TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: internet-terreur komt door mannen

Beeld: onbekend, Tumblr

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: de beruchte ‘trolletjes’ op Facebook zijn vaker man dan vrouw.

Mannen gebruiken Facebook vaker uit anti-sociale motieven. Dat blijkt uit een onderzoek naar computergebruik en sekseverschillen tussen mannen en vrouwen.

In het onderzoek, dat in december op papier verschijnt, wordt een link gelegd tussen facebookgebruik en narcisme. Zo’n 573 gebruikers werden een periode intensief gevolgd op Facebook. De onderzoekers kwam erachter dat mannen vaker narcistische trekken hebben en dat die narcistische trekken zich kunnen uiten in anti-sociaal facebookgebruik zoals trollen. Dat mannen vaker narcistische trekken hebben, was overigens al eerder gebleken uit onderzoek.

‘Mannen pesten sneller online’

Volgens de onderzoekers gebruiken narcisten (m/v/alles ertussenin) Facebook vaker voor zelf-promotie, omdat narcisme samengaat met een superieur zelfbeeld (aan de oppervlakte althans). Onder ‘zelf-promotie’ valt het vaak updaten van een status, het uploaden van foto’s maar ook het opscheppen over cijfers of een baan. Maar dat narcisme kan ook leiden tot cyberpesten. En omdat narcisme dus vaker bij mannen voorkomt, wordt online pesten volgens de onderzoekers dus ook vaker door mannen gedaan. Vrouwen gebruiken Facebook juist weer vaker om bestaande contacten te onderhouden en anderen te supporten.

Meisjes vaker online gepest

Hoewel het dus om een essentialistisch onderzoek gaat – er worden conclusies verbonden aan als man of vrouwen geboren zijn – zijn de resultaten toch interessant. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in 2015 dat vrouwen vaker slachtoffer zijn van cyberpesten dan mannen. Vrouwen zijn met 3,4 procent wat vaker slachtoffer van een of meerdere vormen van cyberpesten dan mannen (2,9 procent). Ongeveer 1 procent van de vrouwen is weleens online gestalkt (hinderlijk gevolgd) en dat is twee keer zo veel als bij mannen, blijkt uit CBS-data. Achter cyberpesten gaan dus wel degelijk sekseverschillen schuil.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: RE: narcistische mannen worden zo niet geboren – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top