TODAY+TOMORROW

Hallo Mevrouw: Van Dorst

In Hallo mevrouw … schrijft een Vileine vrouw een ode aan een vrouw die ons inspireert. Omdat wij, zoals ons manifest aangeeft, solidair zijn met andere vrouwen. Deze inspirerende vrouwen kunnen vele vormen aannemen, want “de vrouw” bestaat niet. Deze keer een ode aan Ryanne van Dorst.

Hallo mevrouw van Dorst,

Zouden wij jou al kunnen aanspreken met een liefkozende bijnaam? Mag dat al of wil je ons eerst nog even leren kennen? Laten we opnieuw beginnen.

Een ode aan RiRi van Dorst, misschien?

Een ode aan RiRi van Dorst, misschien? Een liefkozende bijnaam, geïnspireerd door @badgalRiRi, oftewel Rihanna. Maar misschien zou jij jezelf niet op hetzelfde voetstuk plaatsen als Rihanna, wellicht zie jij deze vergelijking niet. Je bent ook wel van een ander kaliber, maar zeker niet van een minder.

Jouw recht-door-zee ongefilterde manier van je presenteren aan de wereld maakt je een typische ‘bad gal’, die lekker doet wat zij wil. Die uitspraken doet als: “Ik dacht een beetje vingeren in de bosjes,” tijdens een uitzending van Expeditie Robinson. Of in een uitzending van Geslacht! gewoon het wijntje van een vreemde achterover slaat, terwijl zij naar de wc gaat.

Naast deze houding ben jij dapper genoeg om je kwetsbaar op te stellen. Zo introduceerde jij je aan de kijkers van Geslacht! met een kwetsbare opening: je kwam ervoor uit dat je in 1984 bent geboren als hermafrodiet. Daar sprak je de volgende woorden over: “Ik vind het best wel spannend om over te praten, zo op de camera. Want normaal heb ik het daar alleen maar met mijn vrienden en familie over. Er wordt mij ook van alle kanten geadviseerd om het er niet over te hebben. Maar ik wil mijzelf eigenlijk bevrijden door het er wel over te hebben.”

Een ‘Geen Sorry’-uitstraling

Deze houding siert je doordat je je, nonchalant doch gepassioneerd, uitspreekt over taboes. En dat alles gehuld in een stoer leren jasje, zonder make-up. De belichaming van een ‘Geen Sorry’-houding. Een vrouw die zich niet conformeert aan “het vrouw-zijn”, wat dat ook moge zijn. Want onder andere met deze vraag ben jij Geslacht! gaan maken. Jij ging op zoek naar wat er mogelijk was tussen de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’. Omdat jij, en met jou vele andere, ongevraagd in zo’n hokje bent geplaatst.

Toen jij geboren werd als hermafrodiet, ben je onder het mom van normaliseren in het hokje ‘vrouw’ geplaatst. Dit houdt in dat men voor jou heeft gekozen naar welk geslacht je ging leven, omdat je geslachtskenmerken van zowel mannen als vrouwen had. Die keuze maakten zij omdat spelingen van de natuur door onze samenleving niet worden geaccepteerd. Nu heb jij je uitgesproken over jouw intersekse-conditie, en ga jij met een middelvinger en een grote bek vol tegen deze normalisering in. En terecht.

Met het nieuwe album van jouw band DOOL doorbreek jij door middel van muziek de grenzen van deze hokjes. Je staat als frontvrouw luidkeels vooraan om bestaande stigma’s te verdelgen onder jouw passievolle schreeuw. Vanavond kunnen we nog één keer kijken hoe je in Geslacht! gendernormen doorbreekt. Met een zelfverzekerde houding en vleugje kwetsbaarheid. Wij zijn fan.

Liefs,

Jinwen

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top