WORLD+CULT

Repost: echte mannen zijn zorgzaam, ook voor de klas

Film still uit Mees Kees op de planken

In Repost schijnen Vileine vrouwen hun licht op actuele feministische nieuwsitems. Deze keer: hoe een actiegroep voor meer mannelijke leraren onbedoeld seksistisch is.

Er zijn te weinig mannen in het onderwijs. Vooral in het basisonderwijs staan er eigenlijk voornamelijk vrouwen voor de klas. In 2000 was een op de vier leraren in het basisonderwijs man, in 2014 was dat nog maar een op de acht (NOS).

Leraren zijn voor kinderen rolmodellen en het is goed als kinderen ook in hun rolmodellen een divers aanbod krijgen. Een jonge juf, een oude meester, een witte en een zwarte, een hetero en een homo. Om het alarmerende meester-tekort aan de kaak te stellen stonden er in de Peetersschool in Amsterdam afgelopen woensdag voor één keer alleen maar meesters voor de klas, de meesters van de actiegroep ‘Mokum Meestert’. De school werd ‘Over-meestert’, en de NOS was erbij.

Met seksisme wordt het meester-tekort bevochten

Vanaf de eerste zin van één van de meesters gaat het al mis: “Mannen zijn beter in loslaten.” Gevolgd door een opsomming met dingen waar meesters beter in zijn dan juffen: ze maken meer grapjes en voetballen mee in de pauze. Dit is op zoveel fronten fout.

Ten eerste omdat het een zeer inaccurate weergave is van ‘alle meesters in het land’ én een grove belediging van juffen. Natuurlijk kan een meester voor één dag leuker doen dan de juf door het hele jaar – oppassen vinden ook meer goed dan de ouders.

Ten tweede: voor wie is dit filmpje bedoeld? Voor toekomstige meesters of schoolhoofden die die toekomstige meesters moeten aannemen? Wat is precies het probleem met die meesters? Dat er te weinig mannen van de pabo afstuderen of dat er een klein leger meesters werkeloos om banen moet smeken? Kennelijk dacht deze groep weledelgeleerde onderwijzers: “Laten we nog maar eens flink de pluspunten van het mannelijke soort bij elkaar fantaseren. Daar is in onze samenleving immers een nijpend tekort aan!” Direct gevolgd door het briljante idee om de actie ‘Over-meestert’ te noemen. Een ‘woordgrap’ met allerlei positieve connotaties met onze alom geprezen VOC-tijd. Menig NOS-kijker zal gedacht hebben: ja, die meesters, die geven écht het goede voorbeeld! Niet.

Echte mannen tonen zorgzaamheid

Beter zou de actiegroep Mokum Meestert laten zien waarom je een echte man moet zijn om voor de klas te zijn. Of hoe divers ook mannen zijn in kun kwaliteiten. Of nog liever, laat ze eens uitleggen wat er mis in met de machocultuur van onze samenleving. Want de autoriteit over zo’n dertig mensen zal niet hetgeen zijn dat onze jongens met leiderschapsambities weghoudt uit de klas. Nee, ze blijven weg omdat jongens van onze samenleving niet mogen ‘zorgen’. Dat is namelijk een ‘vrouwelijke kwaliteit’. En wee de man die zogenaamde vrouwelijke eigenschappen vertoont. Die is gelijk gediskwalificeerd.

Om mannen weer voor de klas te krijgen, moeten we dat taboe van mannen die (niet) kunnen zorgen eens doorbreken, in plaats van vertellen waar meesters beter in zijn. Op die manier kunnen we ons allemaal achter de zaak scharen voor meer diversiteit voor de klas en diversere rolmodellen voor onze kinderen in het algemeen.

 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top