WORLD+CULT

Straatstudie: “Als vrouw betalen mannen drankjes voor je”

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘De voordelen van genderongelijkheid’ een interview door Lotte Witteman.

“Als vrouw kan je meer passief zijn als je een leuke jongen ontmoet, omdat hij de eerste stap ‘hoort’ te zetten. Mannen betalen eerder je drankje, bijvoorbeeld.”

lotte1

Merk je dat je je vrouwelijkheid kan inzetten om dingen voor elkaar te krijgen?
Algemeen voor mijn leeftijd merk ik dat je als vrouw wat meer passief kan zijn als je een leuke jongen ontmoet, omdat hij de eerste stap ‘hoort’ te zetten. Mannen zijn ook eerder geneigd je drankje te betalen, al vind ik niet dat dit zou hoeven. Zelf was ik vorig jaar bezig met een jongen en hij bracht me vaak thuis als we uit waren geweest. Het leek dan aan hem om een beetje voor me te zorgen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoefde. Hij betaalde ook vaker mijn drankje dan dat ik dat voor hem deed. Steeds als we wat verder gingen nam hij het initiatief, dat was fijn voor mij omdat ik van tevoren nog niet hoefde aan te geven dat ik hem leuk vond. Toen hij liet zien dat hij me leuk vond, durfde ik dat ook te doen omdat het veiliger was. Ik zou dat andersom nooit durven vanwege de angst een blunder te maken. Als jongen lijkt dat me dus wel moeilijk. Op een gegeven moment probeerde hij me te zoenen, nadat hij me had thuisgebracht van een feest op de vereniging, en toen ging ik erin mee en zoende hem terug. Als hij niet op mij was afgestapt, dan was er waarschijnlijk niets gebeurd. Ik denk niet dat dat komt omdat ik vind dat ik, als vrouw, geen initiatief mag nemen. Ik ben gewoon onzeker en dan kan ik mijn vrouw-zijn in mijn voordeel gebruiken. Als ik een man was, had ik het ook lastig gevonden om het initiatief te nemen. Het is moeilijk om te bepalen of ik moeilijker op jongens af durf te stappen omdat ik een vrouw ben of omdat ik het vanuit mezelf eng vind. Als je opgroeit als man, dan leer je dat jij meer het initiatief hoort te nemen. Dus zal je daar meer risico in nemen, waardoor het makkelijker is en wordt om te doen. Ik denk dat mensen zich op die manier leren naar hun geslacht te gedragen. Mannen hebben het dus niet vanaf hun geboorte meer in zich om op vrouwen af te stappen, maar krijgen dit aangeleerd.

Wat vind je ervan dat mensen hun gender in hun voordeel kunnen gebruiken?
Tot op een bepaald punt zouden man en vrouw gelijk moeten zijn, mannen en vrouwen zouden beiden evenveel voor de kinderen moeten zorgen. Bepaalde verschillen, dat mannen meer agressie hebben bijvoorbeeld, zijn biologisch bepaald en zullen er altijd zijn. Het is alleen belangrijk dat het niet slechts onnatuurlijke verschillen zijn, gevormd door verwachtingen. De verschillen in het voorbeeld dat ik net gaf, hoeven er voor mij niet te zijn; als je een verlegen man bent, ervaar je bijvoorbeeld veel nadeel van de norm dat mannen op vrouwen af moeten stappen.

Save

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top