WORLD+CULT

Elixer: feminisme is een sluitpost

(Luo Yang)

In Elixer staat Raounak Khaddari stil bij één van de tientallen artikelen die dagelijks langs je heen razen. Staat er echt wat je leest of is er stiekem meer?

Normaal gesproken wordt deze rubriek geschreven naar aanleiding van een artikel dat in een krant of tijdschrift is verschenen. Deze keer niet. Het gesprek dat ik vrijdagavond had in een café is namelijk net zo actueel.

Toen feminisme ter sprake kwam – en er nog niet bekend was dat ik voor Vileine schreef – vertelde mijn gesprekspartner dat “je bezighouden met feminisme hetzelfde is als je bezighouden met een sluitpost op een begroting. Het is een extra werkje. Iemand moet het doen, maar het is totaal niet waar het om gaat.” Een bijzondere uitspraak, op z’n minst. Want waarom is het strijden voor gelijkheid van de seksen een ‘extraatje’?

De dialoog ging al snel over een in een monoloog, waarbij hij predikte dat de machtigste mensen zich helemaal niet bezighouden met feminisme, omdat het geen urgentie heeft. Gelukkig is het tegendeel waar en was het tijd voor mijn monoloog.

Recentelijk nog gaf president Obama – over machtige personen gesproken – een speech tijdens de United State of Women Summit in het Witte Huis, waarin hij letterlijk zei: “Ik ben misschien wat grijzer dan ik acht jaar geleden was, maar dit is hoe een feminist eruit ziet.” In zijn speech benadrukte hij de urgentie van de gelijkheid tussen man en vrouw en gaf hij aan te blijven zoeken naar manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Hoewel ik niet vind dat bezigheden van ‘de machtigste mensen’ een maatstaf zijn, laat het wel zien dat de wereld bezig is met feminisme. Dat er niet alleen naar gestreefd, maar ook aan gewerkt wordt.

Toen was niet het feminisme, maar ons gesprek een sluitpost. De sluitpost voor de avond.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top