FIT+WELL

Nieuwsflash: Netflix gaat tot op het bot met film over anorexia

Yung Cheng Lin

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: Mensen die een eetstoornis overwonnen hebben reageren op de net uitgebrachte trailer van Netflix’ nieuwste film over anorexia, To the bone.

In Juli kunnen we To the bone verwachten met actrice Lily Collins als jonge vrouw die onder behandeling is voor anorexia. De trailer die afgelopen week werd uitgebracht maakte veel reacties los bij mensen. De trailer wordt bekritiseerd omdat het mentale stoornissen zou romantiseren. Op Teen Vogue werden zes reacties verzameld van mensen die een eetstoornis overwonnen hebben.

Trigger warning: De trailer bevat beelden die confronterend kunnen zijn als je ervaring hebt met een eetstoornis

Representatie in films en media is over het algemeen goed, dus ook voor patiënten met een eetstoornis. Zij kunnen zich herkennen in de film en dat maakt het makkelijker om over hun ziekte te praten. Daarmee staat er ook meteen veel op het spel voor Netflix, want met de film kunnen ze daadwerkelijk iets bijdragen aan het debat over eetstoornissen. Om dat te laten slagen, is het wel belangrijk dat Netflix goed weet hoe eetstoornissen werken. Bijvoorbeeld over het tellen van cijfers bij calorie-inname, en hoe zoiets schadelijk kan zijn voor kijkers.

Een eetstoornis discrimineert niet

Veel reacties gaan over het eenzijdige, bekende geluid over eetstoornissen; namelijk die van een jong wit meisje uit de middenklasse met anorexia. Veel patiënten met de stoornis pleiten voor een diverser geluid en dus voor meer herkenning. Eetstoornissen komen voor in verschillende vormen, maar toch zien we anorexia en boulimia het vaakst in de media. Dat zorgt ervoor dat mensen die lijden aan een andere soort eetstoornis, zich hier pas vaak laat bewust van zijn. Andere kritiek is er op de hoofdpersoon: eetstoornissen zijn niet alleen een probleem van jonge witte meisjes uit de middenklasse. Een eetstoornis discrimineert niet op klasse, gender, leeftijd of geloof.

Zowel de maker van de film als de actrice hebben zelf te maken gehad met een eetstoornis. In de reacties op de trailer hopen velen dan ook dat de serie een duidelijke vertaling wordt van leven met een eetstoornis, en dat het voorbij de algemeen bekende stigma’s gaat. De film komt over ongeveer een maand uit.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Female Gaze: ‘To the bone’ schotelt je de ideale anorexiapatiënt voor – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top