LIEVELINGS

Vileine Vrouw van de Maand: Sietske Roorda

Wat kenmerkt nou een typische Vileine vrouw? Is er één universeel model hiervoor of bestaat de Vileine vrouw uit een mozaïek aan diversiteit? Elke maand zetten wij één Vileine vrouw in de spotlight en stellen wij vijf vileine vragen aan de Vileine vrouw van de maand.

Lees hier meer over Sietske Roorda, de Vileine vrouw van de maand februari!

sietske

Vraag 1: Hoe ben jij aan Vileine verbonden?
Ik ben auteur bij Vileine. Ik ben begonnen met een rubriek over selfies, celebrities en kunst deze zomer. Nu ben ik bezig met het schrijven over films waar carrièrevrouwen centraal staan. En hopelijk ga ik binnenkort aan de slag met het in elkaar draaien van de podcast Making the Personal Political met redacteur Liselore van der Zweth. Ik schrijf voor verschillende media als kunstcriticus over beeldende kunst, maar Vileine heeft wel een speciale plek omdat ik het vrijwillig doe. Ik vind het leuk en belangrijk om voor Vileine te schrijven, omdat het lezers een feministisch en daardoor ander perspectief biedt op allerlei dingen.

Vraag 2: Wat zou jij graag in het tweede jaar op Vileine willen lezen?
Er gebeurt zoveel in de wereld op het moment. Het is belangrijk om daar een intersectioneel feministisch perspectief op te bieden, zoals de Nederlandse verkiezingen, maar ook op wat er gebeurt in andere landen. Ik vind het inspirerend hoe mensen zich verzetten en protesteren tegen de huidige maatschappij, zoals Black Lives Matter en de Women’s March. Maar ik blijf een kunst- en cultuurliefhebber, dus ik ben ook benieuwd naar boeken, films en series. Ik kijk uit naar de nieuwe serie The Handmaid’s Tale en hoe die ontvangen gaat worden, omdat ik nu het boek aan het lezen ben.

Vraag 3: Wat voor tips heb jij over (onbekende) literatuur/muziek/films die Vileine vrouwen zouden kunnen inspireren?
Ik denk dat ik het meest geïnspireerd wordt door het muzieknummer Rebel Girl van Bikini Kill. Verder vind ik Peaches erg goed en het album Vagenius van Rachel Lark is supergrappig. De laatste serie die ik gebinged heb en die echt de moeite waard is om te kijken, is Chewing Gum. Bedenker, schrijfster en hoofdrolspeler comédienne Michaela Coel is echt hilarisch. Verder is er a.s. vrijdag 17 februari in de Verrekijker op de campus van de VU de Feminist Party, georganiseerd door The Feminist Club Amsterdam – want elkaar ontmoeten en feesten is ook belangrijk.

Vraag 4: Met welke feministe (dood/levend) zou jij weleens een inspirerende discussie voeren?
Ik zou bekende namen kunnen noemen, maar ik ben altijd bang dat het tegen gaat vallen. Ik denk dat het leuker en verrassender is om discussies dichterbij huis te houden. Zo heb ik altijd leuke gesprekken met Liselore en ik ben ook erg geïnteresseerd in andere vrouwen (en mannen) die met Vileine verbonden zijn. Ik hoop via de podcast Making the Personal Political met hen in gesprek te gaan en hen beter te leren kennen.

Vraag 5: Waarom is feminisme anno 2017 volgens jou nodig?
Vanwege Wilders, Trump, Le Pen, etc. Het zijn populisten, en zeker ook fascisten, die angst zaaien en proberen groepen mensen te onderdrukken. Feminisme strijdt om vrouwen te bevrijden van onderdrukking, maar wat mij betreft is feminisme bedoeld om iedereen te bevrijden van onderdrukking in welke vorm dan ook. Dat iemand als Wilders feminisme en gay rights probeert te claimen, is daarom zo smerig en walgelijk. Daar moeten we verzet tegen bieden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top