REAL/FAKE

Minifesto: Patricia Paay breekt met age-shaming

Scarlett Carlos Clarke - Curated By Girls

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com!

Vandaag publiceerde GeenStijl de veelbesproken ‘sekstape’ van TV-persoonlijkheid Patricia Paay. Hoewel de video op last van een advocaat inmiddels offline is gehaald bij GeenStijl, doolt het plasseksfilmpje nog rond op internet.

Over de precieze inhoud kunnen we weinig zeggen – uit respect voor Paay en de wet (delen is zelfs strafbaar) hebben we het filmpje niet bekeken. Over de achterliggende fenomenen kunnen we des te meer kwijt. ‘Moet dit nou’ en ‘gadverdamme’ waren veelgehoorde reacties vandaag. Behalve het fenomeen ‘slut shaming’ waarbij een persoon – in de praktijk vrijwel altijd een vrouw – belachelijk wordt gemaakt voor het hebben van seks, vulde het internet zich binnen elke uren met flink wat uitingen van ‘age shaming’. Zo vroeg de Telegraaf zich af wat Paay ‘had bezield’ om zich zo te laten filmen.

Verdienmodel

Nog geen maand geleden kopte The Cut met een artikel: ‘Is age-shaming het nieuwe fat-shamen?’ Oftewel: bekritiseren we ouderen onbewust op.. Nou ja, ouder worden. Age-shaming is alomvertegenwoordigd in de Westerse samenleving. Logisch, want de cosmetische industrie verdient er bakken met geld aan. Denk alleen al aan alle verzorgings- en antirimpelcrèmes die er op de markt verkrijgbaar zijn voor vrouwen, om over plastische chirurgie (vooral facelifts) nog maar te zwijgen. Waar mijn moeder al ruim vijftien jaar overtuigd smeert, blijven de potjes anti-rimpel bij mijn vader achterwege. Reden genoeg om de ‘een vrouw vraag je niet naar haar leeftijd’-mythe in stand te houden: als de mythe zou verdwijnen, zou dat alleen in de US al zo’n twee biljoen dollar aan verkoop schelen.

Een duidelijke leeftijdsgrens voor age-shaming is er niet. Sommige plastisch chirurgen zweren bij het injecteren van botox in een 25-jarige huid ter ‘voorkoming van rimpels’ op latere leeftijd. Je zou dit als voortekenen van age-shaming kunnen zien. Voor seks ligt het iets anders. Seks bij vrouwen is op zich zelf al een taboe. Maar het taboe op seks bij oudere vrouwen, is enorm. Mensen vinden het vies, onsmakelijk en willen er liever niet aan denken. Dat bleek wel aan de talloze reacties op social media onder berichten over Paay.

Taboes doorbreken

Patricia Paay – moeder en 67 jaar – breekt tegen wil en dank met twee taboes rondom vrouwelijkheid. In ruil daarvoor gaat een gestolen privé video zelfs de collegebanken van de universiteit van Amsterdam door. Door te age-shamen ontkrachten we vrouwen. We ontkrachten oudere vrouwen in hun rol in de samenleving en geven ze het gevoel dat ze er niet meer toe doen. Na een bepaalde leeftijd is het afgelopen, klaar. Dat is niet alleen gevaarlijk voor vrouwen op de leeftijd van Paay maar ook voor jonge vrouwen. Die groeien op met het idee dat je na een bepaalde ‘houdbaarheidsdatum’ (maatschappelijk) niets meer waard bent.

Paay, die open uitkomt voor haar seksualiteit én leeftijd, kan op stereotypering en een hoop spottende reacties rekenen. Gelukkig gaf ze dinsdagavond op nationale televisie uit zichzelf nog toe zich niet te schamen voor haar seksualiteit en de taboes die daarom heen hangen. Wij zijn fan.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

  2. Pingback: Minifesto: wegkijken van gelijke rechten is een vorm van privilege – Vileine.com

  3. Pingback: Opinie: Ik ben klaar met mensen die niet snappen wat feminisme is

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top