SEX+SPIRIT

M/V/L/H/B/T: leernicht of huishoudhomo

Bron: Barbara Gallardo

Kim Raven onderzoekt in en buiten de LGBT-community de hokjes binnen de hokjes, waar ons aller seksuele vrijheid door beperkt wordt.

Afgelopen maandag plaatste Metro de lezerscolumn van Karlijn. In haar column probeert ze de diversiteit binnen de homoscene te laten zien, door eens de homo die graag thuis cupcakes bakt te introduceren. Dit deed zij in reactie op een reclame over cruisende homo’s met naakte mannen afgebeeld op posters in bushokjes. Niet iedereen was het met haar eens. Op Twitter barstte het los met opmerkingen als ‘misselijkmakend’ en ‘intern homofobisch’ en zinnen als: ‘Hoe kan een hetero nou iets zeggen over diversiteit binnen de gay community?’.

Ik haat het als gays zo snel op hun pik getrapt zijn, alleen omdat iemand niet in hun straatje past. Dit soort homo’s accepteren niemand die op een hetero lijkt. Want als je op een hetero lijkt, ben je jezelf niet meer en al helemaal geen goede gay. Er zijn nogal wat homo’s die roepen: “Als je niet wilt opvallen, be my guest“. Pardon, wie the fuck denk jij wel niet te zijn? Denk je dat je mij kunt vertellen wat ik moet doen of wie ik moet zijn? Of moet ik in jouw hokje passen!? Ik ben blijkbaar pas écht gay, wanneer ik niet op een hetero lijk.

Je bent dus óf een niet-monogame homo die graag in glitterstring op een Canal Parade-boot staat óf een monogame huishoudhomo die cupcakes bakt. Extravagant versus huismus. Knuffelhomo versus cruisende homo. Jij versus mij, hij versus zij; terug naar de hokjes.

Want als je monogaam bent en cupcakes bakt, lijk je op een hetero. Wat?! Ja dat is dus blijkbaar zo, ik weet dat ook pas sinds afgelopen week. Gays, is het niet mooi dat we die diversiteit hebben en dat daar ruimte voor is in Nederland? Is het niet belangrijk dat we juist die diversiteit laten zien en dus niet allemaal op onze activistische mini-pikjes getrapt zijn zodra iemand iets zegt wat niet in ons straatje past? Doe je anders niet precies waar je iedereen altijd van beschuldigt?

En dan nog iets: lieve, allerliefste, schreeuwers, die lezercolumnist die jullie zo haten hééft gewoon een punt. Huishoudhomo’s willen niet in verband gebracht worden met al die ‘gekkies’ die cruisen, open relaties hebben en in een string dansen op een boot. Net zo goed als leernichten niet met de saaie, op hetero’s lijkende homomannen die liever op de bank zitten in verband gebracht willen worden. Maar waarom zetten jullie je zo tegen elkaar af? Waarom is het óf de leernicht óf de huishoudhomo? Waarom kunnen we er niet allemaal zijn, in alle soorten en maten en smaakjes?

Naarmate ik verder scroll op Twitter en Facebook, kom ik de raarste reacties tegen. Van ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’ en ‘waarom mag ik niet in mijn string op een boot dansen?’ tot persoonlijke foto’s van de schrijfster van de column. Ik zie ook screenshots voorbij komen van huishoudhomo’s die liever cupcakes bakken en het gevoel hebben er niet te mogen zijn. Het lijkt wel alsof de homo’s, zowel de huishoudhomo als de leernicht, alleen hun eigen referentiekader goedkeuren.

Is het normaliseren van diversiteit niet gewoon heel gewoon en het uiteindelijke doel? Binnen de hetero-community zitten ook niet-monogame stellen en huismussen, mannen die graag een stoere vrouw willen of mannen die graag een onderdanige partner willen, of poly-stellen die het liefst met z’n allen in één huis gaan wonen. Die diversiteit is toch ook normaal? Waarom willen sommige gays alleen met het extravagante geassocieerd worden en is alles wat daar niet op lijkt slecht, door en door slecht? Waarom denken jullie zo in hokjes? Ik begrijp jullie echt niet. Zullen we gewoon elkaar accepteren en de diversiteit in de media omarmen in plaats van bestrijden? Want op deze manier komen we natuurlijk nergens.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top