze menstruatie influisteren.

Ook deze week: Scarlett Johansson gaf toe het lastig te vinden alleen over haar persoonlijke situatie en de paygap in Hollywood te praten, omdat het toch vooral over de achterstelling van vrouwen overal zou moeten gaan. Correct! Een groep vrouwen die tegen precies die achterstellingen protesteerde, werd deze week ondertussen bedolven onder bedreigingen. De vrouwen hadden namelijk taarten gebakken als bewustwordingsactie en kregen vervolgens massa’s verkrachtingsbedreigingen naar hun hoofd. Wat een droefenis. Gelukkig hebben we de taart nog.

Ten slotte nog een geinigheidje. Het Reformatorisch Dagblad meldde namelijk verdrietig dit nieuwtje over het verdwijnen van het vak christendom op Oxford. Heel droevig inderdaad, tot ik erachter kwam welk vak er als vervanging voor in de plaats komt. Inderdaad: feminisme. World domination: het komt steeds dichterbij!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top