TODAY+TOMORROW

Minifesto: terug naar de ‘jaren 50 met de VVD

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Vandaag schrijft Philippa Raphet Meeng over een vaderdagtweet van de VVD.

Nu er drie maanden na de verkiezingen nog steeds geen regering is, zou je zeggen dat de VVD het vooral druk heeft met de formatie. Toch was er nog wat tijd over om alle vaders van Nederland via Twitter een fijne vaderdag te wensen. “Vandaag mag papa koken”, want het is vaderdag, luidt de tweet. Het taboe op huisvaderschap verdwijnt langzaam en gelukkig maar. Wie er kinderen opvoedt, kookt of de kost verdient, mag per gezin bepaald worden.

De woorden ‘recht’ en ‘aanrecht’ schieten te binnen

Binnen die vrijheid is het jammer dat de grootste partij van Nederland, een regeringspartij, zulke uitspraken doet (grappig bedoeld of niet). Door zulke tweets worden niet alleen traditionale genderrollen bevestigd (de man verdient normaal gesproken de kost en de vrouw kookt) – ze zijn ook een neerbuigend statement naar zowel mannen als vrouwen. De woorden ‘recht’ en ‘aanrecht’ schieten te binnen. De vrouwen koken. En de man is degene die op zondag het vlees snijdt. Hallo jaren ’50!

Niet verwonderlijk dat de boze reacties op deze tweet meteen binnenstroomden. Opvallend genoeg kwam een deel van de tweets van vaders die elke dag al koken en dat met vaderdag misschien een dagje niet willen doen. Logisch. Op de poster zelf werd een vork met een worstje wordt afgebeeld. Dit wekt het idee dat vaders niet kunnen koken, en dat je er niet meer van hoeft te verwachten dan het gooien van wat vlees op de barbecue. Want barbecuen is echt een mannending, toch?

Volgens hun eigen partijprogramma kijkt de VVD gelijkwaardig tegen de emancipatie aan: “Vrouwen en mannen zijn volledig gelijkwaardig. Wij tolereren discriminatie van vrouwen niet.” Voor een partij die zichzelf progressief vindt en graag naar de toekomst kijkt, scheppen ze op Twitter toch een treurig ouderwets wereldbeeld.

Politieke statements over gelijkheid zijn fijn, en bieden hoop wanneer de grootste partij van het land deze in hun programma heeft opgenomen. Alleen is het jammer dat diezelfde partij zich vervolgens tegenspreekt door met een dergelijke vaderdag-tweet op de proppen te komen. Een partij die enerzijds voor gelijkheid tussen man en vrouw is, maar tegelijkertijd de meest genderstereotyperende berichten de wereld inhelpt, boezemt niet bepaald vertrouwen in.

Dan nog even een bonuscitaat uit hetzelfde partijprogramma: “Gesprekken over emancipatie moeten niet alleen aan de bestuurstafel plaatsvinden, maar ook aan de keukentafel.” Tip voor de VVD: gesprekken over emancipatie voeren aan de keukentafel is een goede zaak. Maar laat het lekker aan het gezin over wie er het eten op die keukentafel zet.

1 Comment

1 Comment

 1. Renzo

  18 juni 2017 at 19:12

  Vond het nogal beledigend voor mannen, die vvd-tweet. Vrouwen hoeven op moederdag niets, en de man… pff, die mag weer wat doen. Weer.

  Tja, beledigend.

  Gelukkig weet ik dat wat ik beledigend vind, niets zegt over wat de samenleving moet of zo.
  Evenzo wat de schrijfster van dit artikel vindt. Het is allemaal… tsja, gelukkig mag het. Gelukkig mogen hier ook niet geslaagde grappen.

  Maar beledigend voor vrouwen , nee, dat kan ik niet in de tweet zien..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top