TODAY+TOMORROW

Minifesto: waarom jonge vrouwen op IS moeten rekenen

(Fansshare)

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Vandaag: in de nasleep van de IS-aanslag op het concert van Ariana Grande in Manchester betoogt Hadjar Benmiloud dat de IS-terroristen minder met de Koran van doen hebben dan met het patriarchaat.

Nee, dit is geen column over waarom IS onze vrijheid haat, en welke pakjes van Ariana Grande er precies voor hebben gezorgd dat de 22-jarige Manchester United-fan Salman Abedi besloot zichzelf en tientallen andere Ariana Grande-fans naar de hel te bombarderen. Als je denkt dat Ariana Grande met haar kleding een aanslag uitlokt en je echt niets urgenters kunt bedenken om nu over na te denken, verzoeken we je deze site te verlaten en nooit meer terug te komen.

De terrorist die zichzelf opblies was nog veel hypocrieter. Eerst verlekkerd kijken tot het laatste nummer afgelopen was, dat deed de hypocriete business university-dropout namelijk wel. Zoals de meeste terroristen vaak ook lekker naar de hoeren gaan voordat ze hun maagden hopen te claimen, nadat ze er eerst een paar hebben geofferd aan de sekteleiders van IS.

Ze haten onze vrijheden niet, ze haten henzelf

Terroristen (en hooligans, en andere massamachtsmisbruikers) zijn van de meest uiteenlopende politieke kleuren, maar naar schatting van de rekenkamer van het Vileine-hoofdkwartier toch echt 99,9998 procent van de tijd mannen; dáár hebben we het eigenlijk nooit over – maar dat bewaren we voor een andere vileine column. Het punt met IS-terroristen is niet dat ze onze vrijheden haten. Onze vrijheden zijn hun vrijheden en ze genoten er nog meer van dan hun gemiddelde klasgenoot: drank, seks, wiet, muziek en hoge opleidingen hebben de meeste terroristen gemeen. En precies die vrijheden verleidden duizenden jonge Europese mannen om opeens te radicaliseren, zich aan te sluiten bij het Kalifaat van de hel, en zogenaamd onze vrijheden te haten en aan te vallen. Maar ze haten onze vrijheden niet, ze haten zichzelf. En ze haten vrouwen. Dat is iets heel anders. “Empower women and lift a community,” is het gevleugelde gezegde van Naomi Tutu, dochter van anti-apartheidsactivist bischop Desmond Tutu.

Het omgekeerde is ook waar. Als IS expres een aanslag pleegt op meisjes en jonge vrouwen, doen ze dat omdat ze de rest van de samenleving daarmee ook hard raken – precies zo hebben ze elk land met een IS-hoofdkwartier al kapotgemaakt. En we moeten we ons afvragen waarom IS bij de laatste aanslag in een westerse stad expres een safe space vol jonge vrouwen uitkoos, omdat de kans groot is dat ze dat nog een keer gaan doen.

Terrorisme gaat niet over dood, maar over angst

Terrorisme gaat niet over dood, maar vooral over angst. Seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen gaat meestal niet over seks, maar over machtsmisbruik. En IS gaat niet over Islam, maar over een Kalifaat. Hoe meer je je in die terroristen gaat verdiepen, hoe meer blijkt dat hun radicale “geloof” meer met een enge besmettelijke cocktail van machocultuur van Oost en West en sektarisme te maken heeft dan iets anders. Onderzoek dat op een Duitse politieconferentie werd gedeeld, wijst erop dat het merendeel van de uitreizende haatbaarden niet eens een achtergrond in Islam heeft; er zijn zelfs een paar gevallen bekend van terroristen die online boeken bestelden met de titels: “Islam voor beginners” en “Koran voor dummies.”

Strijders van de hel die jihadi’s worden genoemd, beroepen zich op een boek waarin de Jihad een heilige oorlog wordt genoemd die aan allerlei regels gebonden is; pleeg geen moord, betrek geen onschuldigen, schiet niet op heilige gebouwen. Maar de emeritus hoogleraar Amina Wadud, die onlangs een Islamitisch vrijdaggebed leidde in Paradiso, zei ons al: het patriarchaat dat we kennen van moslimmannen heeft alles met het patriarchaat en hun visie op de Koran te maken, en weinig met de Koran zelf.

Vrouwelijke interpretatie van de Koran

Pas als er ruimte komt voor meer vrouwelijke interpretaties van de Koran, zoals die van Amina Wadud, kunnen we daar een gelijkwaardig academisch gesprek over voeren, maar ondertussen zitten we met een patriarchaat van Islamisten die heilige boeken mansplainen om een hel te bouwen. Misschien is IS wel zo’n stuiptrekking van dat patriarchaat, met een moordsekte die om machocultuur, moord, machtsuitoefening en totale vernietiging van vrouwen draait.

De aanslag op het concert van Ariana Grande was scherp gemikt; IS is beter in propaganda en inwerken op ons collectief onderbewuste dan wij helaas doorhebben. Parijs is het klassieke culturele hart van Europa, daar waar we letterlijk het meeste onze identiteit liefhebben en er trots op zijn. Met een popconcert als symbool voor ons onbezorgde plezier hebben ze daar effectief permanent de sfeer om zeep geholpen en de Franse overheid een excuus gegeven om iets in te voeren dat geen politiestaat genoemd werd, maar daar toch verdacht veel op leek. Het effect op de wereldwijde politiek en onze harten moet ze zo goed zijn bevallen, dat ze nu een stapje verder gingen in het zakelijke hart van Europa en de symbolische zetel van de oude monarchie, met een aanslag op jonge meisjes en vrouwen die voor het eerst naar een concert gingen. En niet alleen jonge meisjes en vrouwen: Ariana Grande heeft een sterke LGBTQ-fanbase en haar concerten zijn een safe space voor hen die Rihanna en Katy te heftig te vinden.

Als je je afvraagt waarom IS het deze keer op de concertgangers van Ariane Grande had gemunt, is deze uitleg op de site van de New York Times een goede plek. Maar om ons af te vragen waarom radicale Islamisten altijd als eerste het vernietigen op vrouwen en vrouwelijkheid uit zijn, moeten we zelf even onze hoofden bij elkaar gaan steken. Want links en rechts, man of vrouw, Oost of West: alleen wijzelf kunnen ons verdedigen tegen het subtiele gif van patriarchaal sadisme, terrorisme en machtsvertoon.

2 Comments

2 Comments

 1. Renzo

  14 juni 2017 at 03:37

  toch eens wat aan je cijfers doen hAdjar: http://www.ad.nl/buitenland/vrouwelijke-terroristen-doden-58-mensen-in-kamp-nigeria~af71c820/
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/in-parijs-opgepakte-vrouwelijke-terroristen-aangestuurd-door-is~a4373243/

  is maar ff snel. Zijn dat dan ook mannen die vrouwen haten of zo? Apart om zo’n stuk te schrijven en te vergeten dat mannen niet alleen dader zijn….

 2. Max

  12 september 2017 at 19:58

  De Koran is al 1400 jaar bezig om de wereld te veroveren en te onderwerpen…In de wereldbeschouwing van de islam bestaat de wereld uit twee delen: 1) Dar al-Harb (land van oorlog, geregeerd door de ongelovigen); 2) Dar al-Islam (land van vrede, geregeerd door moslims). Elk land dat niet islamitisch is en niet geregeerd door moslims wordt beschouwd als een land van oorlog.Wij, ongelovige kafirs, leven in het “Dar al-Harb” , het land van de oorlog, dat volgens de Koran dringend moet veranderd worden in het “Dar al-islam”, het land van de islam.Maak je geen enkele illusie! Nederland behoort net als andere Europese landen tot de dar al-harb en moet worden onderworpen(’De heerschappij is alleen voor Allah.’-Koran:12:40)!…Twee keer eerder rammelde de islam aan de poorten van Europa.Twee keer ging het net goed.De islam is, vooral in de laatste decennia, langzaam de afkalvende christelijke landen van West- en Noord-Europa binnengetreden. Op weg naar Eurabië.Wat ze met de wapens van het verleden niet konden, doen ze vandaag met de geboortegraad en immigratie….De veilige manier van leven, die wij in Europa decennia lang hebben gekend,bestaat niet meer. De lijst van aanslagen in West-Europa wordt steeds langer, evenals het aantal onschuldige doden.De meeste daders van de aanslagen zijn de kinderen van de massa-immigratie en de multicultuur, die vandaag de aanslagen in de straten van onze Europese steden plegen.Aanslagen in vele Europese steden zijn slechts het actuele hoogtepunt van een oorlog, die ondertussen al bijna 14 eeuwen duurt.Sterven voor de zaak van de islam in een fysiek gevecht (de Jihad) is zelfs de enige manier om zeker in het paradijs te komen:„Allah zal de strijders boven stilzittenden doen uitblinken door een grote beloning”/Koran 4, vers 95…„De Islam is in een eeuwige oorlog met de niet-islamitische wereld”-Koran 4:76, 60:4…„Ongelovigen/niet-moslims/ zijn de vijanden van moslims.”-Koran 4:101…„Tussen ons en u, is vijandigheid en haat VOOR ALTIJD, totdat u gelooft in Allah alleen”-Koran 60.4…Vrede met de islam is onmogelijk, totdat ofwel, de hele wereld met JIHAD(harde en zachte) onder Sharia komt,ofwel de islamitische bedreiging volledig is weggevaagd..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top