WORLD+CULT

Girlgangs: de vrouwelijke autoracers Speed Sisters

(Speed Sisters documentary)

Onderschat nooit de kracht van een girlgang. In de jaren ’90 schreeuwden vijf Britse chicks overal ‘girlpower!’ en nu nog hebben de Spice Girls een bijzonder plekje in het hart van talloze vrouwen. Twintig jaar later bestaan zulke girlgangs nog steeds, net als het patriarchaat. Tijd dus om er een paar voor te stellen. De girlgang van deze week is Speed Sisters, het eerste team van all-female autocoureurs uit het Midden-Oosten!

Wie zijn ze?

Uit de bezette gebieden in Palestina komen de Speed Sisters, het eerste geheel vrouwelijke team van autocoureurs in het Midden-Oosten. Hun manager is Maysoon Jayyusi, 38, die zegt dat haar voorliefde voor autoracen stamt uit haar frustratie met de constante files en checkpoints in de bezette gebieden.  Mona Ali is 29, afkomstig uit Ramallah, was de eerste vrouwelijke racer in Palestina. Marah Zahalka, 23, won haar eerste autorace toen ze nog maar 19 was. Noor Dauod, 25, is de grootste doorzetter van het team. En Betty Saadeh, 35, is de enige die uit een vermogende familie van racers uit Bethlehem stamt. Samen breken ze records en speed limits en schrijven ze geschiedenis.

Onlangs is er een documentaire over de racers verschenen: Speed Sisters. De regisseur, Amber Fares, volgt hierin de vrouwen van het team en belicht hun ervaringen binnen een sport die door mannen wordt gedomineerd, in een maatschappij die conservatief is en de rechten van vrouwen nog altijd achterstelt aan die van mannen.

Waarom zijn ze zo cool?

Behalve maatschappelijke moeilijkheden lopen de Speed Sisters echter ook tegen praktische bezwaren op. Autoracen kost namelijk een hoop geld – de auto’s zijn niet goedkoop en moeten voortdurend onderhouden worden. Omdat er geen fondsen waren om ‘echte’ race-auto’s te kopen, moesten de Speed Sisters het in hun beginjaren doen met straatauto’s die ze opvoerden en customizeden. Hun race-snelheid oefenden ze op braakliggende stukken grond naast Israëlische militaire zones, wat niet zonder gevaar is – in de docu zien we hoe één van de Speed Sisters bijna wordt geraakt door een bus traangas, afgevuurd door een Israëlische soldaat.

speed-sisters

Copyright: Speed Sisters

Mindere vrouwen hadden zich door al deze omstandigheden misschien laten tegenhouden, maar niet de Speed Sisters. Zij willen bewijzen dat ze even goed zijn als mannen en dat ze daardoor ook geaccepteerd worden in de mannelijke racewereld – iets wat langzaamaan ook werkelijkheid wordt.

Vrouwelijke superhelden?

Autoracen betekent voor de Speed Sisters vrijheid en een ontsnapping aan traditionele genderrollen. In hun snelle auto’s bewijzen ze dat je ook met fantastische nepnagels en lange haren als vrouw nog steeds ballen kan hebben. En dat zullen alle mannen weten ook.

 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top