WORLD+CULT

Girlgangs: Caramel Curves, de female biker gang

(AKASHA RABUT)

Onderschat nooit de kracht van een girlgang. In de jaren ’90 schreeuwden vijf Britse chicks overal ‘girlpower!’ en nu nog hebben de Spice Girls een bijzonder plekje in het hart van talloze vrouwen. Twintig jaar later bestaan zulke girlgangs nog steeds, net als het patriarchaat. Tijd dus om er een paar voor te stellen. De girlgang van deze week is Caramel Curves, de all-female biker gang uit New Orleans!

New Orleans ís haar inwoners. In de levendige hoofdstad van Louisiana floreert een enorm aantal verschillende culturen en verschillende bevolkingsgroepen, die verbonden zijn door een ongekende veerkracht en liefde voor het leven. Daarom is het zeker niet vreemd dat deze stad de geboorteplaats van de Caramel Curves Motorcycle Club is, de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse biker gang uit New Orleans.

Wie zijn ze?

Caramel Curves werd in 2005 opgericht door de gelijknamige Caramel, oorspronkelijk als zijtak van de (voornamelijk mannelijke) motorclub Saints and Sinners. De groep viel al snel uit elkaar nadat Hurricane Katrina voor oponthoud zorgde, maar enkele jaren later kwamen de Curves terug, met vers bloed, roze gesprayde motoren en hoge hakken—nu als onafhankelijke biker gang. Maar het gaat om meer dan de looks— de netkousen en de roze rookwolken die opstijgen terwijl ze rubber verbranden— de Caramel Curves hebben een community gecreëerd gebaseerd op zelfvertrouwen, vriendschap, en girl power. Ze hebben helmen met roze hanenkammen, stilettos die zelfs tijdens het rijden aanblijven, maar vooral: plezier in het rijden en het samenzijn met een groep vrouwen. Er zijn dan ook maar twee toelatingseisen: 1) Je bent een vrouw, en 2) Je hebt een motor.

 

© Akasha Rabut

Waarom zijn ze zo cool?

De leden van Caramel Curves zetten hun onafhankelijkheid voorop. Sommigen hebben een vaste baan, anderen zijn ondernemers; “We’re all hustlers.” Allemaal houden ze ervan om samen te rijden. Hoewel motorrijden een gevaarlijke sport blijft , laten de Caramel Curves zich juist niet kennen en wordt het samen rijden een krachtig statement van onafhankelijkheid en onverschrokkenheid. Caramel Curves is “for like-minded females who ride bikes, who want to look good, who want to turn heads.” Ze erkennen dat er vooral in het begin rivaliteit was met mannelijke bikers, maar ze hebben hun respect driedubbel terugverdiend. Eén lid vertelt waarom ze begon met motorrijden: “I wanna do what the guys do… better. I wanna look better than them while I’m doing it, and I wanna do it better than them.” Op hun Facebook en Instagram worden ze overladen met berichten van mannen én vrouwen die samen een ritje willen maken.

Vrouwelijke superhelden?

Eén lid herinnert zich dat een vrouw hen ooit nariep: “You’re every woman’s wet dream!” Caramel Curves maakt een krachtig statement: als lokale beroemdheden staan ze symbool voor de vrijheid van de vrouw om te doen wat ze wil, en geven ze deze waardes door aan andere vrouwen—aan hun eigen dochters, vriendinnen, en elke vrouw die hen langs ziet scheuren door de straten van New Orleans. Ze nemen bezit van de traditioneel mannelijke bikercultuur en maken deze zich op unieke wijze eigen. “A girl knows her limits, but a bike girl knows she has none!”

Meer weten? Kijk dan deze video:

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top