SEX+SPIRIT

DIY: Suikerfeest voor zondaars

Luis Ricardo Falero

In DIY delen Vileine vrouwen hun unieke expertise en perspectief over actuele kwesties. Lifestyle-tips en achtergronden voor slimme vrouwen dus, met vandaag: het einde van de ramadan betekent suikerfeest! Zo vier je dat als afvallige heks.

Dat ik een afvallige moslim ben en nu zondig als moderne heks, betekent natuurlijk niet dat ik het suikerfeest niet meer wil vieren. En dat zouden meer mensen moeten doen, met of zonder Islamitische achtergrond. Want allerlei rituelen en gebruiken uit verschillende culturen kunnen ons inspireren om naar onze eigen gewoonten te kijken. Zo kun je uit het einde van de ramadan ook als heks veel meer halen dan alleen maar een veel te hoge bloedsuikerspiegel. Een nieuwe maan is een goed moment voor initiatie en een nieuw begin. En als afvallige moslim die met de Koran is opgevoed, heb ik vele jaren ervaring met keihard niet-vasten maar wel optimaal meeliften op de geneugten van het suikerfeest. Laat me je initiëren in de belangrijkste zeven zonden die je weer oppakt na het vasten of niet-vasten: eten, drinken, drugs, seks, woede, jaloezie en begeerte.

Eid al-Fitr is niet per sé bedoeld om je drie dagen lang vol te proppen met zoveel mogelijk ongezonde dingen, maar het is begrijpelijk dat het zo wordt geïnterpreteerd na een maand niets eten en drinken in de volle zon. Mij hoor je niet klagen want ik ben dol op koekjes. Maar er valt zoveel meer uit het suikerfeest te halen als je het viert zoals het bedoeld is, zelfs als je niet hebt gevast. En dat is: het bewust her-integreren van de geneugten en zonden die je in het dagelijkse leven onbewust de boel laat overnemen.

Eten

Vrouwen hebben een nogal bijzondere relatie tot eten en een bijzondere relatie tot hun lichaam. Binnen die driehoeksverhouding speelt zich een groot conflict af. Iemand zei eens over Amerikanen dat veel gezondheidsproblemen en milieurampen zouden worden opgelost als zij zouden stoppen eten te beschouwen als entertainment, en ik denk dat dat ook voor vrouwen geldt. Iemand anders (Hypocrates, die meneer van de medische eed) schreef nota bene: laat voedsel je medicijn zijn, en medicijn je voedsel. Als we kunnen stoppen met emotioneel eten waarmee we eigenlijk de signalen van ons lichaam negeren, voelen we beter waar we ècht trek in hebben. Of dat nu je favoriete koekjes zijn of bietjessalade met honingvinagraitte.

Daarbij moeten we stoppen met onszelf te straffen met ongezond of juist extreem gezond eten, en alleen nog maar dat te eten wat ons werkelijk voedt. Of dat nu je honger of je lust is. En als je echt per sé gedachteloos een doos koekjes weg wilt knagen, begin dan tenminste met onderstaand rozijntjesritueel voor beginners. Alleen al omdat je de koekjes dan beter proeft. Bewust eten en genieten betekent een gezondere lichaam en geest, eten delen met anderen en minder verspilling. Goed zondigen is beter voor iedereen.

Drinken

In datzelfde kader kun je misschien wel dat glas wijn in je hand heel eventjes neerzetten, (bijvullen,) en iets beter nadenken over wat je drinkt. Water is de basis van al het leven: we zijn ontstaan in de oersoep, bestaan voor 75% uit water en worden door de eeuwige stroom van water door deze wereld met elkaar verbonden. Drink je genoeg water? Of vergiftig je jezelf met cola light en koffie? Of geniet je daar af en toe ècht van, met een klein ritueeltje na hard te hebben gewerkt? En hoe zit het met alcohol: drink je om te vieren of om je emoties te onderdrukken? Maak je geen zorgen, iedereen doet het laatste wel eens. De meesten zelfs meestàl. Maar het kan je capaciteit tot genot enorm helpen om die halve fles wijn een paar uurtjes te laten staan totdat je hebt gewerkt aan wat je echt dwars zit. Alleen al zodat je vervolgens meer geniet van die hele fles die je met je vrienden deelt om iets te vieren.

Drugs

Als Hollanders en mensen met een Islamitische achtergrond -ik ben een mix van beiden- van oudsher iets gemeen hebben, dan is het wel hun relatie tot softdrugs. Waar alcohol in Islamitische landen vaak taboe is, zijn er veel moslims die blowen en het medicinale gebruik hiervan zelfs met oude Islamtische verzen verdedigen.

In Nederland worden in de zomer worden genotsmiddelen aangesleept die wel wat sterker zijn dan een jointje met hasj. Maar dat soort drugs kun je ook bewust gebruiken. MDMA kun je bijvoorbeeld onder begeleiding van een psychiater nemen tijdens therapie. Daarom is het interessanter om te kijken naar wat je uit drugs kunt halen, in plaats van er zoveel mogelijk van te nemen om zo min mogelijk te voelen. Bewust zondigen, wederom. Wat voel je? Waar heb je echt zin in? En wat probeert je lichaam je te vertellen? Drugs kan je beschadigen maar ook helpen – medicijnen zijn immers ook drugs. Een therapeut legt hieronder uit hoe dat bijvoorbeeld met MDMA werkt:

Woede

Over wat onderdrukte woede met vrouwen doet, zijn interessante sociologische theorieën geschreven. Een zo’n theorie zegt dat onderhuidse venijn en de schadelijke sabotage waar veel (jonge) vrouwen elkaar aan blootstellen, een resultaat is van conditionering. Vrouwen mogen woede maatschappelijk gezien niet zoals jongens uiten om een conflict ter plekke fysiek ‘op te lossen.’ Vrouwen gaan kapot aan onderdrukte woede, terwijl woede ook een hele handige emotie is. Ben je vaak boos? Vraag je dan eens af of je woede niet voortkomt uit hoop. Woede kan namelijk ook voortkomen uit de drang om iets te willen verbeteren, aan jezelf of de wereld. Het is ook goed mogelijk dat je woede en frustratie voelt, omdat je had gehoopt op meer. Als je die woede op een gefocuste manier leert uiten, kan het een helend vuur zijn voor jezelf maar dat werkt dus niet als je woede onderdrukt in plaats van bewust beleeft.

Jaloezie

Jaloezie is ook een vorm van woede, die je naar een leukere toekomst kan leiden. Jaloers op anderen? Neem ze als rolmodel en kijk wat je van hen kan leren! Jaloers vanwege de liefde? Zet je ego aan de kant, verdiep je in de ander en leer elkaar vrijlaten. En anders kun je altijd nog je servies stuksmijten en aan een mozaïekproject beginnen, dat is ook heel helend.

Begeerte

Begeerte is een sterke wens of hunkering naar een persoon, object of situatie. De gevoelens die hierbij komen kijken, kunnen overweldigend zijn. Maar niet alles wat je wil hebben, kun je ook meteen krijgen. Als je tussen die twee een gezonde balans weet te vinden, help je jezelf. Wat wil jij? Wat wil jij echt? Stel je je die vragen af om de doelen te bereiken waar je echt gelukkig van wordt.

Seks

Over hoeveel vrouwen in bed hebben geleerd om niet naar hun lichaam te luisteren, kunnen we nog tal van artikelen schrijven. Maar wist je dat je veel heftigere orgasmes en seks aan kan, als je zorgt dat je tijdens elke stap op weg naar totale naaktheid je eigen gevoelens volledig erkent? We moeten stoppen ons seksleven te beleven vanuit de male gaze met ingehouden buiken, schaamte en schuld. Een vrouw die zich volledig kan overgeven aan haar lust, is aantrekkelijk. Helaas weten vrouwen vaak niet hoe ze daar moeten komen, en mannen… ook niet. Ongewenst geweld en onderdrukking maken deel uit van hoe onze samenleving seks ervaart, en dan gaat het niet over bdsm met wederzijdse toestemming wat juist heel bevrijdend kan zijn. Verkrachtingsporno wordt goed bekeken. In Nederland zit consent – wederzijdse instemming – niet eens in ons vocabulaire en laten veel jonge meiden hun grenzen overschrijden. Het kan de moeite waard zijn vijf of tien jaar seksuele ervaring jezelf af te vragen voor in hoeverre je doet waar ze echt het meeste van geniet, nu je je eigen lichaam beter kent.

Bewuste seks hoeft echt niet altijd samen met romantiek te gaan, ook rauwe lust is geweldig. Maar zorg wel dat je in je eigen lichaam zit en dat de lust vanuit jou komt. We hebben nog zoveel goede seks te gaan in ons leven, geen tijd te verliezen! De website van MyTinySecrets is een prima startpunt voor bijzondere experimenten:

Neem! Vier! Wees! Maar vergeet niet bewust voor de zonde te kiezen, als je dan toch afvallig bent.

Meer Vileine scherpte? We hebben elke week een Blendle themabrief, abonneer je hier op onze weekcyclus!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top