WORLD+CULT

Instant Classic: schrijfster Zelda Fitzgerald schitterde in de schaduw van haar man

In Instant Classic bespreken Vileine redacteuren feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt. Deze week bespreekt Femke Overbeeke naar aanleiding van de tv-première van Z: The Beginning of Everything, de nieuwe fictieve biografie van schrijfster Zelda Fitzgerald.

Hoe heet het?
Z: a Novel of Zelda Fitzgerald door Therese Anne Fowler

z

Waar en wanneer?
Amerika, 2016

Waar gaat het over?
Op 27 januari ging de serie Z: The Beginning of Everything van start bij Amazon. Z vertelt het levensverhaal van schrijfster en schrijversvrouw Zelda Sayre Fitzgerald, met een glansrol voor Christina Ricci als de betoverende Zelda. Het boek waarop de serie gebaseerd is, Z: a Novel of Zelda Fitzgerald, werd een enorme hit. Het is een ‘fictieve biografie’,  eigenlijk een op feiten gebaseerde roman over Zelda’s bewogen leven, en het is zeker de moeite waard om open te slaan!

De schrijver en dichter F. Scott Fitzgerald is wereldberoemd geworden met zijn boeken als The Great Gatsby en Tender Is The Night. In de film Midnight in Paris zien we een F. Scott Fitzgerald van vlees en bloed, die samen met zijn mooie vrouw Zelda de wereld van de hoofdpersoon voor altijd op zijn kop zet als hij per ongeluk in de jaren ’20 belandt. Maar wie was deze vrouw eigenlijk en wat liet zij op papier achter? Was ze enkel de hysterische, woeste femme fatale waar ze zo bekend om staat of was ze een onbegrepen talent dat wegkwijnde in de schaduw van haar man?

z-zelda-fitzgerald-christina-ricci

Zelda had veel passies en talenten, zoals ballet; ze was een geboren performer en hield van aandacht en avontuur. Daarnaast was ze een begenadigd schrijfster; haar liefdesbrieven en dagboekuittreksels werden gretig door haar man gebruikt in zijn boeken. Helaas heeft ze hier weinig erkenning voor gekregen – haar enige boek, het semi-autobiografische Save Me The Waltz, was geen succes. Dat is dan ook één van de redenen waarom het zo interessant is dat we nu haar kant van het verhaal mogen aanschouwen.

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
In dit boek kijken we mee met Zelda en worden meegevoerd in haar denkwereld. Het is net alsof je dichtbij haar staat in alle dingen die ze omschrijft. Z is een echte eye-opener voor iedereen die Zelda Fitzgerald al in de smiezen had en haar graag nog meer wil doorgronden. Ze is na het lezen van dit boek een vollediger personage en vooral niet langer alleen ‘de vrouw van.’ Daarnaast is het een prachtig portret van de roaring twenties.

Wat moet je weten als je het boek toch niet wilt lezen?
Zelda stond bekend om haar flamboyantie, maar haar leven vol glamour had ook een keerzijde: haar huwelijk met Scott Fitzgerald was turbulent, haar eigen passies brachten haar niet wat ze hoopte, ze was verslaafd aan drank en drugs en ze leed aan geestelijke problemen. Uiteindelijk werd ze zelfs opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze bleef tot haar dood in 1948.

Voor velen staat Zelda’s leven synoniem voor de wereld rond die tijd. Haar triomfantelijke jaren in de roaring twenties gingen gelijk op met de welvarendheid van die tijd, om daarna samen met haar eigen mentale staat in een diep dal te geraken rond de jaren ’30. Zouden we haar levensverhaal zo interessant vinden omdat we veel gelijkenissen ervaren tussen dat tijdperk en de huidige politieke situatie?

Het rechtzetten van Zelda’s reputatie was voor Fowler het belangrijkste doel van haar boek. We zien de soms destructieve relatie tussen haar en F. Scott Fitzgerald in al zijn vormen en de manier waarop haar eigen artistieke kant onderdrukt en niet gehoord werd. Mede door dit boek vinden we Zelda echter opnieuw uit, op haar manier, in alle eigenzinnigheid die haar zo bijzonder maakt. De liefdesgeschiedenis tussen Zelda en F. Scott Fitzgerald was er één tussen twee totaal verschillende mensen, die zonder elkaar nooit de faam hadden gevonden die ze nu kennen. Je kan je  blijven afvragen: zou zij beter af zijn geweest zonder hem? We zullen het helaas nooit weten.

z

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen:
“Won’t we be quite the pair?—you with your bad heart, me with my bad head. Together, though, we might have something worthwhile.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top