SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: haar achternaam of de mijne?

Chris Bracey

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Binnenkort gaan we trouwen. Zin in! Wel is er een klein dingetje wat we nog niet hebben opgelost: mijn verloofde is nogal een feminist, en zij moet en zal haar eigen naam houden. Zelf boeit het me allemaal niet zo, maar mijn ouders hebben al aangegeven het niet cool te vinden – zacht gesteld. Bovendien heeft ze nog iets aangegeven: ze wil dat onze kinderen haar naam krijgen. En ja, dat vind ik toch wel lastig. Wat nu?

Trotse man

Beste Trotse man,

Confronterend hè? De tijden veranderen en ineens gebeuren er dingen die je tot niet zo geleden niet voor mogelijk had gehouden: je hebt niet meer het exclusieve recht om je naam op te leggen en door te geven. Over het eerste punt kan ik duidelijk zijn: get over it. Als je echt een moderne kerel bent, nemen jullie allebei elkaars naam aan, of geen van beiden. Wat je ouders daarvan denken, is hun probleem.

Het tweede is ingewikkelder. In vroeger tijden was daar geen discussie over, en nu dat er wel is, is er geen eerlijke oplossing mogelijk. Het is jouw naam of de hare. Zo simpel is dat. Er zijn landen waar een kind de naam van beide ouders krijgt. Spanje bijvoorbeeld, en binnenkort ook België. Alleen als een van beide partners uit zo’n land komt, mag je in Nederland voor zo’n dubbele achternaam kiezen. Tot overmaat van ramp mag je je tweede kind om de balans te bewaren ook geen andere achternaam geven dan je eerste. Dat zou ook wel heel veel administratieve chaos opleveren.

Je zult er dus samen uit moeten komen. Wees eerlijk en realistisch; zie het niet als een strijd tussen jullie tweeën, denk vanuit het perspectief van je kind en laat je gevoel spreken. Succes.

Oproep: zit jij ook met zo’n knellend vraagstuk in je maag, van vergelijkbare zwaarte of misschien iets lichtvoetiger aard? Mail de Karakterman op info@dekarakterman.nl en wie weet kom je binnenkort aan de beurt. Ook benieuwd naar de podcast van De Karakterman? Luister hier.

2 Comments

2 Comments

 1. Fem

  24 augustus 2016 at 13:40

  Ik heb, als vrouw, ook gewoon mijn eigen naam gehouden, ik ben niet opeens iemand anders omdat ik een partner heb die ik voor de wet erkend heb.

  Voor ons toekomstige kindje hebben we gekozen om wel de naam van mijn partner te gebruiken. Dit omdat we in een cultuur leven waarin moederschap nauwelijks betwist wordt, maar vaderschap niet zo vanzelfsprekend is. Hoewel mijn partner de primary carer zal worden, zal iedereen ervan uitgaan dat hij de stiefvader is als het kind een andere naam heeft dan hij. Voor mij gaat dat veel minder op.

  Mijn partner had ook nog gevoelens bij familienaam enzo, dat had ik allemaal niet, maar ik gun hem een vaderschap waar niet aan getwijfeld wordt.

 2. Saar

  24 augustus 2016 at 15:31

  Oplossing: laat de laatste voornaam van je kind jouw of haar achternaam zijn en de achternaam die van jou of haar. Op deze manier zorg je ervoor dat beide namen worden doorgegeven aan het kind (tenminste voor één generatie). Misschien niet helemaal een oplossing, maar beter iets dan niets.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top