TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: vrouwelijke economen leren DWDD een lesje

Heb je gisteren De Wereld Draait Door gezien? Het was geweldig. Mijn feministenhart ging er sneller van kloppen en ik zat springend van enthousiasme op de bank.

Drie vrouwelijke economen waren te gast om uit te leggen waar de politiek zich écht druk over zou moeten maken, in tien geboden. Aanvankelijk denk je: jammer dat DWDD éxpres drie vrouwen uitnodigt. Het welbekende het vrouwen-quotum-gevoel. Maar toen trokken deze vrouwen, journalist Frederieke Hegger, econoom Marike Stellinga en professor Barbara Baarsma, hun mond open en werd het hele vrouwen-quotum gevoel weggeblazen door hun daadkracht en expertise. Uitmuntend voorbereid, goed en humoristisch verwoord.

Een voorbeeld. Gebod 2 is ‘Laat er meer baby’s komen’ en dit intrigeert tafelheer Jan Mulder. “Ja, deze komt van mij,” springt Hegger gelijk in. De maakster van het programma En bedankt babyboomers legt het helder uit: “We hebben te maken met vergrijzing. Dat wil zeggen steeds meer oude, niet-werkende mensen tegenover minder jonge, werkende mensen die moeten betalen voor de niet-werkende oude mensen. De piek is in 2040. Een oplossing daarvoor is meer jonge mensen. Dus meer baby’s. Geen Mark Rutte in je slaapkamer die zegt dat je vanavond iets leuks moet gaan doen, maar een manier om dit te stimuleren is om kinderopvang goedkoper te maken.”

Vanaf dat moment wordt het fragment nóg aantrekkelijker, want professor economie Barbara Baarsma geeft een nuance. “Nou. In andere landen hebben ze wel toegankelijke kinderopvang, en daar krijgen mensen niet spontaan meer kinderen.” Hegge: “Het is niet de enige oplossing, maar één van de oplossingen voor de vergrijzing.” Baarsma: “Ok. En inderdaad, gunstige voorwaarden helpen zeker.” Matthijs is gelijk verward: “Ik dacht dat jullie het eens met elkaar waren?” Baarsma legt het rustig uit: “Zoals we al zeiden zullen er over deze onderwerpen politieke compromissen moeten worden gesloten. Wij laten hier aan tafel zien dat je daar rustig een gesprek over kunt hebben.” Hoppa, gelijk een lesje discussiëren.

Geen mansplaining, geen oude grijze pakken, geen haantjes die graag aandacht willen voor hun geweldige ego of die zichzelf op de borst slaan voor hun briljante idee. Nee. Vrouwen die goed op de hoogte zijn van de economische problemen, experts die deze problemen helder en kort kunnen uitleggen én er oplossingen voor bieden. Of eigenlijk oplossingrichtingen. Want naast nuance en begrip waren ze ook nog politiek neutraal. Objectief, zoals wetenschappers en journalisten zouden moeten zijn. Dit moet er gebeuren, ga politiek maar uitzoeken hoe het beleid daar invulling aan gaat geven. Met als enige tip: ga beschaafd met elkaar om en argumenteer met onderbouwde argumenten.

Meer weten? Dit zijn alvast de tien geboden van deze drie economen:

1. Sla onze spaarvarkens stuk.
2. Laat er meer baby’s komen.
3. Heb de flexwerker lief.
4. Geef iedereen een huis met zonnepanelen.
5. Laat ons meer verdienen.
6. Omarm de migrant.
7. Blijf af van het eigen risico.
8. Laat ons een leven lang leren.
9. Laat ons langer werken.
10. Geef al onze kinderen gelijke kansen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top