WORLD+CULT

Straatstudie: “ik ben uit de friendzone gekomen”

(BETH HOECKEL)

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vriendschap’ een interview door Kelly Vossen.

“Ik denk dat mannen en vrouwen vrienden kunnen zijn, maar er ligt sneller een andere lading op”

uu7

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?
Ja. Ik heb dit zelf wel ervaren. Mijn oude vriendengroep bestond uit 4 jongens en 6 of 7 meisjes. Een van die meisjes vond ik heel erg lang leuk, met haar heb ik uiteindelijk een relatie gekregen. De rest van die meisjes vond ik niet per se leuk. Wel wordt er door andere mensen vaak anders naar gekeken. Er kwam bijvoorbeeld laatst een goede vriendin bij mij eten en dan krijg je daar meteen opmerkingen over. Er werd nu gelijk gezegd: “Hee, een chick over de vloer!” De dag ervoor kwam een vriend bij me eten en daar worden dan geen opmerkingen over gemaakt. Met deze goede vriendin is mijn relatie echt puur vriendschappelijk. Het hoeft helemaal niet anders te zijn dan een vriend, als je er gewoon normaal mee omgaat. Ook als ik geen vriendin zou hebben zou ik haar waarschijnlijk niet leuk vinden op die manier. Dat zou namelijk betekenen dat je op elke vrouw die je tegenkomt meteen een crush hebt. Ik houd mijn vriendinnen soms onbewust wel op een afstand, ik zou niet heel snel uit eten gaan met een vriendin. Dit is ook deels omdat je dan toch een beetje bang bent voor reacties uit de omgeving, omdat je weet dat mensen er over gaan oordelen en er misschien meer achter gaan zoeken.

Vind je dat de vriendschap met jongens meerwaarde heeft ten opzichte van je meisjesvriendschappen?
Ik beschouw mijn mannelijke beste vriend nog steeds als mijn beste vriend. Het verschil zit hem, denk ik, in het feit hoelang je iemand kent. Zij is gewoon gezellig, iemand waar ik goed mee omga, maar ik zou met haar niet alles bespreken. Dat ligt voor mij aan de persoonlijkheid en niet aan geslacht. Als je iemand langer kent of een betere klik hebt, dan kun je daar waarschijnlijk sneller en makkelijker alles mee bespreken.

Of vriendschap met vrouwen echt een meerwaarde heeft? Hm, dat weet ik niet. Ik denk niet dat het per se een meerwaarde heeft. Ik doe niet echt andere dingen met meisjes dan met jongens, behalve misschien dingen die met sport te maken hebben. Met meisjes ga ik niet zo snel met de Playstation spelen en met jongens niet snel naar een romcom in de bioscoop. Meisjes zijn misschien wel wat makkelijker om veel mee te bespreken, die kijken op een andere manier naar bepaalde zaken.

Heb je wel eens iemand gefriendzoned/in de friendzone gezeten?
Weet ik niet. Misschien heb ik wel eens mensen gefriendzoned zonder dat ik het wist, maar niet bewust. Ik ben zelf wel gefriendzoned. Er was een meisje op school die ik vanaf de eerste tot de derde heel erg leuk vond, terwijl ik voor haar gewoon een goede vriend was. We kregen uiteindelijk wel een relatie, dus ik ben gelukkig uit de friendzone gekomen! Ik vind het jammer dat de standaardnorm is dat je vrienden hebt van hetzelfde geslacht. Ondanks dat men tegenwoordig denkt dat we heel erg vooruitstrevend zijn en dat alles kan, voel je de verwachtingspatronen van mensen wanneer je veel met een meisje omgaat.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top