TODAY+TOMORROW

Minifesto: het leeftijdsverschil tussen Macron en zijn vrouw doet er niet toe

Philip Dearest

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Vandaag schrijft Philippa Raphet Meeng (woonachtig in Frankrijk) over het ageisme in de berichtgeving rond Emanuelle Macron en zijn vrouw.

De meest recente persoon die zich heeft aangesloten in een lange rij van critici die zich hebben uitgelaten over het leeftijdsverschil tussen de nieuwe Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte is Sylvain Ephimenco. In Trouw schrijft hij op 13 mei dat het relatief normaal is voor mannen om een jongere vrouw te hebben, maar dat dit omgekeerd niet het geval is. De reden hiervoor: dit is nou eenmaal biologisch zo bepaald. Het is een “biologische normaliteit” dat een man een vrouw nodig heeft waarmee hij zich voort kan planten. Kan dit niet, dan moet de man op zoek naar een jonger exemplaar waarmee dit nog wel mogelijk is. Hiermee wordt het doel en de functionaliteit van een huwelijk teruggebracht naar één enkel doel: het krijgen van kinderen. Niet alleen dit, maar hiermee zetten de mensen die deze mening delen ook nog eens een stap van pakweg 50 jaar terug in de tijd.

Het zal maar weinig mensen ontgaan zijn dat Emmanuel Macron afgelopen weekend verkozen is tot de nieuwe president van Frankrijk. Hoewel er heftig gespeculeerd blijft worden over wat voor soort president hij zal zijn, blijft vooralsnog het favoriete gespreksonderwerp zijn huwelijk. Hij is namelijk getrouwd met zijn voormalige lerares. Maar dat niet alleen: ze is ook nog eens 24 jaar ouder (hij is 39, zij 63). Los van het gegniffel over elk sappig detail van het leven van een bekend echtpaar, lijkt het publiek en de media hier extra van te smullen omdat de vrouw in dit geval ouder is dan de man. Het getuigt weer van een sterk staaltje leeftijdsdiscriminatie en seksisme waar maar weer eens uit blijkt dat deze problemen de wereld nog lang niet uit zijn.

Net zoveel leeftijdsverschil als Donald en Melania

Emmanuel en Brigitte Macron schelen net zoveel met elkaar in leeftijd als Donald en Melania Trump, echter is de media daar nooit in grote getalen overheen gevallen omdat in dit geval de man een stuk ouder is. Natuurlijk zijn er veel meer bekende stellen met een groot leeftijdsverschil te noemen, zoals Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones (25 jaar), Olivier Sarkozy (broer van) en Mary-Kate Olsen (17 jaar), en Mick Jagger en Melanie Hamrick (43 jaar!), om er maar een aantal te noemen. Maar hier wordt anders op gereageerd want, je raadt het al: de man is ouder. En dan is leeftijdsverschil ineens helemaal oké en normaal. Daarbij wordt het ook nodig gevonden om in elk artikel over Macron de leeftijd van zijn vrouw expliciet te noemen, alsof het zoiets benoemenswaardig en belangrijk voor zijn verkiezingscampagne is dat het keer op keer weer benadrukt dient te worden.

Het is niet alleen een probleem dat een oudere man met een jongere vrouw als normaal wordt gezien en het omgekeerde als iets vreemds, maar ook het feit dat er gelijk iets achter gezocht moet worden. Dit is inherent seksistisch, omdat men niet kan geloven dat een jonge man ook maar echt verliefd zou kunnen zijn op een oudere vrouw. Daarbij heeft Brigitte ook heel wat seksistische beledigingen te verduren gehad, waaronder “menopausal Barbie” en “first grandmother of France.”

“Menopausal Barbie”

Velen hebben geruchten de wereld in geholpen dat Macron homoseksueel is, en dat zijn huwelijk met Brigitte een schijnhuwelijk is met als enige doel het bevorderen van zijn politieke carrière. Toen Macron geconfronteerd werd met deze geruchten, noemde hij dit voorbeelden van verwoede homofobie en vrouwenhaat. “Het wil zeggen dat deze groep homoseksualiteit ziet als een ziekte die verborgen gehouden zou moeten worden. Ook zou niemand getwijfeld hebben aan de legitimiteit van mijn huwelijk wanneer ik twintig jaar ouder was geweest dan mijn vrouw,” aldus Macron.

Ook cartoonisten hebben hier gretig op ingespeeld. Zo heeft het beruchte blad Charlie Hebdo inmiddels al meerdere covers uitgebracht waarin het leeftijdsverschil tussen Brigitte en Emmanuel Macron een hoofdrol speelt. Op de meest recente wordt Brigitte hoogzwanger afgebeeld, met als titel: “Hij gaat wonderen verrichten.” Niet alleen is dit vernederend, het insinueert ook dat uit elk succesvol huwelijk kinderen voort moeten komen.

Copyright: Charlie Hebdo

Het Belgische Humeurs kwam twee weken terug met een prent die vooral gericht was op het leeftijdsverschil en het feit dat ze ooit lerares en leerling waren.

Copyright: Humeurs

Hierop staat Macron als schooljongetje afgebeeld, met Brigitte als schooljuf die zegt: “Ik heb hem alles geleerd, toch Emmanuel?” Waarop Macron antwoord met “Ja mevrouw.” Ook zijn soortgelijke prenten en foto’s wijd verspreid over het internet de afgelopen verkiezingscampagne:

‘April 1980: de eerste vakantie van het echtpaar Macron in Saint Tropez’

Los gezien van het feit dat een huwelijk tussen twee mensen een privé-kwestie is, zelfs als deze mensen een publieke functie bekleden, heeft deze presidentiële campagne nogmaals benadrukt hoe diepgeworteld de ideeën met betrekking tot gender en traditionele rollenpatronen zitten. Afgaand op de heftige reacties die een onbeduidend detail als een groot leeftijdsverschil binnen een echtpaar teweeg hebben gebracht, kan de conclusie getrokken worden dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top