TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: alle verwarde mensen verzamelen!

(Neil Barrett)

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. Vandaag: hoe er op geestelijke gezondheidszorg wordt bezuinigd en hoe politie en justitie ‘verwarde mensen’ stigmatiseren, maar ook volledig incompetent zijn in het omgaan met daadwerkelijke bedreigingen.

Koud een week na het “dit nooit weer” van de dodenherdenking en Bevrijdingsdag kwam de Telegraaf met het bericht “Merkteken gestoorde“. Ditmaal niet in de vorm van een gele Davidster of een roze driehoek, maar als “rode vlag in alle systemen”. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dit noodzakelijk om een volgende Bart van U. te voorkomen. “Als alle informatie over Bart van U. was gecombineerd, dan was hij zeker komen bovendrijven,” stelt de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. Hoewel de Telegraaf dat kritiekloos opschrijft, is het domweg niet waar dat Bart van U. een tikkende tijdbom was die uit het niets opdook om minister Els Borst te vermoorden.

Herhaaldelijk aankloppende tijdbom

Bart van U. was een herhaaldelijk aankloppende tijdbom. Hij was sinds 2007 in beeld als zorgwekkend geval, in 2009 werd zijn wapenvergunning ingetrokken en in 2012 werd hij veroordeeld tot 3 jaar cel vanwege verboden wapenbezit. Daarbij werd zelfs een internationale signalering uitgevaardigd, omdat Van U. zeevarend was. In juli 2013 meldde Van U. zich met de vraag of hij alsjeblieft zijn celstraf uit mocht zitten. De politie stuurde hem weg. In oktober 2013 werd hij in Brussel in verwarde toestand en wederom gewapend met een mes opgepakt. Hij belandde in een kliniek, waaruit hij wist te ontsnappen. In januari 2014 klopte Van U. weer aan bij de politie om zijn straf uit te zitten. Hij waarschuwde daarbij dat hij strafbare feiten zou gaan plegen als de politie niet deed waarvoor ze aangesteld waren, namelijk: veroordeelde boeven opsluiten. De politie stuurde hem echter weer weg.

Op 10 januari 2015 werd de zus Van Van U. dood gevonden, om het leven gebracht met meerdere messteken. Een dag later startte de politie een klopjacht op Van U. Weer een dag later meldde hij zich. Op 26 januari 2015 maakten politie en justitie bekend dat Van U. ook verdacht werd van de moord op minister Els Borst. Die moord vond plaats op 8 februari 2014, amper een week nadat Van U. gesmeekt had om opgepakt te worden omdat hij bang was strafbare feiten te zullen gaan plegen.

Medisch geheim onder de bus

Tegen deze achtergrond van incompetentie en/of onwil beweert een hoofdofficier van “justitie” met droge ogen dat we duizenden tot honderdduizenden mensen met een rode vlag in alle denkbare systemen moeten markeren. Niemand die hem tegenspreekt, nul democratisch debat over geweest. Het OM gooit uit het niks het medisch geheim onder de bus door informatie van de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) te eisen. Ook zet het OM weer een stapje richting de gewenste DNA-databank van de gehele bevolking, door van 60.000 verdachten per jaar DNA te eisen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet daar vervolgens waarschijnlijk 40.000 stalen per jaar van vernietigen, omdat het niet tot een veroordeling van de verdachte komt.

Kortom, de politie stapelt blunder op blunder, het OM poetst dat allemaal weg en – veel kwalijker nog – beweert dat Van U. aan het argusoog van de politie kon ontkomen doordat de politie niet genoeg bevoegdheden heeft, hetgeen klinkklare onzin is. De politie mag niet te weinig – ze mogen juist veel te veel fouten maken, zonder dat het enige consequentie heeft. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een vuurwapengevaarlijke gek, waarvoor een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd, herhaaldelijk wordt weggestuurd? En hoe krijg je het als hoofdofficier in je harses om daarna meer bevoegdheden te eisen voor een organisatie die slechts uitblinkt in incompetentie? Tel ik al mee als gevaarlijk verward persoon als ik graag beschermd wil worden tegen de politie?

Zowel patiënt als samenleving in gevaar

Zo ja, noteert u mij maar. May the odds be ever in my favour. Het kabinet Rutte I heeft maar liefst 600 miljoen op de GGZ bezuinigd. Dat heeft minstens 5000 banen gekost en het brengt zowel de patiënt als de samenleving in gevaar. Wat de rode vlaggen in alle systemen gaan kosten is vooralsnog onbekend, maar ik ben alvast zo vrij om te gokken dat het eerder in de miljarden dan in de miljoenen gaat lopen. Wat Rutte betreft: zijn beleid is geen ‘als het kalf verdronken is dempt men de put’- politiek meer. Rutte’s kabinetten verwijderen eerst het deksel van de put en verbreden daarna het gat, zodat er zoveel mogelijk mensen in de put vallen.

Onder Rutte I is het basispakket van de zorgverzekering namelijk dusdanig gewijzigd dat behandeling van een aanpassingsstoornis niet langer vergoed wordt. En zoek je medische hulp omdat je door het wegbezuinigen van de jeugdzorg en/of de thuiszorg belachelijk veel mantelzorg moet verlenen, waardoor je baan op de tocht komt te staan? PECH! Zoek het maar uit, draai maar door, ga in het uiterste geval volstrekt door het lint. Be our guest, zegt Rutte er bijna bij. Dat dient uiteindelijk immers alleen maar de agenda van de totalitaire staat, die de glunderende Toppers-fan ons godbetere weet te verkopen als terugtredende overheid. Leegstaande gevangenissen zullen linksom of rechtsom – en met steun van de vakbonden(!) – gevuld worden.

Eenzame opsluiting is marteling

Ondertussen zijn er al 38 “verwarde” mensen ter beschikking van de staat (TBS) gesteld zonder dat er een veroordeling aan te pas gekomen is. TBS betekent levenslang met beperkingen tot nader order. NRC bericht dat er tenminste één geval van dagenlange opsluiting bekend is. Eenzame opsluiting is marteling. Bovendien is nog nooit iemand een beter persoon geworden van in een isoleercel zitten. Laat staan dat het een oplossing is voor alle psychiatrische stoornissen die we tegenwoordig onder het label ‘verward’ vegen.

Onder de sinds 1994 geldende wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) worden jaarlijks 10.000 mensen gedwongen opgenomen, zo wist Edith Schippers te melden in het vragenuurtje van 17 mei 2016. Daarnaast worden er nog 6000 ambulante patiënten bedreigd met een voorwaardelijke opnamedreiging onder de BOPZ. Daar zijn geen toetsbare criteria voor, het is allemaal “maatwerk”. Ooit was ambtelijke willekeur een doodzonde, maar sinds het maatwerk heet is het zogenaamd een pluspunt. Je kunt geen bewindspersoon het woord geven of hij begint te orakelen over maatwerk.

Verwarden als nieuwe terroristen

Nu de GGZ wordt wegbezuinigd (of is overgenomen door MBO-geschoolde managers die zich bemoeien met diagnoses) constateren experts dat het aantal gedwongen opnamen van verwarde mensen de spuigaten uitloopt. In een rapport (pdf) dat de voorbereiding van de wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg vormt, wordt dat “dringend” benadrukt.

Hoe bizar het ook is, de goegemeente gaat er in mee. Hoe machtiger je bent, hoe minder de tucht van de markt of the wisdom of the crowd geldt. Als ISIS straks eindelijk is doodgebloed, wat na jaren van bombardementen allang het geval had moeten zijn, dan garandeer ik u dat de “verwarden” de nieuwe terroristen zijn. #jesuisverward

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top