REAL/FAKE

Nieuwsflash: start-ups zijn seksistischer dan gedacht

Maurizio Cattelan & Pierpaolo Ferrari

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: het seksisme van Silicon Valley wordt aangepakt door een vrouwelijke CEO.

In Silicon Valley – de zuidkant van San Francisco – is de geest al een tijdje uit de fles. Want hoewel de Valley de geboorteplaats is van succesvolle start-ups zoals Spotify en Uber, kwam recentelijk aan het licht hoe seksistisch de wereld van de jonge bedrijven eigenlijk is. In een opiniestuk gepubliceerd in The New York Times vertellen drie vrouwen over al het seksisme dat ze in de technologiewereld meemaakten. Van ongepaste opmerkingen tot aanranding – de aantijgingen schaden het imago van Silicon Valley als creatieve vrijplaats behoorlijk.

‘Zo is hij nu eenmaal’

Naar aanleiding van het stuk kwam Dave McClure (oprichter van bijna 500 start-ups) met een publieke spijtbetuiging. De zaak leek afgedaan tot Cheryl Yeoh, tevens oprichter van verschillende start-ups, haar verhaal naar buiten bracht nadat ze met een vriendin had gepraat over seksisme in de start-upwereld. In een blog vertelt ze hoe McClure, haar voormalige collega, haar ongevraagd zoende.

Reden voor Yeoh om alsnog over haar aanranding door McClure te bloggen waren de bemoedigde woorden die McClure toegesproken kreeg via social media. Hij werd geprezen omdat hij zijn excuses aanbood. Bovendien maakte het ook allemaal niet zoveel uit, want zulk ongepast gedrag paste nou eenmaal bij McClure. In de blogpost vertelt Yeoh over de drie keer dat ze ongepast werd benaderd door McClure.

Leer ongepast gedrag herkennen

Ze sluit haar betoog af met een lijst kenmerken waaraan ongepast, seksueel gedrag op de werkvloer te herkennen is. Het begint volgens Yeoh bij verbaal lastigvallen met seksuele opmerkingen of opmerkingen over geslacht. Vervolgens volgen ongepaste seksuele avances en directe en ongevraagde uitnodigingen tot seksuele handelingen.

Stap 1 bij het voorkomen is dus het signaleren van zulk gedrag volgens Yeoh. Ook geeft zij aan bedrijven als tip om een hulplijn te openen waar slachtoffers veilig hun verhaal kunnen doen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun carrière. Bovendien is het volgens Yeoh belangrijk dat oprichters getraind worden om ongepast gedrag onder werknemers te herkennen en dat zij regelmatig surveys uitvoeren op de werkvloer, zodat werknemers anoniem kunnen aangeven dat er een probleem is.

De volledige lijst – met uitleg van alle stappen – is te vinden op Yeohs blog.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Interview: ‘Zakenmannen moeten hun zachte kant leren kennen’ – Vileine.com

  2. Pingback: Vitamine Video: vrouwelijke entrepeneurs tegen seksueel geweld – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top